Angajații primăriilor se ”servesc” din banii de impozite

Angajații primăriilor se ”servesc” din banii de impozite

Printre miile de nereguli descoperite de Curtea de Conturi, în miile de controale pe care le face anual, la diferite instituții de stat, una le întrece pe toate.

Printre infracțiunile clare și dovedite de inspectorii Curții de Conturi, sunt enumerate cele de delapidare și cele de sustragere fără drept a unor sume de bani. ”Sustragerea unor sume încasate în numerar prin nedepunerea acestora la casierie, prin falsificarea înscrisurilor (chitanţe de încasare, borderouri) cu privire la sumele încasate, care, în realitate, erau mai mari decât sumele înscrise pe documente, prin ştergerea datelor referitoare la încasarea impozitelor şi taxelor locale din aplicaţia informatică”, este una dintre metodele folosite de angajați.

O altă metodă des întâlnit se referă la ”retragerea de sume în numerar din trezorerie pentru drepturi salariale şi ajutoare sociale, mai mari decât cele achitate conform statelor de plată”.

În 2019, mai multe controale făcute la diferite primării din România, au scos la iveală faptul că angajații statului fură în voie din banii încasați de la cetățeni, sub formă de impozite. ”În ceea ce priveşte sesizarea organelor de urmărire penală pentru prejudiciile identificate şi consemnate în actele de audit aferente anului 2019, Curtea de Conturi a formulat 39 de sesizări la cererea departamentelor şi camerelor de conturi, respectiv 18 sesizări pentru nedispunerea şi neurmărirea măsurilor dispuse şi 21 de sesizări formulate pentru existenţa unor indicii de săvârşire a unor fapte de natură penală”.

Ne puteți urmări și pe Google News

Ultimul caz mediatizat de Poliția Română, la acest capitol, se referă la o angajată a Primăriei Copșa Mică, județul Sibiu. Femeia a furat 180.000 de lei din conturile primăriei și a virat banii în contul fiicei ei. ”În fapt, în urma cercetărilor şi investigaţiilor efectuate din oficiu de către poliţiştii specializaţi din cadrul Serviciului de Investigare a Criminalităţii Economice, a rezultat faptul că femeia, în perioada ianuarie 2014 – mai 2018, în baza unei rezoluţii infracţionale unice, dar prin acte materiale distincte şi succesive, cu frecvenţă lunară, a dispus fără drept de suma de 120.038 de lei. Femeia, folosindu-se de prerogativele conferite de funcţia pe care o ocupa în cadrul unei instituţii publice din Copşa Mică, în perioada mai sus menţionată, ar fi dispus fără drept de sumele aflate în contul respectivei unităţii administrativ teritoriale, fie prin transferul lunar al unor sume, fără nicio justificare, în conturi personale, fie prin acordarea unor sporuri necuvenite sieşi”, a transmis IPJ Sibiu.

Angajata Primăriei Copşa Mică, a mai virat şi în contul fiicei sale, în perioada iunie 2014 – decembrie 2015, în total 57.736 lei, prin viramente lunare. Polițiștii au reținut-o la data de 22 ianuarie 2020, iar la data de 23 ianuarie, procurorii de la Mediaș au dispus cercetarea femeii în stare de control judiciar.