Potrivit Contractului colectiv de muncă, funcționarii publici sunt recompensați pentru că lucrează în condiții „periculoase sau vătămătoare”
Contractul colectiv de muncă le acordă funcționarilor Consiliului Județean Vaslui un spor de „până la 10%” pentru că antenele Serviciului de Telecomunicații Speciale (STS) le pun în pericol sănătatea. Acesta este doar unul din avantajele de care se vor bucura acești angajați ai statului.
A rezistat tăierilor din 2010
„Este vorba de antenele de aici, de pe clădire, de aici sunt condițiile vătămătoare”, a explicat, pentru ziarul „Vremea Nouă”, liderul de sindicat al angajaților CJ Vaslui, Georgică Ochiană, referindu- se la niște antene ale STS. Contactat de EVZ, președintele CJ Vaslui, Dumitru Buzatu (PSD), a spus că sporul a fost acordat de prin 2005 și a rezistat tăierilor din 2010. „Este stabilit în condițiiile legii”, a declarat Buzatu, insistând pe faptul că este o prevedere pe care „a preluat-o” din contractele de muncă anterioare.
Și Primăria Galați a acordat așa-numitul „spor de praf” sau „de antenă”, dar Curtea de Conturi l-a considerat ilegal și, în 2012, a dispus recuperarea unei sume de 3,03 milioane lei. Curtea a arătat că ar fi trebuit efectuate măsurători pentru a proba că se lucrează în condiții „vătămătoare”.
Tichete de vacanță cât trei salarii minime pe economie
Contractul colectiv de muncă le mai acordă angajaților CJ Vaslui și vouchere de vacanță, cu o valoare egală cu trei salarii minime pe economie.
În 2012, Curtea de Conturi a declarat ilegal „sporul de antenă” acordat de primăria din Galați
În plus, ei vor avea 13 zile libere pe an, în afara concediilor și a zilelor de sâmbătă și duminică: 1 și 2 ianuarie; prima și a doua zi de Paști; 1 Mai; prima și a doua zi de Rusalii; 15 august – Adormirea Maicii Domnului; 30 noiembrie – Sfântul Apostol Andrei cel Întâi chemat, Ocrotitorul României; 1 decembrie; prima și a doua zi de Crãciun; două zile pentru fiecare dintre cele trei sărbători religioase anuale, declarate astfel de cultele religioase legale, altele decât cele crestine, pentru persoanele aparținând acestora.
Parlamentarii vor indemnizații duble
După ce un grup de superdemnitari - printre care președintele României, premierul, conducerea Parlamentului - și-au triplat salariile, deputații și senatorii discută să-și dubleze indemnizațiile. „Se vorbește în momentul de față, se vorbea chiar de la 1 septembrie, despre majorarea indemnizației deputaților și senatorilor la 9.000 de lei net pe lună (în prezent un parlamentar primește 5.300 de lei net lunar)”, a declarat deputatul Daniel Fenechiu, președintele Partidului Național Democrat. Potrivit unor surse parlamentare contactate de EVZ, măsura va fi inclusă în Legea salarizării unitare, unde este un capitol special și cu salariile aleșilor. „Este normal să fie așa. Va fi o creștere în cascadă. Nu se poate ca președintele și vicepreședinții să aibă salarii de 15.000 de lei pe lună, iar parlamentarii să rămână la 5.000. Se va aplica de la 1 decembrie, când salariile vor crește pentru toți bugetarii”, au declarat sursele citate.