Noi dezvăluiri ies la iveală în contextul apelor tulburi, din ultima vreme, din peisajul justiției din România! Mai exact, fiscul nu a recuperat niciun leu din prejudiciul de peste 1,7 milioane de lei din dosarul Tracia Asesoft. În martie anul trecut, Curtea de apel Bucureşti a constatat prescrierea acuzaţiilor aduse fostului parlamentar Sebastian Ghiţă şi generalului SRI (r) Dan Constantin Grigoriu, însă i-a obligat la plata prejudiciului. Ghiţă are de achitat doar puţin peste 130.000 de lei, restul îi revine generalului milionar şi celorlalți inculpaţi din afacere. Cu toate acestea, ironia sorții, în timp ce Anaful cere cu o mână, ANRP dă înapoi cu două mâini...
Și, ironia sorții, în condiţiile în care statul român, prin ANAF, se chinuie prin instanţe de un an şi jumătate să pună în executare sentinţa judecătorească definitivă, tot statul român, prin altă instituţie – Autoritatea naţională de restituire a proprietăţilor (ANRP) – îi acordă generalului SRI (r) Dan Grigoriu despăgubiri de zeci de milioane de lei. Generalul a cumpărat drepturi litigioase şi acum primeşte banii, scriu jurnalistii de la romaniacurata.ro.
Cine este Dan Grigoriu
Dan Grigoriu este milionar în euro, spun sursele citate. Mai exact, generalul a fost anchetat în celebrul dosar Jimbolia din anii ’90 privind încălcarea embargoului cu fosta Iugoslavie şi într-unul din dosarele Bancorex.
Dosarul Jimbolia a fost închis de procurorul Viorel Cerbu, cel care, un deceniu mai târziu, la DNA, s-a mărginit să ancheteze doar un dosar ANRP, cu un pion, vicepreşedintele Remus Baciu. Restul dosarelor ANRP au fost instrumentate abia după ce la şefia DNA a venit Laura Codruţa Kovesi, iar procurorul Cerbu a plecat la DIICOT. Coincidenţă sau nu, fosta şefă a DIICOT Alina Bica a fost arestată într-unul dintre dosarele ANRP, explică sursele citate.
Numele generalului SRI (r) Dan Grigoriu apare şi în dosarul lui Vasile Blaga. Grigoriu ar fi unul dintre intermediarii şpăgii de 700.000 de euro primite de Blaga. Potrivit unor informaţii de presă, Grigoriu ar fi fost profesor la Academia de Informaţii al generalului Florian Coldea, fostul şef operativ al SRI.
Dosarul Tracia Asesoft
În 2002, Sebastian Ghiţă – pe atunci un tănar de 23 de ani – şi alte 8 persoane au fost acuzaţi că au făcut comerţ cu produse petroliere, fără să platească taxa de drum, celebra taxă Băsescu (impusă de fostul ministru al Transporturilor Traian Băsescu, devenit ulterior preşedintele României). Printre inculpaţi s-a numărat şi generalul SRI (r) Dan Constantin Grigoriu, patronul companiei Tracia Internaţional.
Procesul Tracia Asesoft a durat până anul trecut când Curtea de apel Bucureşti a constatat că acuzaţiile penale s-au prescris, însă i-a obligat pe inculpaţi să plătească prejudiciul de 1,7 milioane de lei. Pe 3 martie 2016, Curtea de apel a decis:
“Încetează procesul penal faţă de inculpatul Grigoriu Dan Constantin (…) ca urmare a intervenirii prescripţiei răspunderii penale (…) Constată că inculpatul a fost arestat preventiv în perioada 15.01.2002 – 5.11.2002.
(…) Încetează procesul penal faţă de inculpatul Ghiţă Sebastian (…) ca urmare a intervenirii prescripţiei răspunderii penale (…).
Admite acţiunea civilă formulată de partea civilă ANAF şi obligă la plata către partea civilă a sumei de 1.730.951,10 lei noi, la care se adaugă obligaţiile fiscale accesorii calculate de la data scadenţei obligaţiei şi până la data plăţii efective, în solidar, pe inculpaţii:
Grigoriu Dan Constantin, Berendel Dan Florin, Gheorghe Romulus, Lalu Ioan Gheorghe, Lenghel Alexandru – acesta în solidar şi cu partea responsabilă civilmente SC Business Net SRL prin lichidator judiciar, Iriza Ştefan – acesta în solidar şi cu partea responsabilă civilmente SC Cloşani Impex SRL prin lichidator judiciar.
Cine sunt ceilalţi foşti inculpaţi din dosarul Tracia Asesoft
Potrivit Pressone, un alt inculpat din dosarul Tracia Asesoft de la care Fiscul trebuie să recupereze bani, Dan Berendel, patronul fostei firme Master Mind Consulting, a continuat afacerile cu petrol. În 2010, el a înfiinţat o fundaţie – The Berendel Foundation – care s-a asociat la mai multe evenimente cu Casa Regală a României. Berendel deţine acum firma Master Chem Oil. El a absolvit Academia de Muzică şi a fost instrumentist al Orchestrei Naţionale Radio.
Un alt inculpat, Romulus Gheorghe, pe atunci patron al firmei Giva Prodimpex, apare şi în celebrul dosar “Microsoft”. Prin firma sa, Gremsim Co, ar fi primit o şpagă mascată Gheorghe Ştefan zis Pinalti, fost vicepreşedinte al PDL şi fost primar în Piatra Neamţ.
Un alt inculpat, Ioan Gheorghe Lalu, a fost asociat în firma Antares Trading cu fostul ofițer SRI Dumitru Sauer. Acesta din urmă a fost arestat în 2006 într-o afacere de înşelăciune bancară, notează pressone.ro.
Citiți întreg ARTICOLUL în romaniacurata.ro!