Anchetă „marca” Emilian Eva. O femeie înşelată şi un procuror răzbunător au declanşat dosarul doctorului Astărăstoae

Judecarea dosarului în care fostul preşedinte al Colegiului Medicilor din România, Vasile Astărăstoae, este acuzat pentru atribuirea ilegală a unor contracte fi nanţate din bani europeni se apropie de fi nal, dar continuă să apară noi informaţii despre modul şi motivele pentru care a fost pornit şi instrumentat acest caz. Dacă ar fi să sintetizăm declaşarea acestui dosar, avem două personaje importante, fi ecare cu motivele lui: fosta soţie a unuia dintre inculpaţi, lovită în amorul propriu şi care a jurat să se răzbune, şi un procuror care era enervat la culme că Astărăstoae bloca numirea fratelui său într-un post de director de spital.

Povestea dosarului prin care i s-a distrus cariera doctorului Vasile Astărăstoae (68 de ani) este una de-a dreptul halucinantă. Acţiunea începe în vara lui 2010 cu două personaje puse pe fapte mari. Sorina Mărgineanu este fosta soţie a lui Adrian Ciureanu, şeful Centrului de Comunicaţii din cadrul UMF Iaşi. Conform unor surse apropiate acestei anchete penale, este cea care le-a pus la dispoziţie anchetatorilor serverele pe care erau memorate mailurile folosite acum ca probe în dosar. Probe care au fost demontate de doi experţi. Al doilea personaj al acestui film tragi-comic este Emilian Eva, procurorul ieşean care şi-a tratat depresia cu şpagă, şi care era supărat pe Vasile Astărătoae, şeful medicilor din România la vremea respectivă, că bloca numirea fratelui, său, Lucian Eva, în conducerea unui spital din Iaşi.

Foto: Sorina Mărgineanu

Anchetatorii au uitat cazierele inculpaţilor pe hard-ul unuia dintre ei

Sorina Mărgineanu se pare că a făcut prima vizită la DNA pentru a-şi înfunda soţul în iulie 2010. Cum am ajuns la această dată? Pe serverul de pe care s-au luat mailurile folosite ca probe în dosar anchetatorii au salvat şi au uitat să mai şteargă cazierele lui Vasile Astărăstoae, Adrian Ciureanu, Druguş Daniela, Pughin Gabriel, Tănăsescu Gabriel şi Ioan Gabriela, toţi inculpaţi acum în dosar. Salvarea acestor documente pe serverul firmei în care Ciureanu şi fost soţie era asociaţi s-a făcut pe data de 23 iulie 2010 de către utilizatorul „DNA13”. Data este importantă pentru că urmărirea penală în lotul Astărăstoae a început abia în decembrie 2010. Se pare că la această primă verificare procurorul Emilian Eva nu a găsit nimic incriminator, susţin surse apropiape anchetei.

O femeie rănită modifică mailurile fostului soţ

Între timp, în luna august, fratele procurorului ajunge director al Spitalului de Neorochirurgie din Iaşi, dar medicul Astărăstoae comentează întro discuţie cu amicii că numirea nu este legală, pentru că la acel moment nu era nici medic primar, nici cadru didactic într-o Universitate de medicină. După acest comentariu se declaşează dosarul penal în care este implicat Astărăstoae. Fosta soţie a lui Ciureanu este vizitată de anchetatori, serverul este reverificat, dar, mai grav, sunt modificate şi mailuri. În datele de 14 şi 15 septembrie 2010 sunt modificate nu mai puţin de 11 mailuri, toate aparţinând lui Adrian Ciureanu, împotriva căruia sunt folosite acum în faţa judecătorilor ca probe. După numai o lună, un ofiţer din cadrul DNA se sesizează din oficiu şi începe să îi verifice pe Astărăstoae şi pe apropiaţii săi pentru posibile fapte de corupţie.

