Angajaţii de la Cotroceni şi de la parlament, feriţi de criză

Adevărata luptă cu problemele economice o vor duce firmele private şi angajaţii lor. Bugetarii şi-au asigurat un loc călduţ şi în 2009.

Criză, dar nu pentru toată lumea. Aşa poate fi definit bugetul de stat pentru 2009, în forma pe care a conceput-o guvernul. În timp ce o mare parte din companiile private se zbat să supravieţuiască, îşi reduc afacerile şi concediază din personal, mai multe instituţii publice şi-au programat cheltuieli umflate faţă de 2008.

  • Cu toate că preşedintele Traian Băsescu declara acum câteva zile că „nu avem altă soluţie decât să dirijăm bani dinspre bugetul de stat către economie“, instituţia pe care o conduce nu se arată solidară cu populaţia pe timp de criză. Administraţia Prezidenţială şi-a programat să cheltuiască pentru personal 13,6 milioane de lei, cu 20% mai mult decât anul trecut. La capitolul „Bunuri şi servicii“, bugetul instituţiei este majorat cu 75%, ajungând la 29 de milioane de lei.
  • Cheltuielile cu personalul Senatului sunt cu 30% mai mari, iar deputaţii şi-au votat cu 20% mai mulţi bani faţă de 2008. Reprezentanţii PD şi PSD din Biroul Permanent al Camerei Deputaţ ilor vor un buget de 301 milioane de lei, după ce în 2008 acesta fusese de 247,216 milioane lei.
  • Cel mai mai mult reprezintă cheltuielile de personal, res pectiv 191,6 milioane lei. (Romulus Georgescu)

 

SINDICATE REVOLTATE Cheltuielile omoară măsurile anticriză

Cheltuielile programate pentru ordonatorii principali de credite sunt cu 5,5% mai mari decât cele de anul trecut, cifrându-se la 17,56 miliarde de lei.

  • Campionul creşterilor fondurilor alocate pentru salarii este Ministerul Educaţiei. Bugetul instituţiei prevede cheltuieli cu personalul aproape duble, de la 1,13 miliarde de lei, în 2008, la 2,2 miliarde pentru 2009.
  • Un alt beneficiar important al bugetelor mai mari este Avocatul Poporului, care va putea cheltui cu 20% mai mulţi bani cu salariile angajaţilor. Aceasta în condiţiile în care premierul Emil Boc declara, în urmă cu două săptămâni, că bugetul va ţine cheltuielile cu personalul bugetar la nivelul anului 2007, urmând să fie tăiate sporurile şi stimulentele.

De altfel, la Cancelaria primului- ministru fondurile s-au redus cu o cincime pentru angajaţi şi cu 10% pentru bunuri şi servicii. Scăderi uşoare ale cheltuielilor au fost operate şi la Secretariatul General al Guvernului, dar şi la alte ministere.

Sindicatele şi patronatele s-au declarat revoltate de construcţia bugetară a guvernului. Bogdan Hossu, liderul Cartel Alfa, a declarat că cere amânarea trimiterii Legii bugetului în parlament, pe motiv că măsurile anticriză nu au fost reflectate corect. La rândul lor, reprezentanţii Blocului Naţional Sindical acuză guvernul că „a făcut supraevaluări la unele dintre capitolele de venituri“, cum ar fi impozitul pe salarii, pentru a acoperi deficitul şi sumele necesare co finanţării proiectelor din fonduri UE.

În acest context, măsurile economice negociate de guvern cu par tenerii sociali pentru a salva locurile de muncă sunt sortite eşecului sau nu vor avea niciun efect, spun sindicatele.

PROTESTE

Funcţionarii publici ameninţă cu greva

Funcţionarii publici ameninţă că vor declanşa greva generală, începând cu 27 februarie, dacă nu obţin creşterea cu 50% a salariilor, protecţia funcţionarilor publici din instituţiile de control şi stabilitate în funcţia publică. Sindicatul Naţional al Funcţionarilor Publici (SNFP) a decis, vineri, să organizeze un miting în faţa Palatului Victoria pe 16 februarie, urmat de o grevă de avertisment pe 20 februarie. Sindicaliştii vor sesiza Avocatul Poporului pentru apărarea drepturilor salariale şi libertăţilor angajaţilor.