Îndemnul preşedintelui Băsescu ca primăriile să achiziţioneze locuinţe în blocurile noi, pentru a ajuta dezvoltatorii să facă faţă crizei economice ce i-a pus în dificultatea de a le finaliza, va transforma ansambluri de lux în locuinţe sociale.
Astfel, persoane care au făcut credite substanţiale la bănci pentru a cumpăra un apartament nou vor avea ca vecini familii cu cazuri sociale deosebite, cu venituri cu 20% sub limita minimă pe venit. O altă categorie de persoane ce va putea beneficia de apartamente ieftine este cea din programul ANL.
Această măsură este deja aplicată de mai multe primării din Bucureşti şi din ţară, în funcţie de disponibilitatea oferită de bugetul fiecăreia. În aceste apartamente pot locui persoane cu cazurilor sociale sau pot fi vândute, contra unui cost mai redus, celor înscrişi pe listele de aşteptare de la ANL.
Criza economică a pus în dificultate majoritatea dezvoltatorilor imobiliari, nevoiţi să oprească construcţiile, ori să încheie parteneriate cu autorităţile publice locale sau cu instituţiile bancare. Cele care au reuşit să obţină sprijinul băncilor şi să evite contractele cu primăriile îşi păstrează neatinse calităţile exclusiviste promovate în materialele publicitare.
Săraci, în apartamente de lux
Conform informaţiilor Ministerului Dezvoltării Regionale şi Locuinţei, "accesul la locuinţele sociale îl au categoriile de persoane al cărui venit mediu net lunar pe membru de familie se situează cu 20% sub limita minimă de venit, pentru care se asigură subvenţii în achiziţionarea unei locuinţe proprietate personală tinerilor şi altor categorii de persoane, conform prevederilor art. 8, alin. 2 din Legea locuinţei nr. 114/1996".
Pentru aceste locuinţe sociale, considerate proprietatea statului şi care nu pot fi vândute, nu vor fi percepute chirii, costul acestora fiind acoperit prin subvenţii de la bugetul local.
Acele apartamente destinate ANL-ului vor putea fi cumpărate respectând procedurile acestui program, la un preţ mult mai mic decât preţul pieţei întrucât, prin creditele contractate, vor beneficia de o rată a dobânzii inferioară ratei medii a dobânzilor, nu vor trebui să plătească impozitul pe clădire, pe durata rambursării, şi vor putea primi chiar şi o subvenţie de până la 20% din valoarea locuinţei.
Întrucât nu sunt oferite liste concrete ale ansamblurilor ce beneficiază de sprijinul primăriilor şi în cadrul cărora vor putea fi inserate şi locuinţe sociale, riscul pentru cei cu venituri peste medi,i care doresc sa locuiască în zone mai exclusiviste, este cu atât mai mare. La nivelul Capitalei, peste 300 de astfel de locuinţe au fost achiziţionate de pe piaţa privată, iar la nivel naţional cifra depăşeşte câteva mii de apartamente.
În condiţiile în care pe listele de aşteptare, numai la nivelul Bacăului, conform Hotnews, numărul cazurilor a ajuns la 5.000, se aşteaptă ca în perioada următoare, tot mai multe apartamente noi să fie ocupate prin sprijinul Primăriei.
AŢI FI DE ACORD SĂ PLĂTIŢI O RATĂ DE PESTE 700 DE EURO/LUNĂ LA CREDITUL PENTRU LOCUINŢĂ PENTRU A FI VECIN CU CEI CARE AU OBŢINUT CASA PE CRITERII SOCIALE?