Evenimentul Zilei > Sport > Analiză explozivă. Cariera lui Edi Iordănescu, propulsată de relațiile politice ale tatălui
Analiză explozivă. Cariera lui Edi Iordănescu, propulsată de relațiile politice ale tatălui

Analiză explozivă. Cariera lui Edi Iordănescu, propulsată de relațiile politice ale tatălui

Cariera noului antrenor al FCSB, Edi Iordănescu, este strâns legată de relațiile tatălui său, fostul selecționer Anghel Iordănescu.

Sunt concluziile unei analize realizate de jurnaliștii gsp.ro. Aproape toate numirile lui Edi Iordănescu la echipele din Liga 1, se pare, au avut în spate influențele tatălui său, Anghel Iordănescu, se arată în material. Acesta ar fi acționat mai ales în sfera politică, folosindu-se de relațiile cu Gabriel Oprea, dar și alți oameni importanți. FCSB, patronat de Gigi Becali, este al cincilea club din Liga 1 în care activează Edward Iordănescu ca antrenor principal.

Conform sursei citate, tânărul Edi a început ca secund, în 2010, la 32 de ani, în staff-ul lui Ilie Dumitrescu, tot la FCSB. Zilele trecute, fostul internațional a povestit cum a ajuns să lucreze cu fiul lui Anghel Iordănescu.

„Atunci, m-a sunat nea Puiu să mă roage să-i facilitez lui Edi să vină ca secund la echipa a doua a clubului, unde era Strizu parcă. După ce am discutat cu Edi și l-am văzut cât de pasionat este am decis să-l iau în stafful meu”, a povestit Ilie Dumitrescu pentru Digi 24.

Ilie Dumitrescu a demisionat după doar 5 săptămâni, însă fiul lui Iordănescu a continuat, în echipa lui Marius Lăcătuș, iar un an mai târziu, în 2011, a fost cooptat ca secund al lui Ilie Stan.

În 2014 Iordănescu jr. a fost numit antrenor principal la Pandurii Tg. Jiu, în locul lui Petre Grigoraș. Acesta, se arată în analiza GSP a fost chemat de conducerea clubului și concediat, pentru a-i face loc lui Edi Iordănescu. Autorii analizei spun că a fost o decizie politică influențată de Gabriel Oprea, care la acel moment era unul dintre cei mai influenți oameni din politică. Acesta deținea funcția de ministru de interne, iar conducerea Complezului Energetic Oltenia, care finanța echipa din La Tg. Jiu, era numită exclusiv politic.

Relațiile politice l-au dus la cârma mai multor echipe

Tot Gabriel Oprea ar fi fost cel datorită căruia Edi Iordănescu a ajuns la CFR Cluj, datorită relației cu președintele organizației, Marian Copilu. Oprea și Copilu sunt destul de apropiați, astfel că în 2018, când Iordănescu Jr. a fost concediat președintele clujenilor nu a acceptat situația. A plecat odată cu Edi Iordănescu și a revenit abia după ce Iuliu Mureșan a fost îndepărtat din conducere.

La Gaz Metan, club controlat politic, fiind tutelat de Transgaz și Romgaz, două companii de stat deținute de Guvern, Edi Iordănescu a ajuns în vara lui 2020. S-a întâmplat după ce vărul său, Valentin Iordănescu, a fost votat ca președinte al clubului. Și aici, Iordănescu jr. a avut rezultate bune, a dus echipa în play-off, după care a renunțat, din cauza dificultăților financiare majore.

Eșec usturător la Sofia cu ȚSKA

În urmă cu cinci ani, Edward a trecut și pe la ȚSKA Sofia, club între ai cărui acționari se numără și Hristo Stoicikov, fostul Balon de Aur. Acesta a povestit că l-a luat pe Iordănescu după o discuție cu apropiați ai tatălui acestuia, fostul selecționer.

„Am vorbit cu cei apropiaţi antrenorului şi tatălui său, oameni ca Gheorghe Hagi şi Gheorghe Popescu, şi de aceea l-am ales pe el. Ne-am dorit un antrenor străin care să impună disciplina la echipă”, spunea fostul fotbalist bulgar.

A fost un mandat foarte scurt, de trei luni, perioadă în care a câștigat doar 5 jocuri, din 12 disputate în campionat.

Gigi Becali va fi nașul surorii lui Edi Iordănescu

La începutul lunii august, înainte ca Edi să ajungă antrenor la FCSB, Anghel Iordănescu a apelat la Gigi Becali cerându-i să fie naș de cununie pentru fiica sa, Maria, care se va mărita în curând. Iar Becali a acceptat.

Se pare că Anghel Iordănescu a anticipat numirea fiului său la conducerea echipei FCSB, declarând, cu câteva ore de anunțul oficial, că Gigi Becali trebuie să dea milităria jos din pod ca să facă treabă la FCSB.

„Cred că e momentul ca Gigi Becali să realizeze că trebuie să dea milităria jos din pod la această echipă”, spunea Anghel Iordănescu.

Exact același lucru l-a spus și Gigi Becali, după ce l-a numit pe Edi: „L-am adus fiindcă va impune dictatură militară”.

Publicat in categoriile: Sport
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: