Angajaţii CNCAN nu şi-au primit lefurile de trei luni

Un raport al Secretariatului General al Guvernului a scos la iveală o serie de nereguli financiare comise de conducerea Comisiei Naţionale de Control a Activităţilor Nucleare.

Un amplu control al Curţii de Conturi a fost demarat luna aceasta la Comisia Naţională de Control a Activităţilor Nucleare (CNCAN), aflată în subordinea directă a Secretariatului General al Guvernului (SGG).

Controlul a fost solicitat de SGG, în urma unui audit intern care a scos la iveală o serie de deficienţe organizatorice şi de gestionare a resurselor financiare ale instituţiei. În plus, surse parlamentare ne-au declarat că va fi înfiinţată o comisie de anchetă în cadrul Comisiei de Industrii a Camerei Deputaţilor, iar conducerea CNCAN va fi chemată la audieri.

Petiţie a angajaţilor Cea mai importantă problemă cu care se confruntă CNCAN este faptul că, din luna februarie, niciun angajat nu şi-a primit salariul. Câteva zeci dintre ei i-au trimis, pe 10 mai, o scrisoare secretarului general al guvernului Daniela Nicolae Andreescu, prin care îşi cer drepturile salariale şi „corectarea urgentă a situaţiei create în CNCAN”. Petiţionarii consideră incorectă „perpetuarea unei stări de ambiguitate managerială şi legală care a dus la neplata drepturilor salariale”.

Scandalul din instituţia care se ocupă de securitatea nucleară a României a început în decembrie 2009, imediat după intrarea în vigoare a legii privind reorganizarea unor autorităţi şi instituţii publice, raţionalizarea cheltuielilor publice şi respectarea acor durilor cu Comisia Europeană şi Fondul Monetar Internaţional.

Astfel, de la 1 ianuarie, CNCAN este finanţată de la bugetul de stat, iar toate veniturile obţi nute din activităţile de autorizare şi control în domeniul nuclear (de la câteva sute de euro pentru autorizarea periodică a unui cabinet medical până la un milion de euro pentru autorizarea unui reactor nuclear) se duc direct în bugetul de stat.

Concedieri doar pe hârtie Potrivit auditului efectuat de SGG, „în urma modificării, în decembrie 2009, a Regulamentului de organizare şi funcţionare a CNCAN, situaţia personalului încadrat a rămas neclară, CNCAN având 125 posturi ocupate, deşi prin actul normativ instituţia beneficiază de doar 103 posturi aprobate şi bugetate, iar statul de funcţii în vigoare în acest moment e cel cu 171 de posturi, exclusiv preşedintele”.

Inspectorii din SGG au mai constatat că, în 2009, conducerea CNCAN a efectuat restructurări de personal, însă de fapt „a emis ordine de eliberare din funcţie, urmate de ordine de reîncadrare pe alte posturi prin ela borarea unor acte adiţionale la contractele individuale de muncă, prezentate spre semnare salariaţilor în mod unilateral”. Bani cheltuiţi discutabil

Referitor la contractele de con sultanţă derulate de CNCAN, „din cele 8 contracte în che iate, un număr de 7 persoane fizice autorizate provin din rândul foştilor angajaţi”. Alte probleme constatate sunt legate de accesul la documente clasificate, în prezent fiind verificat modul în care mai multe persoane au obţinut certificate de securitate de nivel strict secret în domeniul nuclear.

Raportul SGG mai arată că, „faţă de nivelul prevederilor bugetare anuale aprobate, CNCAN a angajat credite de 6.000.000 lei, a făcut angajamente legale de 66% din totalul creditelor aprobate şi a plătit doar 29% din angajamente”.

Inspectorii SGG au mai constatat şi gestionarea ineficientă a resurselor financiare prin angajarea unor resurse bugetare pentru plata unor drepturi salariale pe o bază juridică inexistentă.

