Anton îl înlocuieşte pe Adomniţei

Premierul Călin Popescu Tăriceanu l-a revocat din funcţie pe ministrul Educaţiei Cristian Adomniţei şi l-a propus, pentru locul vacant, pe Anton Anton, preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Cercetare şi Ştiinţă, a anunţat purtătorul de cuvânt al Guvernului. Secretarul de stat Anton Anton a confirmat decizia primului ministru, admiţând că a acceptat să preia fotoliul de la educaţie pentru următoarele două luni. În plus, Federaţia Spiru Haret a anunţat în această dimineaţă că îl va da în judecată pe Cristian Adomniţei pentru cele spuse despre salariile bugetarilor.

Această schimbare la nivelul Guvernului a fost influenţată şi de decizia lui Adomniţei de a se alătura colegilor din Parlament şi de a vota majorarea salariilor cadrelor didactice cu 50%, de la 1 octombrie, care a atras atât nemulţumirea colegilor de partid, cât şi pe cea a colegilor din Guvern, în frunte cu premierul.

La acea vreme Tăriceanu a spus că nu îl demite pe ministrul Adomniţei, însă i-a cerut acestuia să explice situaţia creată şi consecinţele adoptării acestui proiect de lege. Acum însă, acesta este motivul oficial prezentat de purtătorul de cuvânt al Guvernului pentru demiterea lui Adomniţei.

Potrivit Cameliei Spătaru atitudinea pe care a avut-o în Parlament ministrul Educaţiei nu a fost cea potrivită. Din punctul de vedere al premierului, Adomniţei nu a susţinut suficient punctul de vedere al Guvernului cu privire la această lege, mai ales că ministerul de Finanţe trimisese o notă prin care informa Parlamentul că nu exist fonduri necesare pentru mărirea salariilor profesorilor cu un procent atât de mare.

Totodată, Federaţia Spiru Haret a anunţat în această dimineaţă că îl va da în judecată pe Călin-Popescu Tăriceanu pentru că se opune majorării salariilor din învăţământ. Sindicaliştii din educaţie au depus plângeri la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) şi la Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) împotriva premierului Călin Popescu Tăriceanu şi a miniştrilor Economiei şi Finanţelor şi Educaţiei, Varujan Vosganian şi Cristian Adomniţei, pentru afirmaţiile privind salariile bugetarilor.

Anton a acceptat fără ezitare

"Eu am aflat de circa două ore de această propunere şi am acceptat pentru că nu mă consider un om politic din prima linie. Sunt membru PNL, dar nu mă consider un om politic", a declarat Anton Anton, la Realitatea, menţionând că în două luni, câte au mai rămas din mandat, nu poţi face decât lucruri corecte".

Întrebat care vor fi primele măsuri pe care le va lua, dacă Traian Băsescu va semna decretul de numire a acestuia în funcţia de Ministru al Educaţiei, liberalul Anton Anton a declarat că se va orienta spre modul în care s-au făcut investiţiile.

"Cel mai urgent mi se pare să urmăresc cum s-au cheltuit banii din invesţiile din educaţie, pentru că asta e componenta cea mai importantă de lămurit în momentul de faţă. Cât despre salariile profesorilor, nu vreau să fac nici un comentariu momentan", a spus Anton Anton. Gafele care au pătat mandatul lui Adomniţei

4 octombrie 2008 - Ministrul educaţiei, Cristian Adomniţei, a mers, la cununia sa civilă, oficiată la Iaşi, cu un elicopter al Ministerului Internelor. Şi asta în ciuda faptului că - potrivit normelor în vigoare - membrii cabinetului pot folosi aparatele de zbor ale ministerelor doar în interes public.

30 septembrie 2008 - Cristian Adomniţei a votat alături de ceilalţi deputaţi mărirea salariilor profesorilor cu 50%, fapt care l-a nemulţumit pe Călin Popescu Tăriceanu. Acesta a caracterizat măsura luată de parlamentari drept una de "superpopulism" şi nesustenabilă economic.

15 septembrie 2008 - Cristian Adomniţei s-a transformat, la deschiderea noului an şcolar, într-un ministru de poveste. Copiii de la Grădiniţa nr. 122 au aflat aventurile lui Nică a lui Ştefan al Petrei din gura ministrului. Chiar dacă au ascultat cu interes povestea, viitorii alegători ai ţării nu au fost prea lămuriţi cine e şi de ce a venit „nenea“.  17 iulie 2008 - Ministrul Educaţiei a avut o problemă de exprimare. Prezent la premierea elevilor care au susţinut primul bacalaureat în limba franceză, ministrul Educaţiei, Cristian Adomniţei, a făcut o nouă gafă. Criticat adeseori pentru greşelile gramaticale sau de exprimare, Adomniţei i-a felicitat pe elevii care au trecut cu succes de prima sesiune a bacalaureatului în limba franceză, numindu-i "averitabili ambasadori ai României".

23 iunie 2008 - Ministrul „Abramburiţei“ a inflamat Bacul. Ministrul educaţiei, Cristian Adomniţei, a sesizat Parchetul şi Ministerul Internelor cu privire la scurgeri de informaţii în unele centre de examinare de la Bacalaureat. Demersul său pare însă lipsit de logică: prima probă este orală, iar subiectele au fost publicate pe internet cu mult timp în urmă. Cel mult, elevii puteau afla cerinţele detaliate, care nu i ar fi ajutat cu nimic pe cei care nu s-au pregătit. Adomniţei a făcut declaraţia, la Timişoara, în ziua primei probe a Bacului - cea orală la limba şi literatura română. Ulterior, într-o intervenţie la Realitatea TV, ministrul „Abramburiţei“ a dat-o la întors, spunând că sesizarea s-a referit de fapt la o serie de atacuri informatice asupra site-ului ministerului şi că autorul acestora a fost deja identificat.

13 mai 2007 - Ministrul Educaţiei învaţă să numere de la elevii de-a V-a. Cristian Adomniţei nu a ştiu câte stele sunt pe steagul Uniunii Europene. Aflat într-o vizită, la o şcoală din Brăila, Adomniţei a vrut să-i înveţe pe copiii de clasa a V-a câte stele sunt pe steagul UE. Problema e că domnia sa ştia că, în loc de 12, sunt 15. Elevii nu s-au dat bătuţi, chiar dacă aveau de-a face cu ditamai ministrul şi i-au şi arătat, numărând pe hartă, că sunt 12 stele.

ŞTIRE ACTUALIZATĂ LA ORA 13:50

Citiţi şi:

Sindicaliştii au ieşit în stradă

Ultima strategie a lui Tăriceanu: fuga din faţa leului

Premierul Tăriceanu, faţă în faţă cu Salariada Tăriceanu: "Majorarea salariilor s-a făcut fără resurse"

Tăriceanu nu are bani pentru majorarea salariilor

Guvernul s-a înecat cu pomana electorală

Adomniţei s-a dus la nuntă cu elicopterul Poliţiei