Lizeta Volcinschi, director în cadrul Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii, s-a aflat în conflict de interese întrucât a aprobat autorizaţii de funcţionare pentru o firmă, în cadrul căreia a avut funcţia de examinator şi de la care a primit venituri de peste 32.000 de lei, conform ANI.
„Agenţia Naţională de Integritate a constatat existenţa conflictului de interese de natură administrativă în cazul lui Lizeta Volcinschi, director în cadrul Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii, întrucât, în perioada exercitării funcţiei publice de conducere, a semnat / aprobat autorizaţii de funcţionare a unor puncte de lucru aparţinând SC Casadi SRL (societate comercială în cadrul căreia a deţinut calitatea de examinator şi de la care a obţinut venituri în cuantum net de 32.752,00 lei), fiind, totodată, implicată şi în procesul de autorizare a acestora, prin semnarea diverselor solicitări necesare definitivării dosarului de autorizare", potrivit Agenţiei Naţionale de Integritate (ANI).
Astfel, spun inspectorii, Volcinschi a încălcat dispoziţiile articolului 79, alineatul 1, litera c) din Legea nr. 161/2003, potrivit cărora "Funcţionarul public este în conflict de interese dacă: […] interesele sale patrimoniale, ale soţului sau rudelor sale de gradul I pot influenţa deciziile pe care trebuie să le ia în exercitarea funcţiei publice […]".
Trei ani de suspendare
Lizeta Volcinschi a fost informată despre declanşarea procedurii de evaluare, elementele identificate, precum şi drepturile de care beneficiază – de a fi asistată sau reprezentată de un avocat şi de a prezenta date sau informaţii pe care le consideră necesare, personal sau prin transmiterea unui punct de vedere scris. Ea a depus la dosarul de evaluare un punct de vedere, conform ANI.
"Fapta persoanei cu privire la care s-a constatat […] încălcarea obligaţiilor legale privind conflictul de interese […] constituie abatere disciplinară şi se sancţionează potrivit reglementării aplicabile demnităţii, funcţiei sau activităţii respective […]", conform legii.
De asemenea, leaga stipulează că "Persoana […] faţă de care s-a constatat existenţa conflictului de interese […] este decăzută din dreptul de a mai exercita o funcţie sau o demnitate publică […] pe o perioadă de 3 ani de la data eliberării, destituirii din funcţia ori demnitatea publică respectivă sau a încetării de drept a mandatului. Dacă persoana a ocupat o funcţie eligibilă, nu mai poate ocupa aceeaşi funcţie pe o perioadă de 3 ani de la încetarea mandatului".