Documente obținute de Evenimentul zilei arată că, în octombrie 2009, liberalii erau nemulțumiți de Crin Antonescu pentru că a susținut numirea lui Bogdan Olteanu în funcția de viceguvernator al BNR și au avertizat că această situație va „știrbi” credibilitatea PNL
În data de 9 octombrie 2009, președintele organizației PNL Sectorul 1, Vlad Moisescu, i-a trimis o scrisoare dură lui Crin Antonescu, cerând sancționarea celor care l-au împins pe Bogdan Olteanu într-o funcție de conducere a BNR. Parlamentul votase deja, la 8 octombrie, noul consiliu de administrație al PNL, consiliu care-l includea pe Olteanu. „Am luat act cu neplăcută surprindere de modul absolut nedemocratic în care a fost decisă propunerea pe care
„Tăcerea complice” a președintelui PNL
Scrisoarea continuă cu o serie de acuzații dure, Moisescu apreciind că PNL a trimis în conducerea BNR un „politruc habarnist”, iar Antonescu a fost „complice” la un abuz. Liderul de la acel moment al filialei PNL din sectorul 1 arată că, potrivit statutului, „desemnarea persoanelor care ocupă demnități de rang înalt ale statului se face la recomandarea și prin votul forurilor de conducere a partidului - Biroul Permanent Central, Consiliul Național Executiv și grupurile parlamentare”. „Tăcerea dumneavoastră, lipsa dumn eavoa s t r ă de reacție, vă fac complice”, avertiza Moisescu. Într-adevăr, Crin Antonescu a declarat, la 8 octombrie, că „Bogdan Olteanu e un om de a cărui capacitate nu mă îndoiesc”. Abia ulterior, la 19 octombrie, confruntat cu un val de critici, președintele de la acel moment al PNL afirma: „Prezența lui Bogdan Olteanu în postul de viceguvernator este nepotrivită”. Antonescu a spus că își asumă această greșeală, dar nu a precizat în ce fel ar putea fi sancționat.
Moisescu nu a uitat să-i amintească lui Antonescu că organizația din Sectorul 1 a fost prima care l-a sprijinit în competiția cu Tăriceanu, la congresul din primăvara lui 2009, la care fostul premier a fost înlăturat de la șefia partidului.
„Grilele de criterii”, inexistente
Tot în octombrie 2009, a protestat - într-un email trimis către Vlad Moisescu - și Ion Brad, pe atunci unul din consilierii locali PNL în Sectorul 1. Brad a arătat că nu există o „grilă de criterii” pentru desemnarea candidaților în orice funcție, deși o astfel de grilă este prevăzută chiar în statutul partidului. În plus, el a arătat că grupurile parlamentare ale partidului refuză să aibă un regulament de organizare și funcționare, deși tot statutul PNL prevede existența unui astfel de document. Brad își încheie scrisoarea către Chiliman întrebând, retoric: „Oare Președintele PNL chiar nu are nici o obligație când i se aduc la cunoștință astfel de situații mai mult decât jenante, chiar degradante pentrul PNL???”.
Soarta lui Olteanu se decide pe 11 august
Fostul viceguvernator BNR şi fost preşedinte al Camerei Deputaţilor a fost reţinut de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) cu mare discreţie în data de 29 iulie şi prezentat cu propunere de arestare preventivă la Instanţa Supremă pentru trafic de influenţă.
FOTO: Bogdan Olteanu este acuzat că l-a ajutat pe SOV să îl pună pe omul lui guvernator al Deltei, în schimbul a 1 milion de euro
În referatul întocmit, procurorii reţin că Bogdan Olteanu, în 2008, pe vremea când era preşedinte al Camerei Deputaţilor, ar fi primit 1 milion de euro de la Sorin Ovidiu Vîntu - prin intermediul lui Ionuţ Eftine, denunţător în cauză - pentru a face demersuri pe lângă premierul de atunci, Călin Popescu Tăriceanu, în vederea numirii jurnalistului Liviu Mihaiu în funcţia de guvernator al Deltei Dunării.
Motivarea deciziei
Judecătoarea Angela Dragne de la Instanţa Supremă a apreciat că există indicii temeinice din care rezultă presupunerea rezonabilă că Bogdan Olteanu a comis fapta, însă a considerat că măsura arestului la domiciliu este suficientă pentru bunul mers al anchetei.
