Antonescu şi Voiculescu, disperaţi: vor să o schimbe pe Kovesi! Ponta ezită

Antonescu şi "ministerul" Antena 3 forţează, cu ultimele resurse de energie, înlocuirea procurorului general al României. Această disperare, cu numai câteva zile înainte de verdictul CCR privind referendumul, va atinge punctul culminant la începutul săptămânii vitoare.

Alianţa PNL-PC creşte în aceste zile presiunea asupra premierului Ponta, ministru interimar al Justiţiei, pentru ca la proxima şedinţă a CSM să ceară schimbarea procurorului general, Laura Codruţa Kovesi.

Potrivit legii privind statutul judecătorilor şi procurorilor, procurorul general al României poate fi schimbat de către preşedintele României, la cererea ministrului Justiţiei, cu avizul CSM. Motivele pentru care procurorul general sunt descrise vag în această lege: "În cazul exercitării necorespunzătoare a atribuţiilor manageriale privind organizarea eficientă, comportamentul şi comunicarea, asumarea responsabilităţilor şi aptitudinile manageriale". Întrucât CSM doar "avizează" propunerea de revocare, şeful statului, fie şi interimar, poate ignora un aviz negativ şi să semneze decretul de destituire a procurorului general. Antonescu începe atacul Primul oficial care a atacat-o pe Kovesi a fost Crin Antonescu, într-un discurs ţinut la Palatul Cotroceni. "Având în vedere modalităţile fără precendent - pentru că cel puţin din cât cunoaştem istoria României, de la colectivizarea forţată din anii '50, un asemenea desant de procurori din poartă în poartă în satele româneşti nu s-a mai cunoscut - având în vedere faptul că acelaşi Parchet, cu aceiaşi conducători, cu prilejul altor alegeri, altor plângeri formulate în legătură cu posibile fraude electorale nu a acţionat aprope deloc, nicidecum în asemenea proporţii, cred că e necesar, şi cer pe această cale Procurorului General al republicii, să ofere explicaţii publice în legătură cu natura, cu mijloacele şi cu scopul acestor cercetări", a spus Antonescu.

Premierul ţine isonul, dar numai verbal

Ponta a susţinut, declarativ, afirmaţiile aliatului său, dar nu a acţionat, deşi Antonescu i-a cerut public să-şi exercite atribuţiile de ministru interimar al Justiţiei. "Tot ce se întâmplă acum cu anchetele procurorilor de la DNA nu este normal. Au creat realmente un sentiment de teroare naţională, iar acest lucru este profund nedemocratic. Aşa ceva nu se va face niciodată sub autoritatea mea, ca ministru al Justiţiei. Nu cred că trebuie să tăcem din gură când este vorba despre astfel de abuzuri, tăceam în anii '80, nu acum. Nu cred că domnul Antonescu a greşit cu ceva sau că îngrădeşte justiţia, el doar a pus nişte întrebări la care se cer nişte răspunsuri", a declarat Ponta, joi, la Târgu Jiu.

Baronii o ameninţă frontal pe Kovesi

Acuzaţiile lor au fost dublate de emisunile televiziunii oficiale a USL, Antena 3, precum şi de afirmaţii ale altor lideri USL, precum Bogdan Niculescu Duvăz şi Relu Fenechiu. "O avertizez pe doamna Laura Codruţa Kovesi că răspunderea penală atinge şi pe procurori în legătură cu abuzul în funcţie. (...) Mă refer la abuzul în serviciu. Atrag atenţia întregului corp al Porcuratorii - şi DNA, şi Parchetul General, şi Laura Codruţa Kovesi - că abuzul în serviciu dovedit în anchetă duce la pedepsirea inclusiv a procurorilor", a spus Duvăz. CITIŢI ŞI:

  • Pe Fenechiu îl doare în cot de Justiţie. VEZI ce declaraţii a făcut liberalul
  • Victor Ponta, tras de urechi de Crin Antonescu
  • Crin Antonescu îi dă un avertisment lui Ponta şi somează procurorii să explice "valul de anchete"
  • Ponta: "Şi Băsescu, şi Antonescu au impresia că ministrul Justiţiei are puteri mai mari decât are"
  • Philip Gordon: Nu aş fi venit în România dacă nu ar fi existat senzaţia că lucrurile merg în direcţia greşită
  • Financial Times: Ponta, "cavalerul alb" al celor care vor să acumuleze putere şi să facă bani