Analiză EVZ: Ce planuri de luptă și-au făcut partidele pentru parlamentare

„Evenimentul zilei” vă prezintă strategiile pentru formarea Guvernului ale partidelor care se vor lupta la alegerile parlament

După ce au trecut „hop-ul” de la alegerile locale, partidele s-au întors din scurta vacanţă şi au reluat disputele politice.

Premierul Dacian Cioloş a propus partidelor organizarea alegerilor parlamentare în data de 4 sau 11 decembrie, prilej cu care ALDE a lansat ideea alegerilor anticipate în octombrie sau noiembrie, motivând că Executivul ar încuraja absenteismul la vot.

„Singura soluţie este ca toţi membrii Parlamentului să îşi dea demisia şi să avem alegeri în luna octombrie sau noiembrie. Cred că ar fi un lucru util şi parlamentarii ALDE sunt gata să facă acest lucru”, a anunţat, ieri, co-preşedintele ALDE Daniel Constantin.

Purtătorul de cuvânt al PNL, Adriana Săftoiu, a spus că momentul pentru organizarea de alegeri anticipate a fost ratat. „Momentul potrivit era anul trecut în noiembrie, după nefericitul caz Colectiv. Acum e mult prea târziu”, a declarat Săftoiu.

Nici PMP-ului nu îi surâd anticipatele. Preşedintele executiv al partidului, Eugen Tomac, consideră varianta ca fiind „neserioasă”. „Ceea ce trebuie să facă Parlamentul este să susţină reducerea parlamentarilor la 300 de aleși (...) și, de asemenea, Legea Sănătății. Astea sunt prioritățile românilor. În rest, orice încercare ieftină de a ieşi în faţă cu subiecte electorale nu este de comentat”, a spus Tomac.

Liderul PSD, Liviu Dragnea, va analiza varianta anticipatelor când se va întoarce din concediu. PSD şi ALDE ar putea să redeschidă în toamnă discuţia privind schimbarea Guvernului printr-o moţiune de cenzură. „Nu putem să stăm indiferenţi la degradarea situaţiei economice actuale”, a avertizat pre;edintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu.

Liberalii caută un prim-ministru

Liberalii vor intra la finalul lunii august în linie dreaptă pentru alegerile parlamentare, când vor bate în cuie strategia partidului pentru preluarea guvernării. Estimările legate de scorul PNL, cât și programul de guvernare, vor fi comunicate într-o ședință lărgită a partidului care va avea loc în Brașov. Referitor la posibilele nume pentru funcția de prim-ministru, liberalii nu exclud posibilitatea susținerii lui Dacian Cioloș pentru încă un mandat. În același timp, PNL a comandat studii sociologice pentru a găsi cea mai bună variantă de primministru. “PNL va veni cu o propunere de premier care va trebui să fie un om care se potrivește perfect cu partidul, care va promova programul de guvernare liberal. Programul și propunerea trebuie să fie în legătură foarte strânsă. Trebuie să fie o compatibilitate între ele”, a declarat pentru EVZ liderul senatorilor PNL, Ion Popa. Pentru a ridica partidul în sondaje, copreședintele Alina Gorghiu promite să candideze într-o circumscripție „foarte grea” pentru PNL.

PSD vrea să crească electoral pe spinarea lui Cioloș

Social-democrații pornesc campania de la 40%. Strategia principală a PSD va fi comparația dintre măsurile luate de fostul Guvern Ponta și prestația actualului Guvern tehnocrat. În acest sens, comunicatorii partidului condus de Liviu Dragnea vor aminti de creșterea salariilor și a pensiilor, de absorbția fondurilor europene și creșterea economică din timpul guvernării PSD. În plus, partidul va lansa în toamnă un amplu program de guvernare care va fi prezentat drept Proiectul de țară al PSD. Surse din partid au relatat EVZ că partidul mai poate urca trei-patru procente pe fondul acestei strategii. PSD nu va anunța însă în campanie candidatul partidului pentru funcția de prim-ministru pentru a nu-l tranforma pe acesta într-o„țintă” pentru inamicii PSD. Unul dintre numele de premier vehiculate în partid este vicepremierul Vasile Dâncu. Social-democrații încearcă să mențină alianța cu ALDE după alegerile parlamentare pentru formarea unei majorități cu UDMR și minoritățile.

UDMR joacă la două capete

UDMR va oferi „concurenților” de la Partidul Civic Maghiar (PCM) locuri eligibile în Parlament. Uniunea este obligată să cedeze locuri către PCM pentru a nu risca „spargerea” voturilor maghiarilor și ratarea pragului electoral de 5%, lucru care ar lăsa ambele formațiuni în afara Parlamentului. Președintele UDMR, Kelemen Hunor, consideră că PSD are prima șansă să facă viitorul Guvern, liderul maghiar fiind ferm convins că următorul premier nu are cum să mai fie tehnocrat. UDMR nu exclude intrarea la guvernare nici cu PNL și nici cu PSD și așteaptă rezultatul alegerilor pentru o decizie.

Tăriceanu se mai gândește dacă vrea să fi e premier

ALDE ia în calcul să prezinte un Guvern din umbră și un candidat pentru funcția de premier „astfel încât cetățenii să fie în cunoștință de cauză” la alegerile parlamentare. Cu un scor de 6,32% în alegerile locale, ALDE va intra singură în alegerile parlamentare și va colabora cu PSD în elaborarea programului de guvernare. Întrebat despre varianta ca președintele Senatului, Călin Popescu- Tăriceanu, să poată să fie desemnat premier, co-președintele ALDE, Daniel Constantin, a spus ieri că nu știe dacă acesta vrea. „Noi am emis o ipoteză pe care o studiem în partid. Nu am făcut nicio propunere, nu știu dacă Tăriceanu își dorește acest lucru”, a menționat Constantin. ALDE va definitiva în august programul de guvernare, pe care îl va lansa în dezbatere publică.

„Locomotiva” Băsescu vrea la Palatul Victoria

PMP a făcut un salt major în pregătirea alegerilor prin fuziunea cu UNPR. Mutarea a ajutat ambele partide: UNPR avea organizații bine structurate, iar PMP îl are pe Traian Băsescu, care deține un important capital de imagine. PMP devine partid parlamentar, câștigă filiale în toate județele și își triplează numărul de primari. Mișcarea Populară va avea acces și la subvenția de stat, pentru că va avea peste 50 de consilieri județeni. ”Locomotiva” PMP la viitoarele alegeri va fi însă Traian Băsescu, care a anunțat deja că se consideră a fi cel mai bun candidat la postul de premier. În funcție de analizele din partid, Traian Băsescu ia în calcul să intre pe lista candidaților la parlamentare, dacă acest lucru va ajuta partidul să urce în sondaje.