„Susţinerea inculpatului că nu a avut nicio contribuţie în numirea în funcţia de guvernator al Deltei Dunării a lui Mihaiu Liviu şi nici nu a primit nicio sumă de bani reprezentând comision pentru intervenţia avută în această numire este contrazisă de depoziţiile martorilor, interceptările convorbirilor telefonice, înregistrările ambientale şi documentele bancare”, arată judecătoarea în motivarea deciziei.
Decizia nu este definitivă, fiind atacată de procurorii DNA la un complet ierarhic superior al aceleiaşi instanţe, iar contestaţia se va judeca pe data de 11 august. (Ionuț Mureșan)
2009: Istoria scandalului din PNL
Scrisoarea lui Vlad Moisescu trebuie pusă în contextul conflictului care a avut loc în 2009 la vârful PNL. În acel an, liberalii au intrat în opoziție, ratând o alianță cu PSD, iar fostul premier Tăriceanu a fost înlăturat de la conducerea partidului. Cel care i-a luat locul a fost Crin Antonescu, susținut de Ludovic Orban. Deși, după Congres, cei doi au părut că se împacă și acceptă situația, tensiunile au rămas și au izbucnit din nou, mulți ani mai târziu.
Recunoscător pentru susținerea lui Patriciu
Crin Antonescu a beneficiat, în 2009, de sprijinul lui Dinu Patriciu, unul dintre cei mai influenţi membri PNL. Deşi Patriciu nu a declarat oficial pe cine susţine, în seara de dinaintea Congresului acesta a avut o întâlnire de câteva minute cu Antonescu. De asemenea, şi Crin Antonescu a ţinut să-i mulţumească public lui Dinu Patriciu, în timpul discursului susţinut la Congres.„Îl salut și îi mulțumesc fără niciun fel de sfială”, a spus Antonescu. Fostul patron al Petromidiei era prezent la Congres și, potrivit reportajelor din presă, el a fost figura centrală a acestei reuniuni, fiind mereu înconjurat de delegați. O altă figură controversată care l-a sprijinit atunci pe Antonescu a fost Viorel Cataramă. Antonescu i-a mulțumit public și acestuia, pentru susținerea acordată.
Tăriceanu se baza pe Bogdan Olteanu
În schimb, în prima parte a anului, liderul liberal pe care Tăriceanu se baza cel mai mult era Bogdan Olteanu. Până la Congresul din martie 2009, Olteanu a fost vicepreședinte și purtător de cuvânt al partidului. Plasarea sa în poziția de purtător de cuvânt urmărea să-i reducă puterea lui Orban, vicepreședinte însărcinat cu gestionarea imaginii partidului. Aceste manevre nu l-au ajutat, fostul premier pierzând, la Congresul din martie 2009, cu o diferență de peste 300 de voturi față de Antonescu. La acel moment, Vlad Moisescu era o figură discretă în partid, fiind cunoscut ca eminența cenușie a lui Tăriceanu.
În timp ce acesta era premier, Moisescu a fost șeful cancelariei și coordonator al consilierilor de stat. Situația s-a schim bat însă în primăvara llui 2009, Moisescu anunțând că îl preferă pe Antonescu în funcția de președinte al PNL. În consecință, la acel Congres, Moisescu a fost ales vicepreședinte al partidului.
Înapoi în PNL, via PNȚCD și PDL
În 2013, Vlad Moisescu a intrat în conflict cu Crin Antonescu, fiind exclus din PNL împreună cu Andrei Chiliman. „Vrem să tragem semnalul de alarmă pentru colegii noştri că actualul preşedinte, prin statutul existent, identifică tot partidul cu proiectul său personal. Natura conflictuală a lui Crin Antonescu creează genul ăsta de ieşiri la televizor pentru că inventează duşmani imaginari”, a explicat Moisescu. În aprilie 2013, el a format Inițiativa Liberală România, din care mai făceau parte Diana Tușa, Dan Cristian Popescu și Bogdan Duca. În 2014, acest grup a fost înglobat în PNȚCD. Ulterior, Moisescu s-a certat cu Aurelian Pavelescu, președintele PNȚCD, a plecat și din acest partid, iar în iunie 2014 grupul său a intrat în PDL. Ulterior, după ce PDL a fuzionat cu PNL, grupul lui Moisescu a revenit în formațiunea din care plecase, dar unde nu mai era Antonescu.