Cele 19 anexe secrete ale Protocolului Coldea-Kovesi ar putea conține surprize năucitoare

Componența nominală a echipelor operative ale SRI-PICCJ și planurile concrete de acțiune s-ar putea regăsi în cele 19 anexe ale Protocolului Coldea-Kovesi din 2009, au declarat, pentru EVZ, surse din magistratură. Cele 19 anexe ale protocolului ar fi trebuit să urmeze aceeași cale, a desecretizării, precum actul principal, adică documentul nr. 00750 din 4 februarie 2009.

Protocolul a fost semnat atunci din partea Parchetului General de Laura Codruța Kovesi și de Tiberiu Nițu pe de o parte, iar din partea SRI de George Maior și de Florian Coldea pe de altă parte. La mai bine de un an de la publicarea Protocolului din 2009, cele 19 anexe ale acestui act rămân în continuare clasificate ca „strict secret”, așa cum au decis instituțiile între care a fost încheiat.

Asociaţia Magistraţilor din România (AMR) şi Uniunea Naţională a Judecătorilor din România (UNJR), precum și șeful Senatului, Călin Popescu Tăriceanu au solicitat CSM declasificarea celor 19 anexe.

Surse ale EVZ din magistratură au declarat că anexele ar putea spune cu subiect și predicat cum anume funcționa Protocolul SRI-PICCJ, de vreme ce documentul primar stabilește un cadru general și abundă de sintagme ambiguie. Astfel, în cele 19 anexe s-ar putea regăsi cu nume și prenume persoanele care au făcut parte din „echipele operative comune” ale SRI și PICCJ. Potrivit surselor citate, aceste echipe ar fi fost constituite pentru a lucra într-un număr restrâns de dosare. Aceleași anexe ar putea conține și enumerarea acelor „infracțiuni grave, potrivit legii” pentru a căror investigare s-au format respectivele echipe mixte. Această sintagmă este cea despre care sursele amintite spun că adaugă la lege, mai precis dă SRI competențe sporite față de cele legate de amenințările la siguranța națională sau terorism.

 

Mesajul lui Tăriceanu

Șeful Senatului a solicitat, ieri, CSM să acţioneze pentru desecretizarea „de urgenţă” a celor 19 anexe la Protocolul din 2009. „Având în vedere legea nr. 182/2002 privind protecţia informaţiilor clasificate, art. 24, al. 5, care stipulează că nu pot fi secretizate documente în scopul ascunderii încălcărilor legii sau limitării accesului la informaţiile de interes public, solicit doamnei Lia Savonea, preşedintele CSM, să clarifice urgent situaţia şi să desecretizeze toate anexele privind protocoalele secrete înainte de discutarea în plen a raportului Inspecţiei Judiciare”, a scris Tăriceanu pe Facebook.