„Nu ştiu”, „nu mi s-a spus să aduc documente în faţa comisiei”, „nu intră în atribuţiile mele”, au fost răspunsurile cele mai frecvente oferite de angajaţii Ministerului Tineretului şi Sportului (MTS) în faţa comisiei parlamentare care anchetează cazul „Ridzi - 2 Mai”.
Nota bate verificarea
Preşedintele comisiei de evaluare din MTS, Floriana Butoi, a recunoscut că în caietele de sarcini în baza cărora s-au încheiat contractele nu erau prevăzute criteriile “bonitate şi experienţă”. De altfel, subiectul cheltuielilor a provocat un dialog fascinant între Bogdan Olteanu (PNL) şi Floriana Butoi.
“Consideraţi că trebuia să luaţi în considerare, că trebuia să primiţi un preţ real şi serios, conform reglementărilor în vigoare?”, a întrebat Olteanu “Nu m-am gândit la asta. Am aplicat nota de fundamentare”, a răspuns Butoi, singura informaţie concretă oferită de angajata MTS fiind că nota de fundamentare a fost semnată de ministrul Monica Iacob Ridzi. De asemenea, alte două membre ale comisiei de evaluare au afirmat că nu au observat că cele două firme care au câştigat contractul au acelaşi administrator. Scandal pe tricouri
Deputaţii au pus sub semnul întrebării procesele-verbale de recepţie privind contractele. Nu există decât recepţii de nivel evaluator, nu şi cantitativ, şi la fel s-a întâmplat şi cu materialele promoţionale, cum ar fi şepcile sau pixurile. În documente se menţionează doar că s-au dat participanţilor, dar nimic referitor la cantitate. Şi aici răspunsurile au fost în acelaşi registru. “Nu am această informaţie. Pot să vă spun că noi, prin acel contract, am achiziţionat un pachet de servicii. Nu tricouri!”, a spus George Păduraru, consilierul ministrului. Răspunsul l-a enervat pe PSD-istul Victor Socaciu, care l-a caracterizat drept “nesimţit” pe angajatul MTS. În replică, consilierul a ameninţat că nu mai dă nici un răspuns până când nu va primi scuze şi a plecat de la masa unde era audiat. Bogdan Olteanu (PNL) a cerut evacuarea din sală, dar nu a mai fost supusă la vot.
CONTRAATAC PDL loveşte cu dosarul „Sterling” PDL a încercat ieri, din nou, să blocheze lucrările comisiei „Ridzi”, dar fără succes. Potrivit lui Valeriu Zgonea (PSD), membrii Biroului Permanent au considerat că, din scrisoarea trimisă de procurorul general deputatului PDL Cristian Boureanu, nu se poate constata că s-a început urmărirea penală împotriva ministrului tineretului. La aceeaşi şedinţă, pentru a “acoperi” mediatic scandalul „Ridzi”, PDL a depus o cerere de urmărire penală a fostului premier liberal Călin Popescu- Tăriceanu, în cazul“Sterling”. Cererea a fost trimisă la Comisia juridică, inclusiv cu voturile liberalilor. În replică, Tăriceanu i-a adresat o scrisoare deschisă preşedintelui Camerei, Roberta Anastase, în care susţine că nu va încerca să blocheze mersul anchetei. Pe de altă parte, mi nistrul mediului, Nicolae Nemirschi, va fi audiat astăzi de comisia de anchetă formată în cazul său.