Agenția Națională de Integritate a constatat starea de incompatibilitate, conflictul de interese de natură administrativă sau a sesizat organele de urmărire penală, în cazul a 26 aleși locali.
Printre cei vizați de organele statului se numără mai mulți primari, inclusiv primarul orașului Scornicești, precum și aleși locali din județele Iași, Brașov, Neamț, Bihor, Olt, Argeș, Călărași, Alba, Sibiu, Cluj, Maramureș, Dâmbovița, Suceava, Brăila, și din Capitală. Este cazul unor primari, viceprimari sau conilieri locali în cazul cărora ANI a constatat starea de incompatibilitate, conflictul de interes administrativ sau a sesizat Parchetul.
Iată câteva cazuri incluse pe lista aleșilor locali vizați de ANI:
Agenția Națională de Integritate a sesizat Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție cu privire la existența indiciilor referitoare la săvârșirea de către LUPU VASILE a infracțiunii de folosire a funcției pentru favorizarea unor persoane, prevăzută de art. 301 din Codul Penal, întrucât, în perioada exercitării mandatului de primar al comunei Popești (2016 – 2020), a încheiat cu Primăria comunei Popești, la data de 04 februarie 2020, un contract de vânzare-cumpărare în urma căruia a dobândit imobile în suprafață totală de 3000 mp.
COJOCARU GICU, Primar al Com. Cristian, Jud. Brașov - SESIZARE PARCHET
Agenția Națională de Integritate a sesizat Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție cu privire la existența indiciilor referitoare la săvârșirea de către COJOCARU GICU a infracțiunilor de conflict de interese prevăzută de art. 301 din Codul penal (text în vigoare până la data de 28.07.2017) și respectiv, a infracțiunii de folosire a funcției pentru favorizarea unor persoane prevăzută de art. 301 din Codul penal (text în vigoare începând cu data de 28.07.2017).
La data de 22 noiembrie 2016, COJOCARU GICU a încheiat în nume propriu un contract de asistență juridică cu un cabinet de avocatură. Ulterior, în exercitarea atribuțiilor de primar, COJOCARU GICU a încheiat la datele de 25 aprilie 2017 și 26 ianuarie 2018, două contracte de asistență juridică (semnate și aprobate de către acesta) cu același cabinet de avocatură, și a emis referate de aprobare la proiectele de hotărâre privind achiziționarea serviciilor juridice de consultanță, asistență privind încheierea acestor contracte.
RACLARIU ALEXANDRINA, Primar al Com. Crăcăoani, Jud. Neamț - CONFLICT DE INTERESE ADMINISTRATIV
În perioada exercitării mandatului de primar, a semnat Dispoziția privind numirea fiului acesteia în funcția de administrator public al comunei, pe o perioadă de 3 ani (05 ianuarie 2021 – 05 ianuarie 2024), precum și contractul de management aferent.
Persoana evaluată a încălcat astfel prevederile art. 70, art. 71 și art. 76 din Legea nr. 161/2003 coroborate cu prevederile art. 228, alin. (1), lit. a) din O.U.G. nr. 57/2019.
MICLE TRAIAN, fost Primar al Com. Avram Iancu, Jud. Bihor - CONFLICT DE INTERESE ADMINISTRATIV
În perioada exercitării mandatului de primar, a încheiat o serie de acte care au produs un folos material pentru soția sa, încălcând astfel prevederile art. 76, alin. (1) din Legea nr. 161/2003.
PRIOTEASA IOAN, fost Primar al Orașului Scornicești, Jud. Olt - SESIZARE PARCHET
Agenția Națională de Integritate a sesizat Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție cu privire la existența indiciilor referitoare la săvârșirea de către PRIOTEASA IOAN a infracțiunii de folosire a funcției pentru favorizarea unor persoane prevăzută de art. 301 din Codul penal, întrucât, a semnat o serie de documente cu privire la societatea comercială în cadrul căreia soția acestuia deține calitatea de asociat unic și funcția de administrator, creând astfel un avantaj patrimonial pentru societate în sumă de 19.480 Lei.
AUREL GHEORGHIȚĂ, Viceprimar al Com. Coarnele Caprei, Jud. Iași - INCOMPATIBILITATE
S-a aflat în stare de incompatibilitate în perioada 13 noiembrie 2020 – 12 februarie 2021, întrucât a exercitat simultan cu funcția de viceprimar și funcția de administrator al unei societăți comerciale, încălcând astfel prevederile art. 87, alin. (1), lit. d) din Legea nr. 161/2003.
MURARU CĂTĂLIN PETRE, Viceprimar al Com. Hârtiești, Jud. Argeș și fost Consilier local în cadrul C.L. al Com. Hârtiești - INCOMPATIBILITATE
S-a aflat în stare de incompatibilitate în perioada 22 iunie 2016 - 08 octombrie 2020, întrucât, a exercitat simultan cu funcția de consilier local și o funcție contractuală în cadrul aparatului de specialitate al primarului com. Hârtiești, încălcând astfel prevederile art. 88, alin. (1), lit. c) din Legea nr. 161/2003.
BUZOIANU VIOREL, Viceprimar al Com. Cuza Vodă, Jud. Călărași - CONFLICT DE INTERESE ADMINISTRATIV
În perioada exercitării mandatului 2016 – 2020 de viceprimar, a participat la deliberarea și adoptarea a trei Hotărâri ale C.L. prin care au fost aprobate impozitele și taxele locale pentru anii 2019, 2020, respectiv 2021 pentru Comuna Cuza Vodă, având un interes personal de natură patrimonială în problema supusă dezbaterilor, întrucât deține împreună cu soția sa, o suprafață totală de 29,2797 ha de teren extravilan pe raza comunei Cuza Vodă.
Persoana evaluată a încălcat astfel prevederile art. 228 din O.U.G nr. 57/2019, coroborat cu prevederile art. 70, art. 71 și art. 76, alin. (1) din Legea nr. 161/2003.
Lista completă a aleșilor locali vizați de ancheta ANI poate fi consultată aici.
Agenția a fost creată în 2005-2006, înainte de aderarea României la UE, de către fostul ministru al Justiției Monica Macovei, pentru depistarea marilor cazuri de incompatibilitate și conflict de interese.