Analizele de sânge pentru anticorpi, cheia combaterii pandemiei de coronavirus?

Analizele de sânge pentru anticorpi, cheia combaterii pandemiei de coronavirus?

Ni se comunică în fiecare zi cifre: în România sunt 433 de persoane infectate cu coronavirus, în Italia 59.138, în Elveția 7.014. Dar acestea sunt numai cazurile confirmate. Cât de mare este amploarea pandemiei de coronavirus, nu știe nimeni cu adevărat. Aici e, de altfel, și cheia problemei. Dacă autoritățile ar reuși să-i depisteze pe toți cei care au contractat coronavirusul și să răspundă unor întrebări cruciale, pandemia ar putea fi stopată Iată ce scrie revista americană Science.

Răspândirea testelor cu anticorpi ar putea oferi informații-cheie pentru estimarea traiectoriei acestei pandemii. Previziunile actuale variază foarte mult, astfel încât cercetătorii încep să pună sub semnul întrebării niște metode dure de stopare a contagierii, cum ar fi izolarea sau distanțarea socială. Precizând a câta parte din populație este deja imună din cauza unor infecții mai puțin grave, datele despre anticorpi ne-ar putea face să aflăm cât de rapid va continua să se răspândească virusul.

Acest lucru ar putea răspunde și unor probleme de ordin practic cum ar fi modul prin care am putea redeschide școlile care au fost închise. Printre copii s-a depistat un număr relativ mic de cazuri, dar nu se știe dacă asta se întâmplă din cauză că ei nu se pot infecta sau din cauză că infecțiile lor sunt atât de slabe încât pot trece neobservate. Testarea copiilor pentru anticorpi la SARS-CoV-2 ar putea rezolva problema.

Niște teste mai îndelungate i-ar ajuta totodată pe cercetători să afle cât de mult durează imunitatea în fața virusului – o problemă-cheie pentru orice viitor vaccin. Krammer subliniază că, după o infecție, imunitatea durează câteva luni, iar apoi începe să slăbească. Medici din Germania îi testează acum pe pacienții cu COVID-19, care fac parte dintr-un mic grup depistat pozitiv în Bavaria, în luna ianuarie. La o lună după infectare, nivelul anticorpilor a rămas ridicat, afirmă Clemens Wendtner, specialist în boli infecțioase la Clinica Schwabing .

Ne puteți urmări și pe Google News

Echipa lui Krammer dorește să analizeze cât mai multe probe de sânge, dar, pe măsură ce epidemia se răspândește tot mai mult în New York, ea se vede silită să lucreze numai în laborator. Krammer le-a spus colegilor din laborator să evite să facă naveta. “Toți cei care nu se pot deplasa pe jos sau cu bicicleta trebuie să rămână acasă”.