Scriitorul şi analistul politic Stelian Tănase susţine, în exclusivitate pentru EVZ, că este foarte posibil ca serviciile secrete să-i fi pus „pe masă” lui Liviu Dragnea nişte „dosare”, îngropând astfel negocierile PSD-UDMR. Tănase trece în revistă „erorile monumentale” comise de liderul social-democraţilor.
"Liviu Dragnea s-a lansat într-o aventură politică şi a comis greşeală după greşeală. În fapt, el a fost pe punctul de a-şi salva funcţia de preşedinte al PSD – noaptea, în România şi în Uniunea Europeană – oferind pe sub mână privilegii nepermise etnicilor maghiari, care, orişicum, se bucură de toate drepturile fireşti acordate unei minorităţi naţionale. Am spus-o şi o repet: România respectă ca la carte drepturile minorităţilor naţionale În schimb, Dragnea a vrut să ofere tot ce putea, de-a valma, pentru a strânge voturile necesare demiterii propriului guvern", a explicat Tănase.
Intervenţia serviciilor secrete?
Pentru a explica eşecul negocierilor PSD-UDMR, analistul nu s-a sfiit să indice serviciile secrete.
"Eu cred că, atunci când au văzut de ce este în stare acest Liviu Dragnea, oameni din servicii i-au pus nişte dosare pe masă şi i-au arătat că aruncă România într-o situaţie fără precedent. În realitate, Liviu Dragnea a riscat nepermis echilibrul naţional, peste noapte, purtând negocieri nepermise în defavoarea majorităţii societăţii româneşti. Dragnea a greşit şi atunci când a sărit cu baioneta la Sorin Grindeanu, după ce chiar el l-a uns premier şi a garantat pentru acesta. De fapt, Dragnea i-a numit personal, de o manieră discreţionară, pe toţi exponenţii Cabinetului Grindeanu. Tocmai de aceea, actualul şef al PSD poartă întreaga răspundere pentru grava criză politică în care se află România. Dragnea – fiu de miliţian – e poate în stare să conducă un judeţ sărăcăcios, dar nu o ţară, aşa cum se tot încăpăţânează să încerce! Este clar pentru toată lumea: Liviu Dragnea a comis nişte erori monumentale care riscă să îngroape PSD. Dacă am avea alegeri parlamentare la toamnă, PSD nu mai obţine nici 15% în Transilvania", a spus, pentru EVZ
Avertismentul lui Mirel Palada: "PSD riscă apocalipsa!"
Contactat de EVZ, sociologul Mirel Palada a susţinut că toate scenariile privitoare la moţiune de cenzură sunt încă în cărţi, după eşecul negocierilor PSD-UDMR, social-democraţii riscând o veritabilă "apocalipsă" politică dacă nu vor fi în stare să adune voturile necesare trecerii documentului.
"În acest punct, când negocierile PSD-UDMR au eşuat, avem de-a face, în continuare, tot cu două scenarii. Fie PSD a strâns voturile necesare pentru a-şi trece moţiune de cenzură – iar eşecul negocierilor cu UDMR s-ar explica prin faptul că social-democraţii şi-au asigurat deja numărul de voturi necesar şi nu au motive să faciliteze o sfâşiere a partidului, făcând concesii majore Uniunii lui Kelemen Hunor –, fie se va petrece scenariul apocaliptic pentru social-democraţi, scenariu potrivit căruia PSD nici n-a reuşit să îşi asigure voturile necesare, şi nici nu a fost în stare să atragă susţinerea UDMR. Desigur – am văzut informaţia în media –, este posibil şi ca PSD să amâne votul pe moţiune pentru a contoriza de la rebelii din PNL şi PMP voturile necesare trecerii. Încă nu avem indicii solide pentru a spune care dintre scenariile de mai sus sunt mai probabile. Totodată, televiziunile autohtone relevă anumite coloraturi ideologice, aşa că, momentan, nu există certitudini referitoare la soarta moţiunii de cenzură", a explicat Mirel Palada.
Alfred Bulai: "Grindeanu nu va forma UNPR 2, mai degrabă un fel de APR-ul lui Meleșcanu din '97"
După ce Evenimentul zilei a relatat despre planul lui Sorin Grindeanu, în cazul în care moțiunea de cenzură va fi adoptată de Parlament, acela de a înființa împreună cu Victor Ponta o nouă structură politică care să aducă laolaltă parlamentari aflați în conflict cu propriile partide, analistul Alfred Bulai a afirmat, pentru EVZ, că acest demers îi amintește de cel din 1997 când Teodor Meleșcanu a înființat Alianța pentru România împreună cu câțiva foști membri ai PDSR.
"Nu aș zice un fel de UNPR 2, ci un fel d APR. Ceva similar a făcut în 1997 Meleșcanu când era la PSD. A făcut APR care era un fel de partid curat. Alianța pentru România a fost un fel de PSD curat cu cei desprinși din PSD. Cam în genul acesta va dori probabil dl Grindeanu pentru că este o variantă pe care poți să construiești. Adică un PSD curățel cu care se poate vorbi și care nu cred că ajunge la guvernare dar sigur va susține orice formulă va fi propusă și care este în defavoarea PSD", a spus Bulai, pentru EVZ.
El a precizat că indiferent dacă va trece sau nu moțiunea de cenzură, PSD nu va ieși bine din acest scandal.
"Cred că miza este destul de puțin importantă dacă trece sau nu moțiunea pentru că, din punctul meu de vedere, PSD este foarte aproape de o situație de șah mat. Orice se întâmplă de fapt miercuri, și cred că ăsta a fost scopul, PSD e într-o situație proastă. Este evident că dacă nu trece moțiunea situația este catastrofală pentru actualul ledearship al PSD, dar și dacă trece moțiunea și Guvernul pică, vă dați seama că nu se pune problema să ne așteptăm ca dl Iohannis cuminte, după ce a asistat la criză, să vină și să accepte propunerea PSD. Mă îndoiesc teribil. Cu alte cuvinte, PSD are șanse foarte mari să aibă mari probleme în a propune un candidat din partea sa. Oricum ar da-o, PSD nu iese bine din acest scandal. Imaginea este foarte proastă, dacă a supraviețuit bine problemelor din ianuarie (OUG 13 – n.r.), acum deja la 6 luni, aproape la jumătate de an după alegeri, lucrurile nu mai stau la fel", a explicat Alfred Bulai.
Analistul este de părere că președintele Klaus Iohannis va juca cum va vrea în fața social-democraților și a liderului PSD, Liviu Dragnea, în cazul în care Guvernul Grindeanu va pica.
"Gândiți-vă că a jucat cartea «sunt președinte și țineți cont de ce zic eu» chiar la numirea lui Grindeanu, pentru că a fost respinsă Shhaideh fără probleme. Și atenție, în acel moment nimeni nu putea constesta câtuși de puțin forța și reușita corectă a PSD. Era pe val de val PSD în acel moment, împreună cu ALDE. Acum, cu această criză, va fi și mai ușor pentru Klaus Iohannis să joace cum va dori. Furtuna probabil că va ține mai mult decât anticipam noi. După ziua de miercuri tot Grindeanu este premier. Când se întoarce Klaus Iohannis probabil că va nominaliza pe cineva. Mă rog, întâi va avea consultări cu toate partidele. Nu este exclus să avem o săptămână, minim două, în care Grindeanu va conduce în continuare Guvernul", a concluzionat Bulai.