Angajat în România, cu leafă de 1,3 milioane de euro pe an

Cel mai bogat salariat lucrează în Bucureşti şi a avut, anul trecut, un venit lunar de peste 112.000 de euro.

Pentru a fi bogat şi a avea o viaţă fără griji nu trebuie neapărat să ai propria afacere. Un român a reuşit ca, fiind angajat, să aibă, anul trecut, un salariu de circa 112.000 euro pe lună. Altfel spus, pentru fiecare zi din 2010, acesta a fost plătit cu 3.685 de euro. Lucrează în Sectorul 3 din Bucureşti, în domeniul altor intermedieri monetare şi a cumulat, în 2010, venituri de 5,66 milioane lei (1,3 milioane euro), potrivit datelor Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF), transmise EVZ.

Pe locul al doilea în clasamentul celor mai bine plătiţi angajaţi din România se află reprezentantul unei agenţii imobiliare din Sectorul 5 din Capitală. Acesta s-a bucurat, anul trecut, de un venit salarial de 3,84 milioane lei (circa 913.000 euro).

Al trelea loc în top este deţinut tot de un bucureştean, de data aceasta din Sectorul 1, care oferă consultanţă de management şi pentru afaceri. Acesta a avut, în 2010, un salariu de 3,36 milioane de lei (799.000 euro).

Bogăţia, concentrată în Capitală

Dacă, în 2009, cel mai bănos domeniu a fost de departe cel bancar, care a dat şapte din primii zece cel mai bine plătiţi salariaţi, anul trecut băncile au trecut în umbră, cedând locul consultanţei, comerţului şi chiar producţiei de lactate. În total, cei mai bine plătiţi români pe cartea de muncă au cumulat, anul trecut, un venit de 33,3 milioane lei (7,9 milioane euro). Este o sumă mai mică decât veniturile totale ale celor mai bine plătiţi salariaţi din 2009, care au cumulat 46,29 milioane lei (11 miloane euro).

Şapte dintre primii zece salariaţi de top lucrează în Bucureşti. Dintre ceilalţi trei, unul lucrează la o firmă din judeţul Prahova care vinde fructe şi legume, altul lucrează în Satu Mare, în domeniul fabricării de produse lactate şi brânzeturi, iar al treilea - la o firmă din Ilfov care comercializează produse chimice.

Datele au fost extrase din evidenţa fiscală pe baza declaraţiilor depuse de angajatori. Fiscul precizează că venitul net din salarii se calculează ca diferenţă între venitul brut şi contribuţiile obligatorii.

Impozitul de 16% se aplică asupra sumei care rămâne după ce, din venitul net, se scade deducerea personală acordată, cotizaţia sindicală şi contribuţiile la fondurile de pensii facultative. 7,9 miloane de euro sunt salariile cumulate, în 2010, de cei mai bogaţi zece angajaţi

EVOLUŢIE

Cine poate spera la venituri mai mari, în 2011

Chiar dacă economia încă nu şi-a revenit complet din criză, salariaţii din anumite domenii au motive serioase să spere la o mărire. De exemplu, angajaţii din IT ar putea miza pe salarii cu 5-10% mai mari în acest an, spune Eliza Nechifor, coordonator de marketing şi comunicare la Manpower România. Tot pe lista de măriri cu până la 10% se află şi lucrătorii în producţie, mai ales inginerii şi responsabilii de vânzări. În schimb, angajaţii din bănci şi comerţ nu vor avea lefuri mai mari, din cauza veniturilor încă reduse ale românilor.

  • Românii încep să câştige mai bine. VEZI cui i-a crescut salariul