Anchetaînmega-scandalul privind dezinfectanţii diluaţi vânduţi de Hexi Pharma a intrat, ieri, într-o nouă etapă: procurorii DNA au început urmărirea penală in personam pentru infracţiuni economice cu privire la activitatea firmelor controlate de Dan Condrea.
Din data de 11 mai era deschisă la DNA ancheta penală in rem, adică numai cu privire la fapte, fără a fi vizate persoane. Pe de cealaltă parte, la Parchetul General se află dosarul cu privire la zădărnicirea combaterii bolilor, vizând diluarea dezinfectanţilor.
Obligaţiile fiscale diluate
Din comunicatul DNA rezultă că firma Hexi Pharma nu dilua numai dezinfectanţii, ci şi obligaţiile fiscale pe care trebuia să le plătească la stat. Întregul mecanism este descris de procurori: „În perioada 2008 – 2016, societatea S.C. HEXI PHARMA CO S.R.L. a evidențiat în actele contabile operațiuni fictive de intermediere a achizițiilor de bunuri, în scopul sustragerii de la îndeplinirea obligațiilor fiscale și diminuării obligațiilor de plată către bugetul de stat cu o sumă estimată în această etapă a cercetărilor la 7.816.485 lei (echivalentul a 1.737.417 euro)”.
Societatea înregistra achiziții de la două societăți înregistrate în Cipru, având ca obiect substanțe active folosite în procesul de producție a biocidelor. În realitate, achizițiile erau realizate de către Hexi Pharma Co SRL direct de la firmele producătoare din Germania. Comenzile erau realizate în România de către angajații Hexi Pharma, care se ocupau și de realizarea plăților către producători, iar produsele erau livrate din Germania direct în ţară.
„Prin operațiunile mențio nate, societatea a înregistrat cheltuieli în cuantum de 53.548.657,58 lei (echivalentul a 11.939.114,5 euro), în condițiile în care valoarea reală a bunurilor achiziționate a fost de 4.695.626 lei (echivalentul a 1.080.256,7 euro). Având în vedere caracterul fictiv al operațiunii de intermediere, diferența de preț înregistrată în contabilitate ca urmare a acestor fapte, în sumă de 48.853.031,58 lei (echivalentul a 10.858.857,8 euro) a fost sustrasă de la impozitare în mod nelegal, pentru ca societatea să nu plătească impozitul pe profit datorat”, se arată în comunicatul DNA.
Rolul firmelor din Cipru
Pentru a comite aceste fapte, Dan Condrea s-a folosit de două societăţi off-shore din Cipru – CPS Chemical & Pharmaceutical Solutions LTD şi Hatom Limited LTD – a căror înfiinţare nu a avut altă raţiune, spun anchetatorii, decât cea de a realiza circuite comerciale fictive. Procurorii au descoperit că aceste firme nu au angajați, nu au alți parteneri de afaceri și nu au nici un fel de activitate pe teritoriul Ciprului, toate actele îndeplinite în numele lor aparținând în realitate reprezentanților Hexi Pharma.
Banii din evaziunea fiscală au fost transferaţi în Cipru în conturile celor două firme off-shore, apoi s-au întors în ţară în conturile personale ale lui Dan Condrea şi ale tatălui său (1.239.900 euro), fie în conturile unei rețele formate din 9 societăți comerciale controlate de suspectul Miron Panaitescu, în baza unor operațiuni fictive de consultanţă. ( 2.768.050 euro). Totodată, pentru a disimula originea ilicită a banilor, Dan Condrea a transferat o parte din aceste sume către Uliana Ochinciuc (229.024 euro) şi către fratele acesteia, Radu Ochinciuc (320.000 euro).
Sechestrul oficial al DNA
Potrivit DNA, pentru recuperarea prejudiciului a fost instituit sechestru asupra a 23 de imobile ale Hexi Pharma situate în municipiul București și județul Ilfov, asupra a 32 de autoturisme, asupra utilajelor şi echipamentelor de producţie, precum şi asupra conturilor bancare deschise de cei vizaţi în România, Cipru, Elveția și Germania.
Avocatul Gheorghiţă Mateuţ a explicat pentru EVZ că procurorii români pot pune sechestru asupra conturilor deschise în străinătate de suspecţi printr-o comisie rogatorie, în baza unei „cereri de asistenţă judiciară penală internaţională”, care ajunge să fie analizată de organele de drept din ţările respective.
Grupul lui Dan Condrea, urmărit penal
Directorul general al Hexi Pharma, Flori Dinu, este urmărită penal de procurorii anticorupţie pentru complicitate la evaziune fiscală, iar fostul director al Hexi Med şi prieten al lui Dan Condea, Miron Panaitescu, a doua soţie a patronului Hexi Pharma, Uliana Ochinciuc şi cumnatul acestuia, Radu Ochinciuc sunt cercetaţi pentru spălare de bani, se arată într-un comunicat al DNA dat, ieri, publicităţii. De asemenea, procurorii au demarat cercetările împotriva Hexi Pharma, ca persoană juridică, pentru evaziune fiscală şi spălare a banilor, şi împotriva firmelor off-shore din Cipru, CPS Chemical & Pharmaceutical Solutions LTD şi Hatom Limited LTD, pentru complicitate la evaziune fiscală şi spălare de bani.