Agenţia Naţională de Integritate a pierdut procesul penal pe care i l-a deschis fostului subsecretar de stat de la Ministerul de Interne, comisarul şef Toma Rus.
În urma plângerii penale depuse de ANI pe numele fostului demnitar, în cursul lunii aprilie 2010, Parchetul de pe lângă Judecătoria Cluj Napoca a ajuns la concluzia că nu există suficiente probe la dosar prin care fostul număr trei din ierarhia internelor să fie trimis în judecată sub acuzaţia de fals în declaraţii.
Procurorii care au efectuat ancheta împotriva lui Toma Rus au ajuns la concluzia că neconcordanţele dintre averea poliţistului şi documentele aflate la dosarul ANI nu sunt suficiente pentru a-l trimite pe acesta în judecată.
“După efectuarea urmăririi penale, s-a stabilit că, cu excepţia faptelor cu privire la care s-a dispus disjungerea cercetărilor penale, au existat neconcordanţe între veniturile comunicate în mod oficial de către insitituţiile abilitate şi veniturile menţionate de către învinuit în declaraţiile de avere, însă aceste neconcordanţe au avut justificări obiective", se arată în rezoluţia procurorilor. După ce procurorii au închis dosarul, ANI a depus o contestaţie la Judecătoria Cluj Napoca în care cere reluarea anchetei penale.
Plângerea ANI depusă doar ca să fie depusă
În acest dosar, Agenţia Naţională de Integritate a decis să facă plângere penală împotriva poliţistului pentru că acesta a trecut în declaraţia de avere că a încasat sume mai mari de bani decât în realitate. Motivul invocat de procurori a fost că poliţistul clujean a declarat veniturile brute şi nu cele nete. Spre exemplu, în 2004, Toma Rus a declarat că a încasat din salarii suma de 45.000 de lei, nu 20.561 de lei, cât a încasat în realitate. Exemplele continuă cu anii 2006 şi 2008. În anul 2008, inspectorii ANI au ajuns la concluzia că Toma Rus a încasat din salarii 46.113 lei dar a trecut în declaraţia de avere suma de 61.484 lei.
În apărarea sa, comisarul şef Toma Rus, în prezent în rezervă, a precizat că a trecut respectivele sume de bani, în declaraţiile de avere, pe care le-a încasat din salarii după ce acestea i-au fost comunicate telefonic de la Serviciul de Contabilitate. Chiar Agenţia Naţională de Ingregritate recunoaşte că în anul 2010 a solicitat Inspectoratului General al Poliţiei Române veniturile realizate de poliţist în anul 2008 şi că acesta a primit mai puţini bani decât a trecut în declaraţia de avere. “A rezultat că Toma Rus Vasile a realizat venituri nete pe anul fiscal 2008, de 88.005 lei şi nu de 91.345 lei cum a menţionat în declaraţie", se arată într-un document al ANI în care se mai arată că există motive temeinice ca fostul demnitar să fie tras la răspundere penală.