Noul şef de la MAE pare gata să schimbe priorităţile politicii externe şi chiar orientarea României.
Parteneriatul geostrategic cu Statele Unite şi orientarea fermă spre Vest a României au fost puse sub semnul întrebării prin bâlbâielile şi declaraţiile periculoase făcute de Andrei Marga, noul ministru român de Externe, atât în timpul audierilor de luni din comisia de specialitate din Parlament, cât şi ieri, la ceremonia de instalare la MAE. Orice astfel de gafă făcută de şeful diplomaţiei, cel care aplică politica externă a ţării, poate să genereze costuri enorme pentru România.
Audierile în comisii şi instalarea de la MAE au scos la iveală adevărata capacitate a celui desemnat să conducă diplomaţia românească în următoarele şase luni. În numai câteva ore, Marga a reuşit să facă mai multe gafe decât toţi predecesorii săi la un loc.
A uluit, mai ales discursul său puternic pro-Est, cu termeni măgulitori la adresa Rusiei şi a Chinei. Marga a remarcat în timpul audierilor "stagnarea relaţiilor cu China, Rusia şi cu alte ţări". "Nu folosim disponibilităţile pe care le manifestă aceste ţări", a adăugat el.
Marga anunţă clar abandonul Basarabiei în braţele Moscovei: "Există multe idei preconcepute in Rusia faţă de noi şi invers. Sunt foarte bun prieten cu un fost ministru al lui Putin, bun prieten cu Putin, Filipov, care îmi spunea că ruşii cred că vor să cucerească teritorii. Şi i-am arătat cât de greşită e această percepţie. Această idee nu există indiferent cine e la guvernare", a spus Marga.
Cât priveşte parteneriatul strategic cu SUA, acesta a fost trecut în plan secund, ministrul mulţumindu-se să critice criteriile după care se derulează relaţia strânsă cu Washingtonul.
Admiraţia faţă de Moscova şi Beijing şi aprecierile tangenţiale pe tema parteneriatului cu SUA i-au atras, de altfel, şi criticile parlamentarilor din comisie. Despre aderarea la Schengen, Marga crede că ar trebui realizată în etape, după soluţia avansată şi de Polonia. Numai că o astfel de declaraţie riscă să îi debusoleze până şi pe olandezi, care apreciau recent că este posibilă o aderare directă.
A trecut şi vremea politicii externe "uninominale" şi "partizane", a mai declarat domnul Marga. Astfel, în opinia sa, "politica externă a României trebuie să fie elaborată după consultarea Parlamentului şi, de ce nu, a populaţiei în lărgime".
Coincidenţă sau nu, Marga i-a ridicat o adevărată statuie lui Putin. "Putin e un om foarte competent, ar fi bine ca liderii din Europa şi de la noi să fie la fel de competenţi. Doi prorectori conduc lumea: Putin şi Ratzinger".
- "Putin e un om foarte competent, ar fi bine ca liderii din Europa şi de la noi să fie la fel de competenţi. Doi prorectori conduc lumea: Putin şi Ratzinger. Sunt multe acorduri cu Rusia, ele cam stau în rafturi. Dar nu vreau să dau lecţii."
- "Reprezentanţi înalţi ai unei supraputeri totuşi vin la Bucureşti, sunt primiţi de secretari de stat care nu-şi iau cravata la primire, ba sunt şi transpiraţi, pentru că mergeau repede de la o altă şedinţă, şi în prezenţa unei doamne, totuşi, nu mergi cu mâna în buzunar. Mergi într-o ţinută protocolară."
- (către Sever Voinescu): "Nu e o admiraţie pentru tot ceea ce se întâmplă în Rusia sau China, aici m-aţi misinterpretat."
- "La audiere, un parlamentar de la PDL m-a întrebat în legătură cu textul meu în care spun că măsurile regimului Basescu aduc a Mussolini. Şi am dat acolo volumele exacte care permit o analogie între măsurile lui Mussolini şi cele de la noi, de exemplu folosirea de dosare pentru a ataca rivalii, obsesia de a desfiinţa una dintre camerele Parlamentului."
Citiţi şi:
- CUM a ajuns Andrei Marga ministru de Externe
- Ce i-a spus Traian Băsescu lui Andrei Marga
- Sebastian Lăzăroiu îl acuză pe Andrei Marga de colaborare cu Securitatea
- Andrei Marga a preluat portofoliul Externelor și a negat orice colaborare cu fosta Securitate
- Marga: Lăzăroiu fabulează. Nu am colaborat cu Securitatea
- Trecutul lui Marga, reverificat de urgenţă de CNSAS. Florin Abraham: Afirmaţiile lui Lăzăroiu, speculaţii cu iz calomnios