ANSVSA: Legumele congelate sunt retrase și rechemate ca măsură de precauție

ANSVSA: Legumele congelate sunt retrase și rechemate ca măsură de precauție

Scandalul legumelor congelate infestate cu Listeria monocytogenes a creat panică în rândurile românilor. Deși analizele de laborator nu au indicat prezența bacteriei în niciun aliment produs de compania Greenyard comercializat în țara noastră, marile lanțuri de magazine au la intrare afișe prin care le cer cumpărătorilor să aducă înapoi legumele congelate achiziționate, pentru care vor primi banii înapoi.

Am discutat cu reprezentanții Autorității Naționale Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor care ne-au explicat că motivul retragerii și rechemării acestor produse, deși în țara noastră nu a fost semnalată prezența bacteriei, este precauția.

Potrivit ANSVSA, la nivelul Uniunii Europene există un program Rapid Alertă pentru alimente și foraje, care, în momentul în care apare o situație care pune în pericol sănătatea, cum a fost cea cu infestarea cu Listeria monocytogenes, sunt notificate toate autoritățile implicate și responsabile, cât și întreaga listă de distribuție a factorului de risc.

Notificarea poate fi informativă, de exemplu pentru statele membre ale Uniunii, care însă nu sunt impactate de factorul de risc sau de alertă, pentru statele afectate de pericol. În cazul Listeria monocytogenes, România a fost notificată informativ, neavând niciun caz de infestare, însă, Marea Britanie, Austria, Danemarca, Finlanda și Suedia, state în care nouă oameni au murit infectați cu Listeria, iar alți 47 au ajuns în spital, notificarea a fost una de alertă.

Ne puteți urmări și pe Google News

Însă, deși bacteria a fost descoperită doar în cinci state, legumele Greenyard vor fi restrase în totalitate, din toate punctele de distribuție. „Autoritățile din Ungaria și compania producătoare au cerut retragerea și rechemarea de pe piață a tuturor produselor de tip legume congelate aparținând firmei Greenyard, ca măsură de precauție. Nu au convingerea că nu a existat posibilitatea, chiar și de 1% ca și alte produse să fie contaminate, astfel că retrag toate alimentele fabricate și distribuite din 2016, până acum”, ne-au explicat reprezentanții ANSVSA.

Un întreg lot de batoane de ciocolată retras din cauza unei bucăți de plastic

Un alt caz celebru în care consumatorii au fost alertați de faptul că magazinele rechemau produsele, este cel din 2016, când o celebră companie producătoare de dulciuri a creat o adevărată isterie în jurul unui baton de ciocolată. Compania a rechemat și retras de pe piață un întreg lot de batoane de ciocolată, din mai multe țări, după ce un belgian a găsit o bucată de plastic întrunul dintre produse.