Antonescu: Dacă USD adoptă toate solicitările CCR e de pus în discuţie dacă mai facem revizuirea

După ce Curtea Constituțională a găsit 26 de articole neconstituționale în proiectul de revizuire a Constituției, liderul PNL, Crin Antonescu privește partea bună a lucrurilor, spunând că niciun articol din cele revizuite nu privea nici statul de drept, nici democrația.

"În ciuda faptului că proiectul a fost atacat iresponsabil și de președintele Băsescu, și de opoziția parlamentară, ca fiind un atentat la statul de drept, la democrație, niciuna din numeroasele obiecții formulate de Curtea Constituțională nu are în vedere așa ceva. Niciun articol din cele revizuite (de CCR) nu privea nici statul de drept, nici democrația, nici principiile fundamentale pe care România democratică e așezată", a spus Crin Antonescu, într-o conferința de presă. Liderul PNL a adăugat că în cazul în care USD este decisă să adopte "fără discuţie" toate solicitările Curţii Constituţionale privitoare la revizuirea Constituţiei, se pune problema dacă mai are rost o revizuire a Legii fundamentale.

"Ce vreau eu să ştiu de la mica uniune (USD - n.r.) este dacă dânşii - care au împărtăşit şi împreună cu care în programul electoral am vorbit despre o modificare a Constituţiei în acest sens - mai susţin această variantă sau, aşa cum rezultă din ultima declaraţie, renunţă, adoptă fără discuţie toate solicitările Curţii Constituţionale, pentru că atunci, sigur, e de pus în discuţie dacă mai facem vreo revizuire sau nu", a spus liderul PNL. În context, Antonescu s-a referit la articolul potrivit căruia preşedintele trebuie să respecte rezultatul alegerilor parlamentare.

"De pildă, Curtea Constituţională nu e de acord cu articolul care îl constrânge pe preşedinte să respecte într-un anumit fel rezultatul alegerilor parlamentare. Nu e vorba că cineva devine automat prim-ministru, reprezentantul partidului de pe locul 1 sau alianţei de pe locul 1. Nimeni nu a spus vreodată aşa ceva, este o interpretare greşită sau răuvoitoare. Este vorba de obligaţia preşedintelui de a acorda mandatul, pentru a încerca să formeze un guvern, reprezentantului partidului sau alianţei clasate pe locul 1 în alegeri. Omul acela nu devine automat prim-ministru, el trebuie să se ducă în Parlament, să-şi găsească o majoritate, să se supună unui vot de investitură care îl confirmă sau nu ca prim-ministru", a explicat Antonescu. El a arătat că acest articol este unul esenţial şi avea rolul de a preveni în România crize politice. "De ce Curtea socoteşte că acest articol nu este acceptabil... Vom discuta, numai că noi modificăm o Constituţie tocmai pentru faptul că vechea alcătuire constituţională nu mai corespunde din punctul de vedere al iniţiatorilor situaţiei de fapt. Sunt aşadar, opţiuni. Curtea poate să aibă cu unanimitate sau cu majoritate o viziune despre aceste lucruri, dar rolul ei este acela de a ne spune imperativ ce anume nu se poate modifica pentru că încalcă limitele revizuirii. Ori, din punctul acesta de vedere, fără a fi jurist, afirm categoric că e greu spre imposibil de susţinut că o asemenea prevedere încalcă limitele revizuirii", a susţinut liderul PNL. Acesta a punctat că propunerile de revizuire nu au vizat nici formula de păstrare a parlamentului bicameral, "atât de criticată, denunțată și de Băsescu și de opoziție" și care "a fost acceptată de CCR și nu se află printre cele contestate".   Antonescu a mai afirmat că unele articole de modificare introduse "cu toată bunacredință și pentru a putea crea la nivel constituțional o piedică în calea traseismului politic sau a măririi numărului de parlamentari sunt respinse considerând că aduc atingere fie limitelor revizuirii fie unor principii generale". CITIȚI ȘI:

  • Zi decisivă pentru continuarea USL. Antonescu şi Ponta se întâlnesc la ora 13.00
  • Antonescu: Ponta nu e în situația să așeze cum dorește propunerile PNL