Evenimentul Zilei > Actualitate > Anticorpii țigănești au învins „Eurovirusul” în cartierul „La Capace” din Jilava
Anticorpii țigănești au învins „Eurovirusul” în cartierul „La Capace” din Jilava

Anticorpii țigănești au învins „Eurovirusul” în cartierul „La Capace” din Jilava

Mai bine de 500 de romi trăiesc autarhic într-o zonă lăturalnică a comunei ilfovene. Acolo nu există niciun suspect de infectare cu Covid-19. E cea mai sigură zonă din lume.

Există în comuna Jilava, județul Ilfov, un cartier numit „La Capace”, unde trăiesc cam 500 dintre cei 2.500 de romi ai localității. Ei s-au aciuat pe acel teren, care nu era al lor, de mai multe zeci de ani.

Numele i se trage de la o ispravă făcut de un candidat la primărie care, le-a promis că, dacă-l votează, o să-i împropietărească. A fost ales, dar majoritatea dintre etnicii minoritari ştiau despre lege cam cum ştie barza să-şi facă cuib. Aşa că, în loc de un act, le-a dat ţiganilor câte un capac de borcan cu un număr scris cu carioca.

Apoi, ca în Vestul sălbatic, şi-au luat în primire „proprietatea”. Primarul le-a zis: „Construiți!”. De bună credință, oamenii și-au ridicat casele. Nici azi n-au acte pe teren. Dar trăiesc acolo, într-o stranie autarhie, nederanjați decât de lucrătorii de la ENEL, care îi mai debranșează de la curentul electric pe care cetățenii din „La Capace” îl fură din nou, la o oră după ce au rămas fără lumină în casă.

Distracția este că, deși ies arareori din cartier și n-au nici apă curentă, romii se protejează relativ bine de Coronavirus, căruia unii îi spun, inocenți, Eurovirus.

„Nu se mai aglomerează barurile”

Costică Mihai, agent de pază,  are 62 de ani, e unul dintre jilăveni de etnie romă. Are o atitudine fermă: „La noi nu se pune problema, se respectă regulile… Nu se mai aglomerează barurile”.

Zice asta în timp ce-și bea cafeaua pe bordura unui bar care e și magazin sătesc, pe a cărui ușă sunt scrise instrucțiunile venite de la stăpânire, cum că n-au voie să intre mai mult de doi clienți deodată.

„Ne ferim pentru sănătatea noastră. E normal să ne speriem, ca să ne ferim copiii și nepoții de boala asta”.

CONTINUAREA ARTICOLULUI IN PAGINA URMATOARE

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.