Dar cine a modificat mailurile? Sunt două variante: Sorina Mărgineanu ajutată de specialiştii DNA sau Adrian Ciureanu însuşi. L-am sunat pe Ciureanu să vedem ce s-a întâmplat în acea perioadă: „Eu nu aveam cum să le modific pentru că eram divorţat şi certat cu fosta nevastă şi la server mai avea acces doar ea. Este vorba de nişte mailuri trimise în 2009 şi modificate în septembrie 2010”. Mailurile au fost modificate de mai multe ori pe parcursul anului 2010, an în care Ciureanu spune că nu a mai avut acces la server. Lucrurile se mişcă repede în toamna lui 2010 şi, după ce în octombrie un ofiţer DNA se sesizează din oficiu, în decembrie, acelaşi an, Emilian Eva începe cercetarea penală a lotului Astărăstoae.

Femeia recunoaşte că vrea răzbunare

Dar de ce era atât de furioasă Sorina Mărgineanu pe fostul soţ Adrian Ciureanu? Se pare că era rănită în amorul propriu, după ce acesta i-a luat nişte cadouri unei alte femei, inculpată şi ea în acelaşi dosar. „Faptul că s-a curvăsărit cu Dana Druguş şi că i-a dus bijuterii e problema mea. Dumneavoastră trebuie să fiţi de acord că eu nu pot să îl las. Când o să am timp şi o să-mi pice o să ne jucăm şi o să ne jucăm urât”, spune Sorina Mărgineanu într-una dintre înregistrările aflate acum ca probe la dosarul Astărăstoae. Pe aceeaşi înregistrare femeia recunoaşte că era divorţată de la începutul anului 2010 de Adrian Ciureanu. Interesant că stenograma în care Sorina Mărgineanu jură răzbunare pe fostul soț redă o discuţie dintre ea şi Vasile Astărăstoae. În data de 21 ianuarie 2011, aceasta merge la biroul fostului şef al Colegiului Medicilor de la IML Iaşi cu tehnică de înregistrare pe ea, pusă la dispoziţie chiar de procurorul Emilian Eva. Acest lucru îl recunoaşte chiar ea într-o declaraţie dată în faţa instanţei din Suceava, care judecă acest dosar. „Eu am înregistrat o convorbire obişnuită între mine şi inculpatul Vasile Astărăstoae. Am făcut acest lucru la solicitarea procurorului DNA. Înregistrarea am făcut-o cu dispozitivul de înregistrare pus la dispoziţie de procuror. Este vorba despre procurorul Emilian Eva”, a declarat femeia în faţa instanţei în luna mai a anului trecut. Şocant este că această înregistrare se află printre probele administrate în acest dosar, dar ea nu scoate în evidenţă nimic incriminator pentru niciunul dintre inculpaţi. Prietenă a lui Astărăstoae, Sorina Mărgineanu este întrebată de acesta dacă a dat declaraţii împotriva lui în faţa procurorilor, spunându- i că ştie asta chiar de la anchetatori. Reamintim că în acel moment, ianuarie 2011, cercetarea penală era declanşată şi probabil Astărăstoae fusese interogat, în acest mod aflând că prietena lui dăduse declaraţii. Femeia neagă pe tot parcursul discuţiei informaţia, asta deşi avea pe ea tehnică de înregistrare.

Obsesia procurorului Eva: fratele, director de spital

Chiar dacă din înregistrare nu reiese nimic incriminator, se atinge totuşi un subiect sensibil: fratele lui Emilian Eva. În acel moment, Astărăstoae avea în proiect să unifice trei spitale din Iaşi, printre care şi cel de Neurochirurgie, pentru a crea o instituţie cu toate specialităţile integrate. Sorina Mărgineanu este curioasă în timpul discuţiei să afle cine va conduce acest nou spital, iar Astărăstoae îi răspunde că cel mai probabil directorul Spitalului Sfântul Spiridon, pentru că este cel mai mare dintre cele trei. Prin acest răspuns al lui Astărăstoae procurorul Emilia Eva a aflat că fratele lui urma să îşi piardă funcţia de director de spital. Fuziunea celor trei spitale nu s-a mai realizat, probabil şi din cauza problemelor penale în care a fost implicat fostul şef al medicilor din România.

Cine este Vasile Astărăstoae

Medicul ieşean a fost unul dintre cei mai importanţi lideri ai lumii medicale din România. Între 2008 şi 2015 a fost rector al UMF „Grigore T. Popa” Iaşi, funcţie din care şi-a dat demisia din cauza acuzaţiilor de corupţie aduse de procurorii DNA. A condus Colegiul Medicilor din Iaşi pentru o perioadă de 16 ani, între 1999 şi 2015, şi Colegiul la nivel naţional între 2007 şi 2015. Şi din aceste poziţii a plecat prin prezentarea demisiei. De-a lungul timpului medicul ieşean a publicat 30 de cărţi şi 230 de lucrări ştiinţifice.

