LOVITURĂ GREA pentru ROMÂNI. PRIMĂVARA vine cu NOI SCUMPIRI. CÂT veți SCOATE din BUZUNAR pentru aceste FACTURI

LOVITURĂ GREA pentru ROMÂNI. PRIMĂVARA vine cu NOI SCUMPIRI. CÂT veți SCOATE din BUZUNAR pentru aceste FACTURI

Prima zi de primăvară vine cu noi scumpiri. Începând cu data de 1 martie, cetățenii vor trebui să scoată mult mai mulți bani din buzunar din cauza faptului că facturile la curent se vor scumpi. Cu toate că la începutul anului ANRE a dat asigurări că prevederile OUG 114/2018 nu vor cauza creșteri ale prețului electricității, iată că în cazul consumatorilor din București și județul Ilfov, scumpirile ar putea ajunge la până 17%.

Încă nu se știe cu exactitate dacă această scumpire se va aplica și consumatorilor casnici. Ordinul 11 din 6 februarie 2019 face trimitere la prețuri reglementate pentru clienții noncasnici din serviciu universal și la tarife reglementate pentru clienții casnici din serviciu universal, Profit.ro.

Cu toate că ANRE a anunțat că energia electrică pentru consumatorii casnici nu se va scumpi în urma adoptării OUG 114/2018, surprinzător, au fost avizat acum noi prețuri, majorate considerabil, pentru serviciul universal, care vor fi aplicate de furnizorii de ultimă instanță în perioada 1 martie-31 decembrie 2019.

Acestea sunt mai mari cu 35% decât actualele prețurile Enel Energie Muntenia (valabile pentru consumatorii din București, Ilfov și Giurgiu), cu 30% în cazul Enel Energie SA Banat și cu 25% în cazul Enel Energie SA Dobrogea.

Ne puteți urmări și pe Google News

Potrivit noilor avize ANRE, la un simplu calcul, bucureștenii ar urma să achite, la un consum mediu lunar de 107 KWh, nu o factură de 62,6 lei, ca în prezent, ci una de 73,2 lei, cu peste 10 lei mai mare. În cazul consumatorilor din Oltenia, prețurile rămân aproape identice (majorare a prețului CEZ Vânzare avizată de ANRE de doar 0,5%).

Consumatorii clienți ai Electrica ar urma să achite prețuri mai mari cu 6,5-10% pentru energia electrică furnizată în funcție de zonă (cele mai mici scumpiri în cazul Muntenia Nord, cele mai mari în cazul Transilvania Sud). Acestea ar conduce la o creștere a facturii finale cu 4-5%.

Singura modalitate prin care ANRE ar putea să își îndeplinească pomisiunea ar fi ca tarifele pentru serviciu universal pentru clienții casnici să fie mult mai reduse și să fie avizate separat sau ca ANRE să modifice tarifelor de distribuție, care reprezintă aproximativ 30% din valoarea totală a facturii.