„20 de ani de închisoare pentru liderii PSD. Au colaborat cu Rusia!” Andrei Caramitru inflamează din nou spiritele

„20 de ani de închisoare pentru liderii PSD. Au colaborat cu Rusia!” Andrei Caramitru inflamează din nou spiritele

Consilierul pe probleme economice al președintelui USR, Andrei Caramitru, a scris pe Facebook că speră că știrea anului 2021 să fie despre arestarea membrilor PSD din conducerea Guvernului și Parlamentului din perioada 2017-2020.

Andrei Caramitru a scris pe Facebook că speră că știrea anului 2021 să fie despre arestarea membrilor din conducerea Guvernului și Parlamentului din perioada 2017-2020.

Într-o postare pe Facebook, Andrei Caramitru a făcut la Dosarul Revoluției în care procurorii spun că Ion Iliescu a comis un act de trădare prin solicitarea intervenției militare din partea URSS.

 „Știrea anului 2021 sunt sigur că va suna așa: „Dosarul PSD: procurorii susțin că lotul inculpaților, membri in conducerea guvernului și parlamentului din perioada 2017-2020, a colaborat cu agenți ai Rusiei pentru destabilizarea constituțională și economică a țării, favorizând interesele economice ale Rusiei in detrimentul României - fapte prevăzute de art 394 CP.” Procurorii cer pedeapsa maxima - 20 de ani. Inculpații rămân in arest preventiv.”, a scris Caramitru pe Facebook.

Ne puteți urmări și pe Google News

Andrei Caramitru a inflamat spiritele de foarte multe ori. Una dintre erorile pe care le-a făcut a fost comparația corupției din România cu holocaustul. Ulterior, acesta a prezentat scuze evreilor din România.

”Mai devreme azi am scris un text despre costul corupției in România anilor blestemați pe care îi trăim. O mare tragedie pentru noi - suntem a 2-a țară după Siria ca exod al populației, avem cea mai mare rată a mortalității din UE. Ne dispare populația unui oraș mare în fiecare an. 

Din păcate am folosit un termen pe care nu trebuia să îl folosesc – „holocaust”. Pentru mine Holocaustul este simbolul absolut al răului și, din greșeală, l-am folosit inițial pentru a descrie durerea prin care trecem. Însă - evident - situația noastră nu poate fi comparată cu adevăratul Holocaust. Am șters cuvântul și înlocuit cu un termen generic („genocid”), după primele atenționări primite.

Îmi cer scuze pentru referința inițială - nu am avut nici cea mai mică intenție de a minimiza ororile întâmplate. M-au durut comentariile prin care se insinua că aș fi fundamental insensibil la ce s-a întâmplat atunci. Am vizitat Auschwitz și, recent, muzeul Holocaustului din Berlin, am citit în ultimii ani multe mărturii ale supraviețuitorilor. Știu in detaliu și m-am exprimat și asupra rolului Statului Român in acele timpuri - pentru că societatea noastră nu își recunoaște suficient vina in ororile nazismului. Am militat recent pentru educația civică și morală (pe modelul Statului German care și-a recunoscut vina) și am vorbit despre importanța luptei împotriva oricărui regim ne-democratic și totalitar.

Cred că este o lecție bună nu doar pentru mine dar și pentru noi toți - folosim prea des aceste referințe in limbajul curent fără să ne dăm seama de consecințe. Dear Ambassador David Saranga - all my apologies.”