Foto: Vasile Astărăstoae

Sorina Mărgineanu recunoaşte afi rmaţiile despre fostul soţ

Şi ca să îşi accentueze supărarea pe fostul soţ, Sorina Mărgineanu îi repetă lui Astărăstoae, în discuția din 21 ianuarie 2011, înregistrată de DNA: „Şi din nou vă repet că pe el nu îl las. Nu numai pe el, nici pe el, nici pe Dana, nici de exemplu pe Corvin (Pughin, unul dintre inculpaţi – n.r.) care a dat declaraţie că Adi (Ciureanu – n.r.) a cumpărat în numele lui bijuteriile”. Cinci ani mai târziu, în mai 2011, Sorina Mărgineanu a recunoscut că a făcut acele declaraţii la nervi: „În ultimele discuţii cu profesorul Astărătoae eram enervată şi supărată de toată situaţia creată, de problemele pe care le aveam cu inculpatul Ciureanu Adrian”. Problema este că din cauza nervilor provocaţi de situaţia cu fostul soţ această femeie a declanşat un dosar, care pare mai degrabă creat de superficialitatea dată de ură decât de temeinicia dată de detaşare. Dacă este aşa, Sorina Mărgineanu ar avea ceva în comun cu fostul ei coechipier din acest dosar, Emilian Eva, care declara în octombrie 2015 că nu ar mai fi dat niciun mandat de arestare dacă ştia ce condiţii sunt în închisoare. Probabil că Eva ar fi trebuit să nuanţeze şi să spună că nu ar mai fi dat mandate în dosarele făcute în aceste condiţii de ură şi răzbunare.

Foto: Discuția integrală dintre Astărăstoae și Mărgineanu poate fi citită pe site-ul evz.ro

Dosarul se judecă de şase ani

În toamna anului 2011 fostul rector al Universităţii de Medicină şi Farmacie Iaşi (UMF), Vasile Astărăstoae, s-a trezit cu un dosar penal făcut de procurorul Emilian Eva de la DNA Iaşi, pe motiv că ar fi comis mai multe infracţiuni de corupţie în cadrul unei licitaţii câştigate de firma Maguay, deţinută de omul de afaceri Corvin Pughin. DNA a lansat atunci trei capete de acuzare, în dosarul care a devenit cunoscut, în cei aproape 6 ani de când se judecă, sub numele de „Licitaţie la UMF Iaşi”. Astărăstoae este acuzat că ar fi obţinut finanţarea proiectului e-learning pentru UMF Iaşi în mod fraudulos, că a acordat ilegal contractele de atribuire şi că şi-ar fi angajat fiica într-un proiect pe bani europeni. Procurorul DNA îl acuza că Astărăstoae că a obţinut o finanţare de 1,2 milioane de euro prin mărirea artificială a punctajului pentru proiectul „Platforma de e-learning la Universitatea de Medicină şi Farmacie „Gr. T. Popa” Iaşi pentru studenţi, masteranzi, doctoranzi şi rezidenţi”.

Cine sunt inculpaţii din dosar 

Vasile Astărăstoae (68 de ani) – fost şef al Colegiului Medicilor din România şi rector al Universităţii de Medicină şi Farmacie Iaşi. Adrian Ciureanu (57 de ani) – asistent universitar şi fost membru al comisiei de achiziţii publice din UMF Iaşi. Gabriel Tănăsescu (45 de ani) – director al SC Romanian Gateway, consultant în proiectul „Platforma de e-learning la Universitatea de Medicină şi Farmacie „Gr. T. Popa” Iaşi. Gabriel Pughin Corvin (47 de ani)– administrator al SC Maguay Impex, firma care a implementat proiectul. Daniela Druguş (44 de ani) – fost director general administrativ în cadrul UMF Iaşi. Gabriela Ioan (50 de ani) – conferenţiar în cadrul UMF Iaşi şi coordonator al proiectului.

Foto: Adrian Ciureanu