Direcțiile de Sănătate publice au început deja controalele în spitalele în care au fost internate persoanele rănite în urma incendiului din clubul Colectiv.  Astfel, instituţia a început să recolteze probe atât din spitale, cât şi după mâinile doctorilor.

Ministerul Sănătății a remis un comunicat de presă pe această temă.
"Spitalele din România utilizează ghiduri naţionale şi internaţionale precum şi protocoale specifice de tratament în cazul marilor arşi.  După incendiul din dată de 30 octombrie, Ministerul Sănătăţii a transmis din nou către unităţile sanitare care au preluat în îngrijire răniţii de la Colectiv aceste protocoale.
Infecţiile instraspitalicesti reprezintă , pe plan internaţional, una dintre complicaţiile cele mai frecvente ale pacienţilor cu arsuri majore. Conform studiilor de specialitatea în acest domeniu, 75% dintre decesele pacienţilor cu arsuri sunt asociate cu complicaţii infecţioase şi/ sau leziuni pulmonare.
Infecţiile reprezintă doar unul din multipli factori determinant ai prognosticului  în cazul pacientului cu arsuri.
Principalul factor care a determinat decesul pacienţilor răniţi în incendiul din 30 octombrie este reprezentat de leziunile pulmonare grave.
Pentru tratamentul adecvat al infecţiilor nosocomiale, spitalele au avut la dispoziţie mediactia şi mijolacele terapeutice necesare. Acestea au fost asigurate prin  programul destinat pacientului critic. Dacă pentru anul 2015, acest program avea prevăzut un buget de peste 200 milioane lei, după accident acesta a fost suplimentat cu 23,6 milioane de lei, la nivelul solicitărilor transmise de spitalele care au preluat victimele.
La solicitarea Ministerului Sănătăţii, Institutul Naţional de Boli Infecţioase Matei Balş a oferit consultanţă de specialitate  tuturor spitalelor prin medici specialişti şi au  efectuat  analize microbiologice.
Institutul Naţional de Sănătate Publică  realizează în prezent o analiză  a infecţiilor la pacienţii cu arsuri, urmând să prezinte un raport complet şi un plan de măsuri concrete
Direcţia de Sănătate Publică a Municipiului Bucureşti  a  recoltat probe care atestă încărcătură microbiană aeriană şi probe care să arate încărcătură bacteriană de pe suprafeţele din incinta spitalelor . Rezultatele acestor teste vor fi finalizate în cursul săptămânii viitoare.
 “ Astăzi, principala  preocupare a echipei de la Ministerul Sănătăţii  o reprezintă recuperarea medicală a răniţilor care se află în acest moment în spitalele din ţară şi din străinătate. Refacerea  va fi de  lungă durata şi presupune recuperare medicală, dar şi  support psihologic care să ducă la reintegrarea socială a acestor tineri”, a declarat Patriciu Achimas-Cadariu, ministrul Sănătăţii", se arată în comunicatul remis de ministerul Sănătății.

Te-ar putea interesa și: