Proiectul legislativ privitor la amnistie și grațiere a fost respins de comisia juridică a Camerei Deputaților.
PSD și ALDE au stabilit, într-o ședință de coaliție avută săptămâna trecută, respingerea proiectului de lege privind amnistia și grațierea în Parlament
„Astăzi a avut loc o nouă ședință a coaliției de guvernare PSD-ALDE, o discuție care a vizat atât componenta politică a alianței, cât și pe cea guvernamentală. În cadrul discuției de astăzi, am abordat tema funcțiilor vacante în guvern, precum și sesiunea parlamentară extraordinară, în cadrul căreia vom respinge proiectul de lege privind amnistia și grațierea.
În săptămâna care urmează, ne vom reuni pentru analiza unui amplu set de măsuri care privesc actul de guvernare asumat și agenda publică”, a transmis PSD, după întrevederea Vioricăi Dăncilă cu Călin Popescu Tăriceanu.
Proiectul legislativ urmează să ajungă în plenul Camerei Deputaților, care are rol de for decizional. Pe 29 mai 2018, inițiativa a fost adoptată tacit în Senat,
Proiectul de lege pentru abrogarea amnistiei și grațierii prevede că „nu pot fi aleşi în organele administraţiei publice centrale şi locale, în Camera Deputaţilor, în Senat şi în funcţia de Preşedinte al României, cetăţenii condamnaţi definitiv la pedepse privative de libertate pentru infracţiuni săvârşite cu intenţie, până la intervenirea unei situaţii care înlătură consecinţele condamnării, în completarea adusă articolului 37 din Constituţie cu un nou alineat 2¹.”
O altă modificare vizează interdicţia preşedintelui României de a acorda graţiere pentru infracţiuni de corupţie: „Preşedintele României îndeplineşte următoarele atribuţii: acordă graţierea individuală; nu poate acorda graţiere pentru infracţiuni de corupţie”, potrivit modificării aduse articolului 94, litera d din Legea fundamentală.
În forma în vigoare, articolul 94, litera d) făcea referire doar la atribuţia preşedintelui de a acorda graţiere individuală.
Referitor la proiectul de lege pentru abrogarea amnistiei și grațierii, Marcel Ciolacu, preşedintele Camerei Deputaţilor, transmitea zilele trecute că termenul pentru depunerea raportului este 4 septembrie 2019, adică în prima săptămână a sesiunii ordinare a Camerei.
Social-democratul își dorește ca la orice dezbatere cu privire la justiție să fie prezente în mod obligatoriu instituțiile implicate, asociațiile magistraților și societatea civilă.