Antivacciniștii greci au pierdut la CEDO. Vaccinarea obligatorie pentru cadrele medicale rămâne în vigoare

sursa: arhivă EVZ

Curtea Europeană a Drepturilor Omului a respins două cereri de suspendare a legii vaccinării obligatorii, împotriva COVID-19, din Grecia. Sesizarea a venit din partea unor cadre medicale afectate direct.

Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a fost sesizată, pe 2 septembrie, prin două cereri, de 30 de cadre medicale angajate în sistemul de sănătate publică din Grecia.

Aceștia au contestat, în temeiul mai multor articole din Convenția Eurpopeană a Drepturilor Omului, între care articolului 2 (privind dreptul la viață), al articolului 3 (interzicerea tratamentelor inumane sau degradante), al articolului 4 (interzicerea sclaviei și a muncii forțate), actul normativ, emis de autoritățile grecești, care impune vaccinarea obligatorie, pentru profesioniștii din Sănătate. Vaccinarea împotriva COVID-19 este o condiție obligatorie impusă cadrelor medicale pentru a putea lucra în continuare.

Reclamanții au solicitat CEDO să dispună măsuri provizorii pentru ca aplicarea legii să fie suspendată, în baza articolului 39 din Regulamentul CEDO.

CEDO a respins cererea de suspendare a legii

În data de 7 septembrie, judecătorii CEDO au decis că solicitarea privind dispunerea suspendării legii privind vaccinarea obligatorie, conform art. 39 din regulament, nu se aplică în acest caz. Drept urmare au dispus respingerea acestei solicitări.

Curtea a precizat că măsurile prevăzute la articolul 39 sunt soluționate în cadrul unei proceduri, fără a aduce antingere unor decizii ulterioare privind adminisbilitatea sau fondul cauzei. Drept urmare, au mai arătat judecătorii, o astfel de solicitare nu se aprobă decît în mod exceptional, în cazul unor reclamații care se confruntă cu un risc real de prejudiciu ireversibil.

Guvernul a insituit obligativitatea vaccinării cadrelor medicale

Mii de cadre medicale din Grecia au fost suspendate deoarece au refuzat să se vaccineze împotriva COVID-19. Autoritățile elene au impus vaccinarea obligatorie, împotriva COVID, pentru cadrele medicale. Decizia a fost luată de Guvernul de la Atena, după creşterea numărului de infectări provocate de noul coronavirus

Măsura prin care s-a impus vaccinarea obligatorie anti-COVID nu a fost agreată de câteva mii de persoane care lucrează în sistemul de sănătate, motiv pentru care s-a dispus suspendarea acestora fără plată. Adversarii vaccinării obligatorii au desfăşurat proteste în faţa unor spitale din Atena şi Salonic, însă Ministerul Sănătății nu a renunțat.