Angela Merkel, în faţa unei revolte în propriul partid

Cancelarul Germaniei ar putea pierde sprijinul parlamentarilor din coaliţia de guvernământ din cauza împrumutului pentru Spania.

Bundestag, camera inferioară a Parlamentului german, trebuie să aprobe, joi, un împrumut de 100 de miliarde de euro destinat recapitalizării băncilor spaniole, pentru care şi-au dat acordul deja miniştrii de Finanţe din zona euro. Potrivit publicaţiei Financial Times, este de aşteptat ca şefa guvernului german să nu se confrunte cu un eşec, pentru că are susţinerea grupului social democraţilor (SPD) şi pe cel al verzilor din opoziţie. Volker Kauder, liderul parlamentar al grupului creştin-democrat, spune, însă, că Angela Merkel nu va obţine ceea ce se numeşte "majoritatea cancelarului" asupra acestui acord. Ar fi nevoie de 311 voturi "pentru" din cele 620 ale acestei camere legislative. "Majoritatea cancelarului" În mod normal, Merkel se bucură de o majoritate parlamentară cu 19 voturi în plus, cu susţinerea partidului său, Uniunea Creştin Democrată, a Uniunii Creştin Sociale, dar şi a liberalilor din Partidul Liber Democrat. Dar 26 de susţinători ai lui Merkel s-au revoltat deja şi au votat "împotrivă" ori s-au abţinut la aprobarea Mecanismului European de Stabilitate (ESM), în luna iunie. Atunci Merkel nu a reuşit să obţină "majoritatea cancelarului". Cu toate acestea, ESM a fost adoptat cu două treimi dintre voturi, datorită SPD şi Verzilor. Kauder susţine că nu e nevoie de "majoritatea cancelarului" pentru aprobarea împrumutului dedicat Spaniei. "Nu este un vot de alegere a cancelarului", spune el. Dar opoziţia nu este de acord. "Orice altceva înafară de o majoritate a cancelarului înseamnă o înfrângere şi este un semn al erodării puterii cancelarului", potrivit lui Thomas Oppermann, lider din SPD. Merkel s-a declarat încrezătoare în privinţa obţinerii majorităţii necesare, în Parlament. Ea a declarat: "Obţinem întotdeauna sprijinul financiar de care avem nevoie", adăugând că ajutorul pentru statele cu probleme din zona euro va fi condiţionat în permanenţă de reguli stricte şi va fi foarte atent supravegheat.

311 voturi din cele 330 ale coali­ţiei de guvernământ sunt necesare pentru apro­barea acordului european în Bundestag

Atacul lui Berlusconi

Fostul premier italian Silvio Berlusconi a lansat, într-un interviu pentru publicaţia "Bild", un atac la adresa politicii de austeritate a cancelarului Angela Merkel. Berlusconi spune că va reveni în politică, iar partidul său îşi va relua numele de Forza Italia. Întrebat despre relaţiile reci dintre Italia şi Germania, Berlusconi a negat faptul că Merkel ar fi percepută negativ în peninsulă, dar a admis că austeritatea promovată de cancelarul german nu este pe placul multora. "Criticăm doar o politică de austeritate excesiv de rigidă, care frânează creşterea. Dorim o Germanie mai europeană şi nu o Europă mai germană", a spus Berlusconi, adăugând că se resimte "o anumită dominaţie germană în Europa", dar relaţiile sale cu Merkel nu sunt compromise.

CITIŢI ŞI:

  • Germania a blocat crearea mecanismelor de salvare a zonei euro
  • LAGARDE contra MERKEL: Şefa FMI cere Germaniei să dea undă verde la planul de salvare a euro