Analiză. Constanța și Tulcea, județele unde se respiră cel mai curat aer din România

Analiză. Constanța și Tulcea, județele unde se respiră cel mai curat aer din România

Cel mai bun aer din România poate fi respirat în județele Constanța și Tulcea, la Marea Neagră, conform unui studiu privind calitatea aerului.

Cel mai curat aer din România este în județele Constanța și Tulcea, de pe coasta Mării Negre. Informația a fost prezentată într-o analiză a companiei Airly care privește calitatea aerului din România.

Compania, care se ocupă de monitorizarea calității aerului, a făcut mai multe analize în regiunile din România și a prezentat concluziile cu privire la nivelul de poluare atmosferică. Conform datelor colectate de Airly, regiunile de coastă, respectiv Constanța și Tulcea, sunt locuri în care calitatea aerului este cea mai bună.

Informațiile privind calitatea aerului sunt valoroase pentru persoanele care se confruntă cu boli ale sistemului cardiovascular și respirator, inclusiv pentru cei care suferă de astm. În acest caz, mersul la mare poate reduce afecțiunile și factorii de risc pentru sănătate.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Conform datelor analizate prin senzorii noștri, litoralul românesc este una dintre cele mai sigure regiuni din țară atunci când vine vorba de aer curat. E important să analizăm și calitatea aerului atunci când planificăm o vacanță sau o ieșire în aer liber, în natură,” spune Marcin Gnat, PR & Communication Manager Airly.

Concluziile studiului despre regiunile de la Marea Neagră

În medie, concentrațiile de PM (particulele în suspensie - n. red.), în cele două județe, Constanța și Tulcea, sunt cu 30% mai mici decât în restul țării.

„Interesant este faptul că, în lunile de iarnă, poluarea aerului în Constanța și Tulcea este de obicei de trei ori mai mică decât în restul țării. Datele analizate privind calitatea aerului sunt valoroase pentru persoanele care se confruntă cu boli ale sistemului cardiovascular și respirator, inclusiv pentru cei care suferă de astm – mersul la mare poate reduce afecțiunile și factorii de risc pentru sănătate”, se arată în analiză.

Pentru realizarea studiului, Airly a analizat date de la cei 173 de senzori de calitate a aerului care monitorizează poluanții timp de 24 de ore pe zi. Cinci dintre aceste dispozitive sunt amplasate pe malul Mării Negre din România.

 Municipiul București în topul celor mai poluate orașe

Pe de altă parte, Municipiul București este unul dintre cele mai poluate orașe din lume, conform studiilor de specialitate. Calitatea aerului în Capitală este la un nivel dintre cele mai scăzute, din cauza traficului și a numărului foarte mare de mașini vechi aflate în circulație, care emit noxe toxice.

Conform unei analize date publicității în luna martie, municipiul București se situa pe locul 51 în lume, între orașele cele mai poluate, în timp ce România ocupa locul 15, în topul celor mai poluate state europene.

Cu se se ocupă compania Airly

Fondată în 2016, compania Airly furnizează date despre calitatea aerului şi influenţa pe care o exercită asupra oamenilor. Senzorii Airly formează un sistem global de monitorizare a nivelului de poluare în timp real, iar avantajul competitiv al startup-ului stă într-o serie de inovaţii precum senzorii de miniaturizare şi machine learning, procese ce ajuta aplicaţia să ofere date la o capacitate ridicată în mai multe locuri şi cu un cost destul de mic.

În România, reţeaua Airly de monitorizare a calităţii aerului a fost lansată în 2018 în parteneriat cu Philips România şi include în prezent 115 senzori în 18 oraşe din ţară.

Prin utilizarea AI, Airly oferă informaţii esenţiale despre calitatea aerului şi poate estima nivelul de poluare în 24 de ore, cu o verificabilitate de până la 95%. Airly pune la dispoziţia clienţilor din întreaga lume o platformă cu informaţii despre calitatea aerului, prin instalarea de reţele de senzori care urmăresc toţi indicatorii cheie de poluare - particule (PM1, PM2.5, PM10) şi gaze (NO2, O3, SO2 şi CO).