Andrei Marga a rămas definitiv cu eticheta de informator al Securității

Andrei Marga a rămas definitiv cu eticheta de informator al Securității

După un lung proces, magistrații au dat verdictul: fostul ministru de Externe a fost „agent al unui serviciu străin și, apoi, a devenit colaborator al Securității”

Judecătorii de la Tribunalul Maramureș au decis, definitiv, că profesorul Costel Sârbu de la Facultatea de Chimie din Cluj nu a greșit atunci când a afirmat despre fostul ministru de Externe și rector al Universității „Babeș-Bolyai”, Andrei Marga, că a fost „în solda unui serviciu străin, fapt care i-a atras urmărirea și, ulterior, racolarea de către Securitate”. Profesorul Costel Sârbu a făcut toate aceste afirmații într-un interviu acordat „Evenimentului zilei” în anul 2012, în care a mai spus că „Marga a fost foarte activ ... el avea o plăcere deosebită să scrie note semnificative”.

Proba de la proces: cartea CNSAS

După acest interviu, Marga l-a dat în judecată pe profesorul Sârbu și a cerut suma de 100.000 de lei drept daune morale pentru presupusele calomnii lansate de universitarul clujean. În timpul procesului care a avut loc în prima fază la Judecătoria Cluj-Napoca, Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securității (CNSAS) a trimis un set de documente care atestau, nici mai mult nici mai puțin, că „Marga a colaborat cu Serviciul 3 de contrainformații al Securității din Cluj, fiind racolat în acest sens”. Ulterior, procesul a fost strămutat la Baia Mare, unde profesorul Sârbu a avut câștig de cauză, la Judecătoria Baia Mare.

Ne puteți urmări și pe Google News

FOTO: Pe 31 august 2012, EVZ a prezentat detalii din dosarul de la Securitate al lui Marga

Fostul ministru de Externe nu a fost mulțumit de această sentință și a făcut recurs la Tribunalul Maramureș. Andrei Marga le-a cerut judecătorilor să constate că afirmațiile lui Sârbu „au depășit limitele libertății de exprimare și i-a adus atingere dreptului la demnitate, onoare și reputație”.

În timpul audierilor, din recurs, profesorul Sârbu a venit cu probe noi despre colaborarea lui Marga cu Securitatea. Sârbu susține că Andrei Marga a avut mai multe nume de cod, printre care „Horia”, și că a găsit mai multe note care arată că informatorul a ajutat Securitatea în tot felul de chestiuni. „M-am prezezentat la proces cu alte probe clare, că Marga a fost colaborator al Securității Statului. Am prezentat în fața magistraților cartea „Securitatea și intelectualii”, unde informatorul «Horia», nume de cod purtat de Andrei Marga, primea tot felul de misiuni. Judecătorii mi-au dat definitiv dreptate”, spune Sârbu.

Alegerea rectorului, în atenția Securității

Una din misiunile date informatorului „Horia”, în data de 15 mai 1989, de colonelul de securitate Vasile Bura se referea la alegerile pentru funcțiile de rector, prorector, decani sau prodecani. „Vom plasa această informație obiectivului prin sursa «Horia », tot cu scopul de a vedea ce demersuri face pentru a stabili candidații propozabili și dacă această informație o comunică. Vom urmări recția în rândul diplomaților americani, precum și a lectorului american de la Cluj-Napoca”.

Un academician celebru, pe lista informatorilor

Profesorul Costel Sârbu (foto) a declarat că, în timpul procesului de recurs, a stat de vorbă cu mai mulți ofițeri de Securitate și a aflat că, pe lângă Marga, Securitatea a avea și alți turnători de calibru, unul dintre ei fiind informatorul „Turdean”. „Acest informator este un celebru academician clujean, un reputat profesor universitar care însă are un trecut pătat de colaborarea cu Securitatea. În curând, voi face dezvăluiri legate de acest informator «Turdean», dar și despre alți informatori care au activat intens în cadrul Universității «Babeș-Bolyai»”, a mai spus profesorul Sârbu.