Evenimentul Zilei > Economie > ANAF a trimis avertismentul. Sunt vizați mulți români. Aceste venituri trebuie declarate
ANAF a trimis avertismentul. Sunt vizați mulți români. Aceste venituri trebuie declarate

ANAF a trimis avertismentul. Sunt vizați mulți români. Aceste venituri trebuie declarate

Profesorii care obțin venituri din meditații vor fi nevoiți să plătească impozit pe venit. Sub ce formă legală își vor putea desfășura dascălii această activitate.

Profesorii care dau meditații și obțin astfel un venit trebuie să achite impozit pe venit și eventuale contribuții, conform unui anunț ce a fost făcut de ANAF în cadrul unui comunicat.

Ce soluții au profesorii care dau meditații și trebuie să plătească impozit

Care este cea mai practică soluție pentru dascăli, în acest context? Ei se pot înregistra ca persoană fizică autorizată (PFA) sau ca întreprindere individuală (II). Mai există și varianta  înființarea unui SRL, spun specialiștii. Totodată, profesorii pot încheia un contract de prestări servicii și, dacă încasează contravaloarea meditațiilor în numerar sau cu cardul, trebuie să dețină casă de marcat, condiție care nu este valabilă însă dacă încasările se fac în mod exclusiv prin transfer bancar, conform avocatnet.ro.

„Prestarea serviciilor de acest fel de către profesori este încadrată, de către Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF), din punct de vedere fiscal, în categoria veniturilor din activități independente pentru care cei care desfășoară asemenea activități trebuie să se supună autorizării potrivit ANAF. Astfel, soluția cea mai practică pentru profesorii care dau meditații ar fi înființarea unui PFA cu acest obiect de activitate, sau a unui II, întrucât obligațiile declarative sunt similare, ori chiar a unui SRL, a explicat Elena Radulescu, expert contabil în cadrul Conta Rădulescu, pentru sursa citată.

Există și varianta înființării unui SRL

Potrivit Codului fiscal, veniturile din activități independente cuprind „veniturile din activități de producție, comerț, prestări de servicii, veniturile din profesii liberale și veniturile din drepturi de proprietate intelectuală, realizate în mod individual și/sau într-o formă de asociere, inclusiv din activități adiacente.”

Există și varianta unui SRL, dacă profesorul respectiv dorește asta. Evidența financiar-contabilă se va ține după cum s-a optat pentru înființarea unui PFA ori a unui II sau, după caz, a unui SRL.

Un PFA permite o imediată gestionare a disponibilului bănesc, într-o formă simplificată, dar, din punct de vedere al cheltuielilor asociate, microîntreprinderea pare să fie forma de organizare cea mai avantajoasă, a evidențiat specialista.

De asemenea, conform legii, profesorii care dau meditații nu au obligația de a avea casă de marcat în condițiile în care încasează banii aferenți exclusiv prin transfer bancar.

În scopul înființării unui PFA sau a unui II, profesorul respectiv trebuie să se înregistreze și să se autorizeze la Oficiul Național pentru Registrul Comerțului .

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.