Antonescu: "Liderul adevărat al Guvernului este Băsescu"

Vicepreşedintele PNL, partid proaspăt intrat în opoziţie, a comentat pentru evz.ro evenimentele care au avut loc, în ultimele zile, atât în interiorul partidului său, cât şi pe scena politică românească. Crin Antonescu îi consideră pe actualii locatari ai Palatului Victoria "politicieni populişti şi demagogi", preocupaţi, în primul rând, cu găsirea unor "scuze pentru că nu pot face nimic din ceea ce au promis în campania electorală".

"Criza economică şi dificultăţile financiare erau de prevăzut şi nu sunt cauzate de fostul Guvern, aşa cum încearcă să ne convingă domnul Boc şi compania", afirmă una dintre cele mai cunoscute voci liberale.

EVZ: Cum este viaţa în opoziţie? Crin Antonescu: Nu e foarte mare diferenţă, pentru că nu am avut în ultimii patru ani un sentiment complet şi complex de a fi la putere. Pe de o parte, pentru că nu am făcut parte din anturajul imediat de decizie la vârful partidului şi la vârful Guvernului şi, pe de altă parte, puterea pe care au avut-o liberalii, fiind la guvernare, a fost limitată de conflictul cu preşedintele, de pârghiile de putere pe care preşedintele le-a avut la putere şi pe care le-a folosit în permanenţă împotriva lor. Aşa încât, pentru mine nu este o noutate,  pentru că majoritatea activităţii mele politice s-a desfăşurat în opoziţie şi nu acuz, în sensul acesta, niciun fel de şoc.

"Actualii guvernanţi, populişti şi demagogi"

Actualii locatari ai Palatului parlamentului se plâng că Guvernul liberal a lăsat goală vistieria ţării. Cum comentaţi? Actualii guvernanţi ai ţării sunt, prin excelenţă, politicieni populişti şi demagogi, care în loc să-şi pună problema, ca orice guvernant serios, cum fac faţă provocărilor politice şi economice care stau în faţa României, cum îşi respectă cât mai strict promisiunile din campania electorală, sunt preocupaţi cum să se scuze pentru faptul că nu pot face aceste lucruri. Nu îmi aduc aminte de niciun Guvern care să fi spus din capul locului că nu poate face nimic din cauza Guvernului anterior.

Datele economice sunt la dispoziţia oricui doreşte să le consulte. Fostul ministru de Finanţe şi fostul prim-ministru vă stau la dispoziţie pentru detalii, mult mai bine decât aş putea face eu, care nu am fost în Guvern. Dar ceea ce vă pot spune este că la momentul la care s-au discutat măriri salariale, tot felul de lucruri hazardate, înainte de campania electorală, Guvernul Tăriceanu a avut tăria să spună cu realism ce se poate şi ce nu se poate. Ştiu că atunci, actualii guvernanţi afirmau că se poate, dar, cu o singură condiţie: să vină ei la putere. Iată că au venit şi cred că asta spune tot - ei invocă scuze şi argumente pe care noi le dădeam încă din cursul campaniei electorale.

Criza economică, dificultăţile financiare erau de prevăzut şi nu sunt cauzate de fostul Guvern, aşa cum încearcă să ne convingă domnul Boc şi compania.

Cum comentaţi ultimele frământări din economia şi politica românească? Noi am avut un program anti-criză, am avut un program de guvernare şi rămânem convinşi că acelea erau cele mai bune formule. Nu am câştigat alegerile, nu suntem la guvernare, aşa încât, cei care au câştigat trebuie să-şi asume responsabilitatea şi să găsească soluţii, dacă ale noastre au fost considerate nepotrivite.

Ceea ce cred este că avem nevoie de un Guvern preocupat de problemele reale ale ţării şi nu exclusiv propagandă. Liderul adevărat al acestui Guvern, preşedintele Băsescu, liderul formal al acestui Guvern, premierul Boc, alţi membri ai Cabinetului continuă să fie preocupaţi exclusiv de propagandă. Doar cu propagandă nu poţi niciodată guverna o ţară, mai ales într-o perioadă de criză.

Cum caracterizaţi situaţia de la Ministerul de Interne? Este o îngrijorare care arată că preocuparea, cel puţin în PSD, nu este, aşa cum ni se spune, îndreptată către o reformă a administraţiei, către toate lucrurile care intră în aria de responsabilitate a acestui minister, ci în lupta pentru influenţă şi interese în interiorul aceluiaşi partid, legate probabil şi de interese din PDL şi din anturajul preşedintelui Băsescu.

PNL, principalul adversar al actualei puteri

Care este situaţia din PNL, pentru că din afară se vede puţin cam explozivă? Sunteţi de acord cu amănarea Congresului PNL? Nu este o amânare a Congresului PNL. Congresul PNL, conform statutului, se ţine la cel puţin şase luni după alegerile parlamentare. Problema care se pune sau se va pune este aceea dacă ne decidem să organizăm un Congres Extraordinar. Nu putem vorbi de o amânare a Congresului. Va fi sau nu va fi un Congres Extraordinar.

Intenţionaţi să candidaţi la şefia PNL? Deocamdată, dezbaterea eventuală care s-ar duce în PNL este: dacă e nevoie sau nu de un Congres Extraordinar. Opinia mea este clară. Există toate argumentele pentru un Congres Extraordinar, care nu ţine, însă, de disputa la şefia PNL, ci de revigorarea partidului şi de poziţionarea lui, în acest moment, pe şcena politică drept principalul sau singurul adversar al actualei puteri. Restul sunt detalii. În momentul în care vom ştii când este Congresul, voi lua şi o decizie cu o eventuală candidatură la preşedinţia PNL.

"Tăriceanu nu este un lider epuizat"

Într-un interviu pentru EVZ, acordat în urmă cu o săptămână, Ludovic Orban aprecia că actualul şef al PNL, Călin Popescu-Tăriceanu, nu mai are aceeaşi eficienţă ca înainte de alegeri. "El nu mai poate, PNL are nevoie de o primenire", afirma atunci Orban. Sunteţi de acord cu acest lucru? Nu îmi place să comentez afirmaţiile altor persoane. Eu cred că toţi liderii actuali ai PNL-ului, inclusiv domnul Tăriceanu, au un cuvânt de spus în politica românească şi în acest partid. Că partidul va decide, la un Congres Extraordinar, să continue sau nu domnul Tăriceanu în funcţia de preşedinte este altă chestiune. Dar, cred că nu se poate vorbi despre domnul Tăriceanu ca despre un lider politic epuizat. De altfel, puterile, cred că este cel mai important să şi le demonstreze PNL prin desemnarea unui candidat la preşedinţie şi prin prestaţia acelui candidat la preşedinţia ţării.

Cum calificaţi comportamentul domnului Tăriceanu de a nu vă mai include printre apropiaţii săi? Am înţeles că, în weekend, domnul Tăriceanu a organizat o petrecere la care nu v-a invitat nici pe dumneavoastră şi nici pe domnul Orban. Aş vrea să vă rog să încetaţi a discuta "la pachet" persoana mea şi a domnului Orban. Sunt multe lucruri pe care le avem în comun, dar suntem personalităţi distincte şi cred că fiecare are individualitatea lui. Nu suntem un personaj colectiv. Nu am niciun fel de problemă cu faptul că domnul Tăriceanu nu m-a invitat la o petrecere. Nu văd de ce ar fi trebuit să o facă. Probabil că a fost vorba de o petrecere privată şi chiar nu văd o problemă în asta.