ANAF schimbă plafoanele pentru popriri

ANAF schimbă plafoanele pentru popriri

Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) a publicat un proiect de ordin, prin care plafoanele de la care se vor pune popriri pe conturile firmelor și a persoanelor fizice, se vor schimba.

Astfel, propunerea de creştere a plafoanelor faţă de cele reglementate prin actul normativ este următoarea:

  • cei care au calitatea de mari contribuabili, plafonul cuantumului obligaţiilor fiscale sau bugetare restante creşte de la 3.000 lei la 40.000 lei. Astfel, prin ridicarea plafonului, se dublează numărul contribuabililor pentru care nu se înfiinţează poprirea bancară.
  • cei care au calitatea de contribuabili mijlocii, plafonul cuantumului obligaţiilor fiscale sau bugetare restante creşte de la 1.500 lei la 40.000 lei. Prin aplicarea acestei prevederi, se dublează numărul celor pentru care nu se înfiinţează poprirea bancară, ajungând la aproximativ 4.655 contribuabili mijlocii.
  • cei care au calitatea de contribuabili mici, plafonul cuantumului obligaţiilor fiscale sau bugetare restante creşte de la 500 lei la 10.000 lei. Modificarea plafonului duce la creşterea de aproximativ 2,5 ori faţă de numărul celor care se încadrează în plafonul existent în prezent, ajungându-se la aproximativ 200.000 de contribuabili mici.
  • debitorii care sunt persoane fizice, plafonul cuantumului obligaţiilor fiscale sau bugetare restante, creşte de la 100 lei la 2.000 lei. Prin această măsură, numărul contribuabililor persoane fizice pentru care nu se înfiinţează poprirea creşte de aproximativ patru ori faţă de numărul celor care se încadrează în plafonul existent.

În ordinul emis de președintele ANAF, este stipulată și procedura privind emiterea şi comunicarea unor acte de executare pentru debitorii care înregistrează obligaţii fiscale sau bugetare restante sub o anumită limită. De asemenea, contribuabilii trebuie să știe faptul că popriea este ultima soluție. Mai întâi aceștia vor fi somați, apoi urmează titlu judecătoresc, adres de înfiinţare a popririi asupra disponibilităţilor băneşti, adresă de înfiinţare a popririi asupra sumelor datorate debitorului de către terţi și adresă de înştiinţare privind înfiinţarea popririi.

 

Ne puteți urmări și pe Google News

Condițiile de emitere a popririi pentru persoanele fizice

Pentru debitorul persoană fizică, se emite adresa de înfiinţare a popririi asupra disponibilităţilor băneşti şi adresa de înştiinţare privind înfiinţarea popririi dacă:

  • până la expirarea termenului prevăzut în Codul de procedură fiscală, obligațiile bugetare/fiscale ramase nestinse din somaţie sunt peste 2.000 lei,
  • până la expirarea termenului de 90 de zile de la comunicarea somaţiei, obligațiile bugetare/fiscale ramase nestinse din aceasta sunt peste 1.000 lei,
  • până la expirarea termenului de 180 de zile de la comunicarea somaţiei, obligațiile bugetare/fiscale ramase nestinse din aceasta sunt peste 100 lei.