Angajaţii Finanţelor protestează din nou, pentru că nu au încredere că vor primi stimulentele

Salariaţii Ministerului Finanţelor Publice (MFP) protestează din nou, deoarece nu şi-au primit pe card banii promişi, susţine Liviu Toader, prim-vicepreşedintele Sindicatului Naţional al Funcţionarilor Publici (SNFP).

"Oamenii protestează pentru că nu mai au încredere, după ce li s-a promis că luni vor avea banii. Acum nu mai sunt mulţi cei care protestează. Iniţial au fost 100 de persoane care au considerat că MFP poate face treaba numai sub presiune", a declarat Liviu Toader, citat de Agerpres.

Pe de altă parte, angajaţi din MFP au afirmat că motivul nemulţumirilor este cuantumul stimulentelor care vor fi plătite. Ei critică şi diferenţele privind fondul de stimulente dintre diferite unităţi fiscale teritoriale şi din aparatul central. Comisia centrală din Finanţe analizează listele primite din teritoriu, care urmează să fie avizate şi transmise pentru a fi făcute plăţile. Proceduri greoaie "Au fost deblocate listele cu stimulente pentru 12 direcţii din minister şi aparatul central al ANAF şi comisia a început să lucreze şi pe listele direcţiilor generale de finanţe publice din ţară, cum ar fi cea din judeţul Gorj. Pe măsură ce listele vin completate şi semnate de comisiile teritoriale, trec în analiză la comisia centrală. Listele avizate de comisia centrală se trimit la contabilitate şi, în cel mai scurt timp, se pot trimite la bancă. Pentru ce se avizează în această seară, banii vor intra probabil în conturi miercuri", a spus liderul sindical.

Potrivit lui, plata stimulentelor restante a întârziat din cauza procedurilor greoaie de tranasmitere a datelor din teritoriu şi în urma unor neînţelegeri la întocmirea listelor. Criterii modificate Sebastian Oprescu, preşedintele Sindicatului Naţional al Funcţionarilor Publici, a avertizat că angajaţii din Finanţe şi cei ai structurilor subordonate ar putea protesta din nou, din cauza acestor modificări în protocolul semnat cu ministerul referitor la stimulentele ce vor fi acordate.

"Au introdus un procent din numărul salariaţilor de la Ministerul de Finanţe în criteriile de acordare a stimulentelor, ori noi nu am stabilit împreună acest criteriu. Nu e normal ca aceste stimulente să se dea numai la unii, ci la toţi. Dacă nu rezolvăm această problemă, ne putem aştepta la un protest", a spus Oprescu, citat de Agerpres. Potrivit informaţiilor sale, a fost stabilit un procent al celor ce primesc stimulente de circa 66% din angajaţi.

Liderul sindical a precizat că lucrările în comisia formată din reprezentanţi ai MFP şi ai sindicatelor pentru analizarea listelor cu stimulente au fost suspendate până la rezolvarea problemei.