Există în comuna Jilava, județul Ilfov, un cartier numit „La Capace”, unde trăiesc cam 500 dintre cei 2.500 de romi ai localității. Ei s-au aciuat pe acel teren, care nu era al lor, de mai multe zeci de ani.

Numele i se trage de la o ispravă făcut de un candidat la primărie care, le-a promis că, dacă-l votează, o să-i împropietărească. A fost ales, dar majoritatea dintre etnicii minoritari ştiau despre lege cam cum ştie barza să-şi facă cuib. Aşa că, în loc de un act, le-a dat ţiganilor câte un capac de borcan cu un număr scris cu carioca.

Apoi, ca în Vestul sălbatic, şi-au luat în primire „proprietatea”. Primarul le-a zis: „Construiți!”. De bună credință, oamenii și-au ridicat casele. Nici azi n-au acte pe teren. Dar trăiesc acolo, într-o stranie autarhie, nederanjați decât de lucrătorii de la ENEL, care îi mai debranșează de la curentul electric pe care cetățenii din „La Capace” îl fură din nou, la o oră după ce au rămas fără lumină în casă.

Distracția este că, deși ies arareori din cartier și n-au nici apă curentă, romii se protejează relativ bine de Coronavirus, căruia unii îi spun, inocenți, Eurovirus.

„Nu se mai aglomerează barurile”

Costică Mihai, agent de pază,  are 62 de ani, e unul dintre jilăveni de etnie romă. Are o atitudine fermă: „La noi nu se pune problema, se respectă regulile… Nu se mai aglomerează barurile”.

Zice asta în timp ce-și bea cafeaua pe bordura unui bar care e și magazin sătesc, pe a cărui ușă sunt scrise instrucțiunile venite de la stăpânire, cum că n-au voie să intre mai mult de doi clienți deodată.

„Ne ferim pentru sănătatea noastră. E normal să ne speriem, ca să ne ferim copiii și nepoții de boala asta”.

CONTINUAREA ARTICOLULUI IN PAGINA URMATOARE