Este și cazul regelui Franței, Ludovic al XV-lea „Cel mult iubit” (1710-1774), cum era alintat, monarh care a condus destinele urmașilor galilor într-o epocă în care principiile totalitarismului aveau să fie sfărâmate în scurt timp de Revoluție (1789).

Dar să dăm curs poveștii de amor!

Ironia sorții face ca principala metresă a lui Ludovic al XV-lea în tinerețe – Madame de Pompadour – să fi fost frigidă, iar metresa lui de la bătrânețe – Madame du Barry – una dintre cele mai talentate prostituate ale momentului.

Fel de fel de amante

Tânăr fiind, Ludovic s-a bazat pe devotamentul, farmecul și inteligența Madamei de Pompadour, descărcându-se sexual în altă parte. Ca monarh în etate, tremurând dinaintea porților morții, nu prea mai avea trebuință de inteligență. Dorea sex atletic frecvent pentru a se convinge că trăia încă.

Pe măsură ce îmbătrânea, găsea însă tot mai greu femei care să îl excite, până când a întâlnit-o pe entuziasta prostituată pariziană pe care a făcut-o ultima lui metresă. Jeanne du Barry a intrat în viața lui Ludovic la momentul oportun pentru amândoi.

Ducele de Richelieu, o recomandare

Dacă ar fi venit cu câțiva ani mai devreme, sub domnia fermă a Madamei de Pompadour, ar fi fost o biată aventură – speculează Eleanor Herman în volumul „În pat cu regele” (Editura Litera, 2020). Dar în condițiile date, apariția ei, la aproximativ patru ani după moartea prematură a Madamei de Pompadour, l-a readus pe melancolicul monarh la viață, iar ea și-a asigurat o carieră la care nu visase niciodată.

Ducele de Richelieu, un crai bătrân, se bucurase de frumoasa blondă atât de mult încât a recomandat-o regelui istovit. După prima lor întâlnire sexuală, regele i-a spus ducelui: „Sunt încântat de Jeanne a dumitale. Este singura femeie din Franța care a reușit să mă facă să uit că am 60 de ani.“

Codoșul regelui face lumină

Dar în loc să se culce cu ea și pe urmă s-o alunge, cum făcuse cu toate celelalte, Ludovic al XV-lea a păstrat-o lângă el. I-a spus aproape scuzându-se prietenului lui, ducele d’Ayen, că descoperise „o plăcere cu totul nouă“. În replică, ducele a pufnit, zicând: „Asta, sire, este pentru că nu ați fost niciodată într-un bordel“.

Regele fusese făcut să creadă că Jeanne era o femeie măritată respectabilă, care avusese câteva relații amoroase cu nobili și bancheri. Credinciosul lui valet și codoș dintotdeauna, Lebel – alarmat de înclinarea regelui spre o femeie atât de nepotrivită – i-a spus, în cele din urmă, lui Ludovic, în timpul toaletei de dimineață, că talentele sexuale ale lui Jeanne erau rezultatul anilor de antrenament profesionist. Că nici măcar nu avea respectabilul statut de femeie măritată.

Soț pentru escortă

„Ni-l putem imagina pe Ludovic, în timp ce era pudrat și parfumat, fluturând regește din mână și poruncindu-i lui Lebel să își țină pliscul și să îi găsească femeii un soț potrivit”, mai comentează Eleanor Herman în cartea sa închinată amantelor regale.

Medicii de la Curte l-au dojenit pe Ludovic, spunându-i că metresa lui era prea tânără și sugerându-i că o femeie mai în vârstă ar fi putut fi mai bună pentru inima lui. Dar aceasta nu era o recomandare pe care regele ar fi putut s-o accepte.

Să (ne) strunim caii!

Între timp, unii curteni spuneau că nu-l văzuseră niciodată pe Ludovic mai sănătos – părea mai tânăr și mai energic decât fusese vreodată în ultimii ani. Dar, cu câteva săptămâni înainte să moară, monarhul în vârstă de 64 de ani și-a dat seama că până și ea își pierdea abilitatea de a-l excita.

S-a confesat doctorului lui: „Îmbătrânesc și ar fi timpul să-mi mai strunesc puțin caii“. Doctorul a răspuns imediat: „Sire, nu e vorba de strunit, cred că ar trebui să le scoateți de tot hamul“.