„Nu am făcut decât să constatăm nişte deficienţe, în urma verificării modului în care CNCAN respectă prevederile legale privind structura organizatorică, modificările de personal, gestionarea dosarelor. Nu e vina noastră că oamenii nu-şi primesc salariile”, ne-a spus Mona Dumitru, şeful Compartimentului de Control al SGG. REACŢIA ANGAJAŢILOR

„Şefii au salarii mari şi sporuri”

Mulţi dintre salariaţii CNCAN au ajuns la capătul răbdării şi dau vina pe preşedintele Vajda Borbala pentru situaţia în care s-a ajuns. Cu ameninţarea concedierilor deasupra capului, ei se tem totuşi să vorbească deschis despre problemele cu care se confruntă instituţia.

„I s-a spus să facă reduceri de personal, dar ea a angajat o groază de apropiaţi care nu au nicio legătură cu nuclearul”, se plâng specialiştii de la CNCAN, care însă nu-şi dau numele, cerând conducerii instituţiei să propună o ordonanţă de urgenţă cu grila de 103 angajaţi impusă de guvern, acesta fiind unica lor şansă de a-şi primi salariile.

„Până în februarie am fost plătiţi, dar de atunci nu mai avem contract colectiv de muncă pentru că am devenit funcţionari publici. Şefii au salarii mari şi sporuri, iar noi trăim de pe o zi pe alta”, spune un alt angajat nemulţumit.

„Am încercat să nu dau oameni afară”

În replică, Vajda Borbala susţi ne că a vrut doar binele in stituţiei. „Şi aşa suntem puţini... Acum nu avem încotro, va trebui să facem concedieri colective. Vom renunţa, cât mai repede posibil, la 20 de angajaţi pentru a ajunge la 103. Recunosc că încă de anul trecut am încercat să nu dau oameni afară”, explică preşe dinta CNCAN, adăugând că săptămâna viitoare va trimite gu vernului o listă cu noua organigramă, după care va propune o ordonanţă de urgenţă.

Referitor la salariile angajaţi lor, Borbala spune că nu ştie dacă vor fi deblocate la începutul procedurii de disponibilizare sau la final, adică peste 45-60 de zile. Preşedinta CNCAN adaugă faptul că s-a consultat şi cu consiliul juridic, care i-ar fi spus că o altă variantă ar fi o acţiune în instanţă a salariaţilor pentru recuperarea sa lariilor restante.

Potrivit declaraţiei de avere, Vajda Borbala (singurul secretar de stat cu salariul blocat din luna martie) e şi membru al Comisiei de coordonare şi secretariat tehnic pentru Unităţile 3 şi 4 ale Centralei Nucleare Cernavodă, de unde, anul trecut, a primit în medie 3.000 de lei pe lună.

CE SPUNE DIRECTORUL

Biro: „CNCAN nu e o instituţie oarecare”

Lucian Biro, directorul general al CNCAN şi fost preşedinte al in sti tuţiei între 2001 şi 2005, susţine că este pentru prima dată când un astfel de reglementator, care răspunde de securitatea nucleară, se confruntă cu asemenea probleme.

„I-am cerut doamnei preşedinte să facă primele disponibilizări în mod corect. A renunţat iniţial la cele 37 de posturi vacante, dar a doua reducere, până la 103, din păcate nu i-a reuşit. Personalul CNCAN este şi aşa sub limita critică. Dacă se continuă cu această destructurare ajungem la probleme de securitate nucleară, ceea ce e foarte grav”, consideră Lucian Biro.

Directorul CNCAN mai spune că specialiştii insituţiei au început să plece în Austria sau în Rusia, din cauza salariilor care, în opinia sa, sunt „de 10 ori mai mici decât cele ale celor pe care îi controlăm”.

„CNCAN joacă un rol de reglementare în domeniu. Nu le putem face pe toate, ar fi nevoie de cel puţin 150 de persoane. Mulţi angajaţi de-ai noştri au plecat, aşa că, pentru consultanţă, am contractat foşti angajaţi pe persoană fizică autorizată, legea nu-mi interzice”, explică Lucian Biro.

Oficialul CNCAN mai spune că, dacă România nu-şi rezolvă infrastructura în domeniul nuclear, riscă să fie sancţionată de Uniunea Europeană. „Este posibil ca aceia de la Comisia Europeană să aibă îndoieli serioase asupra emiterii unui aviz favorabil pentru reactoarele 3 şi 4 de la Cernavodă. CNCAN-ul nu este o instituţie oarecare”, conchide directorul Lucian Biro.