Reprezentanţii Agenţiei Naţionale de Integritate (ANI) au aflat din 23 februarie că în 18 martie urma să aibă loc şedinţa publică în care se dezbăteau excepţiile de neconstituţionalitate ale legii ANI invocate de medicul Şerban Brădişteanu.
Asta susţine Curtea Constituţională (CC), care a dat astăzi un comunicat de presă pentru a lămuri o serie de aspecte procedurale în ceea ce priveşte neconstituţionalitatea unor articole din Legea de funcţionare a ANI. În urma sesizărilor primite şi "după îndeplinirea etapelor procedurale premergătoare, prevăzute de art.30 din Legea nr.47/1992 privind organizarea şi funcţionarea Curţii Constituţionale, s-a stabilit termen de judecată pentru data de 18 martie 2010, la care părţile au fost citate conform legii, Agenţia Naţionale de Integritate luând la cunoştinţă termenul în data de 23 februarie 2010 (potrivit dovezii de citare, ataşată la dosar)", se mai arată în comunicat. Însă, Secretarul general al ANI, Horia Georgescu, declara săptămâna trecută că Agenţia nu a fost citată în cauza cu medicul Şerban Brădişteanu şi deţinea informaţii că acest caz trebuia discutat în 26 aprilie. CC a constatat că anumite prevederi ale Legii privind organizarea şi funcţionarea Agenţiei Naţionale de Integritate sunt neconstituţionale, inclusiv articolul 13 care stabileşte atribuţiile ANI, respectiv verificarea declaraţiilor de avere şi interese, controlul depunerii la termen a acestora, constatarea neconcordanţelor sau a nerespectării hotărârilor legale, constatarea incompatibilităţilor şi sesizarea organelor de urmărire penală, dar şi aplicarea sancţiunilor.
Activitatea va fi limitată Preşedintele Agenţiei Cătălin Macovei, a spus că până la publicarea deciziei CC în Monitorul Oficial, ANI va funcţiona potrivit atribuţiilor sale, iar din momentul afişării deciziei motivate, activitatea va fi limitată, în funcţie de dispoziţiile instanţei constituţionale. La sfârşitul săptămânii trecute, premierul Emil Boc a declarat că este hotărât să promoveze o ordonanţă de urgenţă privind Agenţia Naţională de Integritate, pentru a permite instituţiei să funcţioneze în continuare, arătând că "cine crede că îşi poate bate joc de ANI se înşală".
În acelaşi timp, preşedintele Traian Băsescu a cerut Guvernului, marţi la Cotroceni, să remedieze rapid problemele de funcţionare la nivelul Agenţiei Naţionale de Integritate, după decizia CC, astfel încât să nu existe pauze în activitatea instituţiei. CC nu a fost informată că judecătorii săi sunt verificaţi În acelaţi comunicat, Curtea ţine să menţioneze că până la data pronunţării (14 aprilie 2010), niciun membru al Curţii Constituţionale nu a fost înştiinţat cu privire la desfăşurarea vreunei proceduri de verificare în privinţa sa de către Agenţia Naţională de Integritate, potrivit dispoziţiilor legii, iar la Curtea Constituţională nu s-a primit nicio solicitare de documente ori alte informaţii din partea Agenţiei, aşa cum a apărut în presă.