Evenimentul Zilei > Economie > ANRE intră în furnizorii de gaze naturale. Amenzi de 400.000 lei
ANRE intră în furnizorii de gaze naturale. Amenzi de 400.000 lei

ANRE intră în furnizorii de gaze naturale. Amenzi de 400.000 lei

Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) a finalizat acțiuni de control desfășurate la furnizorii de gaze naturale aplicând amenzi contravenționale în valoare totală de 400.000 lei.

Mai mult, furnizorii vor trebui să plătească clienților finali care nu au primit răspunsuri în termenul legal, penalitățile datorate.

„Prin acțiunile de control desfășurate, ANRE a verificat, prin metoda eșantionării, respectarea prevederilor Standardului de performanță pentru activitatea de furnizare a gazelor naturale, aprobat prin Ordinul ANRE nr. 37/2007, cu modificările și completările ulterioare, referitoare la îndeplinirea de către furnizori a obligației de a răspunde, în termen de 15 zile, la sesizările clienților finali referitoare la facturarea serviciului de furnizare a gazelor naturale.

Sancțiuni contravenționale în valoare totală de 400.000 lei

În urma finalizării acțiunilor de control, s-au constatat întârzieri în transmiterea răspunsurilor la sesizările clienților finali referitoare la facturarea serviciului de furnizare a gazelor naturale, fiind aplicate sancțiuni contravenționale în valoare totală de 400.000 lei, după cum urmează:

E.ON ENERGIE ROMÂNIA (cota de piață 41,33 %)     – 310.000 lei
ENGIE ROMÂNIA (cota de piață 47 %)                         –   90.000 lei

Totodată, s-a dispus furnizorilor să plătească clienților finali care nu au primit răspunsuri în termenul legal, penalitățile datorate în conformitate cu prevederile Standardului de performanță pentru activitatea de furnizare a gazelor naturale, aprobat prin Ordinul ANRE nr. 37/2007, cu modificările și completările ulterioare, astfel:

  • 30 de lei pentru nerespectarea termenului de răspuns de 15 zile de la data înregistrării solicitării;
  • 5 lei pentru fiecare zi suplimentară de întârziere.

De altfel, în conformitate cu prevederile Standardului de performanță pentru activitatea de furnizare a gazelor naturale, aprobat prin Ordinul ANRE nr. 37/2007, cu modificările și completările ulterioare, furnizorii de gaze naturale au obligația de a plăti în mod automat clienților finali penalitățile datorate pentru nerespectarea termenelor și pentru zilele suplimentare de întârziere”, se arată într-un comunicat remis de ANRE.

Amenzile intervin în condițiile în care ANRE însăși a fost criticată pentru modul în care a gestionat etapele liberalizării pieței de energie electrică. De la Autoritate a început eșecul și apoi s-a transmis către furnizori, mai ales cei tradiționali. Interesul acestora era de a ține captivi consumatorii, dacă se poate în serviciul universal, servit la un preț usturător.