Analizele moderne au şi efecte adverse

Un copil care face tomografie în zona organelor genitale riscă malformaţii, iar rezonanţa magnetică făcută unei gravide în primul trimestru de sarcină dăunează fătului.

Aparatura modernă care se foloseşte pentru analize cu raze X sau rezonanţă magnetică scade în mod considerabil riscul efectelor adverse în comparaţie cu cea de generaţie mai veche. Cu toate acestea, există şi în cazul acestor aparate ultramoderne contraindicaţii.

Computerul tomograf nu este recomandat copiilor sub 14 ani, dacă analiza se face în zona organelor genitale, deoarece există riscul de malformaţii cromozomiale. Atente trebuie să fie şi persoanele alergice la substanţele folosite în timpul analizei. Totodată, RMN-ul este contraindicat femeilor gravide în primul trimestru, pentru că dăunează fătului.   Alergii la tomografie În mod obişnuit, computerul tomograf nu produce efecte adverse, deoarece expunerea la razele X este de scurtă durată, iar aparatele performante îi protejează pe pacienţi, susţin medicii. „Un zbor cu avionul produce o iradiere echivalentă cu cea a unui CT la cap. Beneficiul CT-ului este foarte mare în raport cu dezavantajele. CT-ul este folosit pentru a vedea cât de mult s-a extins un cancer, este util pentru patologia pulmonară, dar şi în urgenţe, pentru că se pot vedea hemoragiile cerebrale sau vasele de sânge“, explică Adina Chiriţă, medic specialist în imagistică la Centrul Medical Unirea din Bucureşti.

CT-ul poate dăuna însă celor mai sensibili. „Este important terenul alergic al fiecărei persoane. Unele pot avea alergie la o anumită substanţă de contrast iodată, chiar dacă este de ultimă generaţie. Problemele apar la cei care nu se ştiu alergici, precum cei care fac pentru prima dată o astfel de analiză“, completează Adina Chiriţă. Pericol pentru copiii sub 14 ani

În anumite situaţii, copiii nu trebuie să facă tomografie. „CT-ul nu este recomandat copiilor sub 14 ani dacă este făcut în zonele genitale pentru că pot apărea anomalii la nivelul ovulului şi spermatozoidului“, explică conf. dr. Gheorghe Iana, profesor de radiologie şi directorul Spitalului Universitar de Urgenţă Bucureşti.

Pentru examenul cu substanţa de contrast este indicat să nu mâncaţi, să nu beţi sau să nu fumaţi cu 8-12 ore înaintea investigaţiei. Pentru unele examene digestive vi se cere să beţi o substanţă de contrast înaintea injecţiei cu substanţ a de contrast. Injectarea cu substanţa de contrast se face cu o seringă cu ac foarte fin, în zona antebraţului. În timpul injectării este normal să simţiţi pe lângă înţepătură şi cum substanţa de contrast antrenează senzaţia de căldură în tot corpul. Această senzaţie de căldură este normală şi dispare în câteva minute. Femeile cu sterilet din cupru, interzis la RMN

Radiografiile pot fi periculoase doar în urma unor expuneri îndelungate la razele X şi când dozele utilizate nu sunt respectate. Specialiştii vă recomandă să le spuneţi medicilor toate informaţiile necesare legate de examenele radiologice la care aţi mai fost supus. Examenul mamografic foloseşte tot raze X şi poate fi uşor dureros, în funcţie de sensibilitatea sânilor. Examenul densitometriei osoase, realizat cu aparatul DEXA, este total nedureros şi nu necesită injectarea substanţelor de contrast.

RMN-ul nu este recomandat gravidelor în primul trimestru de sarcină deoarece copilul se poate naşte cu malformaţii. RMN nu au voie să facă nici persoanele care au implantate tije care conţin fier, dispozitive auditive, pacemaker sau cele care au proteze ortopedice cu fier sau sterilete care conţin cupru.

Cu ajutorul RMN-ului se pot evalua toate organele, activitatea cardiacă în timp real şi se poate observa dacă o anumită leziune afectează un centru nervos. „RMN-ul este singura metodă care vizualizează corect măduva spinării“, explică Adina Chiriţă. În plus, se poate observa gradul de funcţionare a cartilajelor.