Anchetă la Constanța. O femei a decedat la scurt timp după ce a născut un băiețel într-un spital privat

Anchetă la Constanța. O femei a decedat la scurt timp după ce a născut un băiețel într-un spital privat

Un tânăr din Slobozia, a cărui soție a murit după ce a născut un copil sănătos într-un spital privat din Constanța, crede că ar putea fi vorba de o eroare medicală și cere autorităților să ancheteze cauzele tragediei. Reprezentanții spitalului privat transmit însă, că, după naștere, au apărut complicații, pe fondul unui sindrom hemoragic post partum care este principala cauză de mortalitate maternă conform ghidurilor clinice de Obstetrică-Ginecologie şi statisticilor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii.

Teodora avea 35 de ani și, în urmă cu 4 ani, adusese pe lume un băiat pe care ar fi vrut să îl nască în apă la un spitalul privat din Constanța. Nu s-a putut pentru că micuțul a fost născut prematur, prin operație cezariană. Pentru nașterea celui de-al doilea fiu, Teodora și soțul ei, Gheorghiță, s-au pregătit din vreme. Au fost luați în evidență de un medic al același spital privat din Constanța care i-a urmărit permanent sarcina. În urmă cu două săptămâni medicul i-a spus tinerei, în urma unei ecografii, că nu va putea naște în apă pentru că are probleme cu placenta. Teodora a decis că va naște natural. În noaptea de 23 spre 24 ianuarie a adus pe lume un copil sănătos, pe Victor, pe care a apucat să îl îmbrățișeze cu tandrețe înainte de a i se face rău, sângerând abundent. Unul dintre medici a sunat la 112, fiind transferată la Spitalul Județean de Urgență Constanța unde, în ciuda intervențiilor supraomenești ale specialiștilor, femeia a decedat.

După naștere, în timp ce era cusută, mama a înceut să sângere abundent, având dureri atroce. Tensiunea i-a scăzut la aproape zero, a făcut stop cardio respirator. În ambulanță, pe drumul spre Spitalul Județean de Urgență a intrat din nou în stop. Șeful Secției Obstetrică Ginecologe 1, profesor Vald Tica, vorbește despre promptitudinea reacției într-o situație extrem de gravă. “Pacienta a fost internată la 2,35 și la 2,40 era pe masa de operație. Unde, după o reechilibrare cât s-a putut face ea, s-a făcut o operație foarte complexă cu o echipă complexă. A făcut de trei ori stop cardiac pe masă. Medicul anestezist de la spitalul privat a scris în foaia de observație, a și telefonat. A fost adusă foarte reperde la noi. Au făcut foarte bine că au apelat la ajutorul nostru. Au considerat oportun că e necesară transferul la noi. A existat posibilitatea alocării unor resurse extraordinare adică 15 unități de sânge, nouă factori de coagulare, numai unul costă 1000 de euro, 19 unități de soluții perfuzabile, trei unități de trombocite, antiobiotic de ultimă  generație, albumină umană. Din păcate a fost un caz nefericit”.

Gheorghiță Mocanu admite faptul că soția lui a avut o sarcină cu probleme însă, medicii fiind la curent cu situația ar fi trebuit să îi salveze viața. “Pe parcursul sarcinii a fost monitorizată de medicul care a asistat-o și la naștere. Sarcina a debutat cu probleme, doamna doctor știa. Adică a avut câteva episoade de sângerări masive dar am trecut peste ele. Pe timpul sarcinii  a fost și internată. Cu toate sângeririle masive din timpul sarcinii, a ajuns la final. A născut și copilul e perfect sănătos. Pe 11 ianuarie a fost făcută ultima ecografie și medicul  a comunicat că e ceva în neregulă cu placenta. Că o parte din țesuturi ar fi moarte. Pe o parte a placentei. Nu știu dacă să îi acuz pe medici sau nu dar știau foarte bine că sarcina a debutat cu probleme, a fost cu probleme pe tot parcursul ei și că puteau să facă ceva să nu pună viața soției în pericol”, spune soțul femeii decedate.

Ne puteți urmări și pe Google News

Bărbatul crede că s-a făcut o greșeală în timpul extragerii placentei. “Atunci s-a produs o hemoragie foarte puternică. Au explicat că placenta a fost lipită de vechea cicatrice de la prima cezariană. Și când au extras-o, au forțat tragerea ei, bănuiesc că au simțit că se ține undeva. O să fac o sesizare să se deschidă o anchetă și să decidă dacă e o culpă medicală. Cu siguranță e o eroare medicală”, susține omul, supărat. S-a dus la Colegiul Medicilor Constanța însă a fost trimis acasă fiindu-i refuzată sesizarea scrisă la mână. Trebuie să o trimită online. A vorbit însă deja cu polițiștii și este decis să afle adevărul în privința morții soției lui.  

Spitalul privat în care tânăra din Slobozia a născut a transmis un punct de vedere, la solicitarea presei.

“Referitor la cazul pacientei M.R.T. vă facem cunoscute următoarele:

În data de 24.01.2018, la ora 00:26, a avut loc naşterea pe cale naturală a unui făt viu de sex masculin, cu greutate 2600 gr, Apgar 8-9, cu adaptare neonatală bună. Nou-născutul are stare generală bună şi se află sub supravegherea specialiştilor secţiei de Neonatologie din spitalul nostru.

Referitor la evoluţia travaliului şi a naşterii, acestea au decurs normal, sub atenta monitorizare a parametrilor vitali materni şi fetali de către echipa medicală. În situaţia dată, vorbim despre un sindrom hemoragic supra-acut post-partum, determinat de o anomalie placentară rară, complicaţie ce nu poate fi decelabilă antepartum, cu prognostic foarte grav. Sindromul hemoragic este principala cauză de mortalitate maternă conform ghidurilor clinice de Obstetrică-Ginecologie şi statisticilor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii. Hemoragia post-partum este o complicaţie care poate să apară atât în cazul femeilor care nasc natural, cât şi prin operaţie cezariană.

 

Urmarea apariţiei acestei complicaţii severe, echipa medicală a efectuat toate manevrele şi procedurile impuse în acest caz şi s-a decis transferarea pacientei la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa din cauza complexităţii şi gravităţii cazului şi nevoii de implicare a unei echipe multidisciplinare.Pe parcursul monitorizărilor prenatale, inclusiv în cadrul episodului de spitalizare actual, au fost discutate cu pacienta modalităţile de naştere, cu prezentarea beneficiilor şi riscurilo raferente fiecăreia, pacienta alegând, informat, o naştere naturală pe uter cicatricial post-cezariană. Menţionăm că, din punct de vedere medical, pacienta a îndeplinit condiţiile pentru travaliul de naştere post-cezariană, aşa cum sunt enunţate în literatura de specialitate.

Transferul s-a realizat conform procedurii de transfer interclinic,  s-a luat legătura cu echipa secţiilor ATI şi Obstetrică-Ginecologie ale SCJU Constanţa, fiind comunicate toate informaţiile şi datele relevante pentru caz, în vederea pregătirii intervenţiei chirurgicale de urgenţă. Echipa Isis Hospital  va continua să încurajeze naşterea naturală, considerând că este dreptul oricărei femei să cunoscă şi să decidă informat modalitatea de a naşte.

Suntem alături de familie şi vom oferi întregul nostru sprijin şi suport acesteia".