ANAF a pus gând rău acestei categorii de români. Au început controale la sânge. Atenție dacă faci bani din așa ceva!

ANAF a pus gând rău acestei categorii de români. Au început controale la sânge. Atenție dacă faci bani din așa ceva! sursă: arhivă

O campanie de verificări vizând situaţiile fiscale ale persoanelor care obţin venituri, nedeclarate, din activităţi desfăşurate online pe platforme audio-video şi/sau pe site-uri de tipul reţelelor sociale a fost declanșată de Direcţia Generală Antifraudă (DGAF).

Exemple de platforme vizate de controale sunt YouTube, ţinta principală a verificărilor, dar şi Facebook, Instagram sau Tik-Tok. Conform datelor Profit.ro, sunt verificate persoane din domenii diferite, cum ar fi cel muzical, de media, de IT, de gastronomie, de călătorii.

„Persoanele identificate şi verificate operează/administrează canale de YouTube sau pagini de socializare pe principalele site-uri social media, încarcă poze/materiale audio-video şi activează în domeniile: muzical, media, IT, gastronomie, călătorii.

DGAF va continua evaluările şi controalele pe linia prevenirii şi combaterii evaziunii fiscale, inclusiv în ceea ce priveşte persoanele care realizează venituri din activităţi pe platformele online/ social media, şi va căuta permanent să îşi adapteze activitatea la noile provocări”, atrage atenţia Direcţia Antifraudă.

Ne puteți urmări și pe Google News

 Veniturile încasate din social media luate la puricat de DGAF

Sursa citată mai precizează că deși o mare parte din veniturile încasate din platforme sau social media sunt declara, inspectorii vor să se convingă dacă toate persoanele raportează veniturile încasate.

„Domeniul indicat a fost abordat în cadrul controalelor fiscale efectuate, începând cu anul 2021, odată cu operaționalizarea verificărilor documentare. Astfel, vă aducem la cunoștință că au fost selectate, în vederea verificărilor, persoane susceptibile a realiza venituri nedeclarate, provenite de la entități care administrează/operează site-uri web de tipul rețelelor de socializare/platformelor audio-video. Totodată, precizăm faptul că în cadrul controalelor fiscale au fost întreprinse demersuri pentru identificarea tuturor sumelor încasate, cu scopul de a stabili starea de fapt fiscală corespunzătoare”, a transmis Antifrauda pentru Profit.ro.

Instituția a mai subliniat faptul că verificările sale vizează toate formele de evaziune fiscală, operațiunea declanșată acum în privința activităților online fiind doar una dintre direcțiile de acțiune, scrie Capital.ro.

Andrei Șelaru, alias Selly, vlogger, cântăreț și actor, este cunoscut și pentru canalul său de YouTube și susține că își plătește toate impozitele, chiar dacă în România nu există ” niște norme foarte clare referitoare la aceste venituri”.

„Eu declar toate veniturile, inclusiv cele din YouTube Ad Sense, ceea ce plătește YouTube. Totul se facturează și sunt plătite impozite. Pe de altă parte, în România, nu avem niște norme foarte clare referitoare la aceste venituri. Este destul de ușor să deschizi un cont de YouTube și să ajungi să obții niște bani. Chiar și pentru niște copii sau pentru alte persoane care nu cunosc suficient de bine legislația fiscală și nici ce obligații au”, a declarat, contactat de Profit.ro, Andrei Șelaru.