Cuvintele președintelui ales au coincis cu câteva manevre militare vizând Rusia, săptămâna aceasta
„America s-a întors” - a proclamat Joe Biden pe Twitter, săptămâna aceasta. Lumea a încercat să afle exact ce înseamnă asta. Pentru diferitele părți ale lumii, desigur, înseamnă lucruri diferite. Pe măsură ce mulți liberali americani răsuflă ușurați, oamenii din Libia, Afganistan și Irak ar putea să se cutremure. Pentru că valorile democratice și progresiste de acasă erau adesea echilibrate cu intervenționismul și distrugerea în străinătate, în timpul administrațiilor anterioare „normale”. Nu există nicio îndoială că rușii privesc cu frământare președinția lui Biden: întoarcerea cunoscuților șoimi nu este de bun augur pentru relațiile ruso-americane.
Anunțul lui Biden a coincis, în mod curios, cu un incident din aceeași zi - apariția distrugătorului american John S. McCain în apele rusești de pe coasta Vladivostokului. Incidentul nu trebuie trecut cu vederea. Mișcarea pare a fi o manifestare a bravadei din partea americanilor, care au lansat o declarație ulterior, afirmând că au dreptul să conteste „pretențiile maritime excesive ale Rusiei”. Moscova a răspuns subliniind că nava a fost „avertizată cu privire la inacceptabilitatea acțiunilor sale” și (pe scurt) a avut noroc că nu a fost lovită de distrugătorul din clasa Udaloy care o urmărea. Această mișcare provocatoare a fost urmată în ziua următoare de rachetele americane lansate în Marea Neagră, din România. Testele de lansare a rachetelor ar fi implicat mai mult de 130 de soldați și 30 de echipamente militare. Nu este nevoie de multă imaginație pentru a afla la ce ar putea fi utilizate: raza de acțiune a acestor rachete este de 300 km, putând ajunge în Crimeea.
Dar nu luați de bun ce spun eu. Pentru o mai bună înțelegere a ambițiilor SUA când vine vorba de Rusia, trebuie doar să ne uităm la raportul RAND de anul trecut. Acest grup de reflecție are legături strânse cu armata SUA și, prin urmare, oferă o reflectare destul de bună a politicii actuale a SUA. O lectură deranjantă. Intitulat „Extinderea Rusiei”, documentul discută despre diferitele moduri în care SUA pot submina Rusia, ideologic, geopolitic și militar. Identifică faptul că SUA sunt blocate într-o competiție a „marilor puteri” cu Rusia (bine ați revenit în secolul al XIX-lea) și evaluează ce tactici ar aduce cele mai bune rezultate, cu ce riscuri. De la promovarea schimbării regimului în Belarus, până la înmulțirea exercițiilor NATO în Europa, sunt explorate toate posibilitățile. În ceea ce privește exercițiile militare recente din România și incidentul cu USS John S. McCain, putem vedea unde s-au pus bazele pentru astfel de provocări:
„Există mai multe măsuri pe care SUA și aliații lor le-ar putea lua pentru a încuraja Rusia să redirecționeze resursele de apărare în domeniul maritim, o zonă în care SUA posedă deja avantaje comparative cheie... desfășurarea de rachete anti-navă terestre sau lansate în pe coasta NATO a Mării Negre ar putea obliga Rusia să consolideze apărarea bazelor sale din Crimeea, să limiteze capacitatea marinei sale de a opera în Marea Neagră și astfel să diminueze utilitatea cuceririi sale din Crimeea."
Documentul vorbește despre dezvoltarea unei prezențe militare terestre pe coastă, citând România ca o țară care ar putea fi de acord cu astfel de planuri, având îngrijorări cu privire la „acumularea” rusă în regiunea Mării Negre. Sugerează că instalarea sistemelor de armament terestru ar putea fi de preferat înaintea creșterii activității maritime, întrucât prezența crescută a navelor NATO în Marea Neagră ar putea determina Rusia să își consolideze prezența în regiune. Ceea ce, în mod firesc, având în vedere această amenințare crescută a SUA, a făcut deja. Abia în această săptămână s-a raportat că armata rusă a instalat artilerie avansată în Crimeea pentru a apăra peninsula de orice „atac surpriză cu rachete”. Șeful adjunct al Camerei Publice din Crimeea, Alexander Formanchuk, și-a exprimat îngrijorarea că aceste exerciții NATO se încadrează într-un model mai larg de escaladare, spunând că „provocările împotriva Crimeii au devenit mai frecvente. Din păcate, asistăm la o exacerbare a relațiilor internaționale și situația internațională. Și subiectul Crimeii este un motiv convenabil pentru escaladarea unor astfel de provocări."
Întrebarea este: apreciază SUA pericolul căii pe care merge? Înțeleg acești factori politici că, dacă vor continua pe traiectoria actuală, șansele de conflict cu Rusia, chiar declanșate accidental, cresc? Cu astfel de demonstrații de forță care au loc la frontierele Rusiei, există un risc ridicat ca o parte să interpreteze greșit acțiunile celeilalte, ajungându-se la represalii. Trebuie să ne întrebăm dacă acesta este, de fapt, scopul unora din armata și securitatea SUA. Uitați unde ne-a adus această competiție a „marilor puteri” în secolul XX - două războaie mondiale catastrofale. Și totuși, retorica venită de la politicienii și mass-media din SUA nu ar putea încerca să incite mai mult la război. „Armata SUA are o surpriză cu rachete pentru trupele rusești din Crimeea", titra săptămâna aceasta Forbes. Mai scria că SUA trimit „un mesaj” Moscovei, iar „Armata SUA din Europa și-a restabilit capabilitățile militare cu rază lungă de acțiune. Și vrea ca rușii să știe asta". Sună prietenos, nu-i așa?
SUA nu au recunoscut niciodată reunificarea Crimeii cu Rusia; nici nu au înțeles sau apreciat vreodată istoria peninsulei sau de ce Rusia s-a simțit obligată să se implice în conflictul Ucrainei, pentru a proteja etnicii ruși. Abia anul acesta secretarul de stat Mike Pompeo a declarat că SUA „nu vor recunoaște niciodată” Crimeea drept teritoriu rusesc și că vor menține sancțiuni împotriva Rusiei până când peninsula se va întoarce la Ucraina. Această poziție fără echivoc, împreună cu speranța oarecum fantezistă că ar putea reveni Crimeea vreodată la Ucraina demonstrează cât de departe una de cealaltă sunt cele două națiuni. S-a recunoscut pe scară largă că relațiile dintre SUA și Rusia sunt mai proaste acum decât în timpul Războiului Rece. Alături de Joe Biden, care a recunoscut deja în ultima sa campanie electorală că Rusia este „cea mai mare amenințare” cu care se confruntă SUA, intrăm într-o perioadă foarte nesigură și potențial volatilă.
https://original.antiwar.com/johanna_ross/2020/11/27/biden-proclaims-america-is-back-as-the-us-makes-provocations-on-russias-borders/
Autor: Johanna Ross/czaharia/fmatei