Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) – Serviciul Teritorial Piteşti au trimis în judecată patru indivizi care au restituit ilegal 544 de hectare de pădure.
Mircea Basarabă, administrator la SC Consult Turist Craiova, Mihai Pretulian, fost asociat la aceeaşi societate, Gheorghe Deaconeasa, fost şef al Ocolului Silvic Voineasa şi Constantin Păduraru, şeful Serviciului judeţean Neamţ al Arhivelor Naţionale sunt judecaţi sub acuzaţiile de înşelăciune, uz de fals, luare de mită, fals intelectual şi favorizarea infractorului.
Falşi moştenitori Potrivit DNA, în perioada 23 septembrie 2005 – 31 ianuarie 2008, Mircea Basarabă, Mihai Dan Petrulian şi Gheorghe Deaconeasa, pentru a obţine păduri în munţii Puru, Galbenu şi Petrimanu, din judeţul Vâlcea, i-au minţit pe membrii Comisiilor locale de aplicare a Legii nr.18/1991 Voineasa şi Malaia, respectiv pe membrii Comisiei judeţene pentru stabilirea dreptului de proprietate privată asupra terenurilor Vâlcea. Cei trei se dădeau drept moştenitori ai unor persoane despre care au susţinut, în mod nereal, că au drepturi de retrocedare a terenurilor respective. Mai mult, au prezentat şi o serie de documente falsificate. Basarabă, Deaconeasa şi Petrulian au falsificat şi folosit copiile certificate ale mai multor documente aflate în păstrarea Arhivelor Naţionale Gorj şi Arhivelor Naţionale Vâlcea (proces verbal din 1947 şi act constitutiv din 1920), au falsificat şi au introdus în fondul arhivistic al Direcţiei Judeţene Neamţ a Arhivelor Naţionale documentul intitulat "Copie contract de vânzare" datat 24 februarie 1907. Mai departe, Basarabă a autentificat un alt înscris, falsificat, fără ca notarii publici să cunoască acest lucru. Mită de 100 euro/hectar Pentru ca Gheorghe Deaconeasa Gheorghe să "închidă ochii" la falsurile prezentate şi să nu apere interesele statului în procedura de revendicare, în perioada 2005 – 2008, a încheiat un contract de prestări servicii cu firma lui Basarabă în baza căruia urma să primească 100 de euro pentru fiecare hectar de pădure reconstituit. În acest sens, pe 11 noiembrie 2005, Deaconeasa, în calitate de şef al Ocolului Silvic Voineasa, a emis, în numele instituţiei pe care o conducea, o adresă în care a scris în fals că nu deţine documente cu privire la dreptul de proprietate al statului român asupra terenurilor vizate şi că îşi retrage dreptul de revendicare a acestora deşi nu era abilitat să se pronunţe cu privire la acest aspect.
Complicitatea funcţionarului şef Pe 18 aprilie 2007, Constantin Păduraru, în calitate de director al Direcţiei Judeţene Neamţ a Arhivelor Naţionale, a hotărât ilegal şi fără a face verificări, introducerea în fondul arhivistic al instituţiei pe care o conducea a acestui ultim document şi, imediat după data primirii, a eliberat copii care au fost utilizate în procesul de retrocedare. În plus, pe 4 ianuarie 2008, acelaşi Păduraru i-a trimis lui Basarabă două documente clasificate, referitoare la faptul că, în urma unor controale, s-au constatat abateri disciplinare grave în sarcina lui Păduraru în legătură cu includerea în fondul arhivistic a acelui înscris. Prejudiciu de 5 milioane de euro Ca urmare a folosirii actelor falsificate, în cursul anului 2006, Basarabă şi Petrulian au intrat în posesia unei suprafeţe de 544 de hectare de teren forestier. Prejudiciul cauzat statului român se ridică la 17.668.111,58 lei (echivalentul a aproximativ 5.012.941 euro) reprezentând valoarea terenurilor şi a masei lemnoase, sumă cu care Direcţia Generală a Finanţelor Publice a Judeţului Vâlcea s-a constituit parte civilă în procesul penal. Procurorii au pus sechestru asupra unor bunuri imobile aparţinând lui Basarabă şi Petrulian. Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Vâlcea.