Justiţia comunistă s-a mişcat cu o rapiditate ieşită din comun, în anul 1981, în cazul actualului selecţioner al României, Victor Piţurcă (57 de ani). Antrenorul avea 25 de ani şi era fotbalist la Viitorul Scorniceşti (Olt), cea mai bună echipă de fotbal din mediul rural.
Prima dragoste: barbutul
Necazurile cu Miliţia i s-au tras de la partidă de barbut, unde se jucau sume mari pentru acea perioadă. Miza era de aproximativ 100.000 de lei. "Evenimentul zilei" publică un facsimil inedit din "Gazeta Gorjului", numărul 1.502, din 19 decembrie 1981, obţinut cu ajutorul Bibliotecii Judeţeane "Christian Tell". Ziarul a fost singurul care a scris despre acest caz.
Totul a început la ora 2, în noaptea de 16 spre 17 decembrie 1981, atunci când "zarurile cădeau mai tare" şi au fost auzite de miliţeni. Într-un apartament de pe strada 23 August din Târgu- Jiu (Gorj) au fost găsiţi cu 39.720 de lei pe masă şi cu zarurile aruncate: fotbalistul Victor Piţurcă, Nicolae H., vânzător la Centrul de seminţe Târgu Jiu, Constantin C., gestionar la o unitate GOSTAT din Motru, Victor H., profesor de matematică, "care nu s-a prezentat la catedra obţinută prin repartiţie ministerială", Ion S., mandatar la Cooperativa "Constructorul" şi Aurel D., şofer la IRE Târgu-Jiu. Ultimul participant, Aristică Doru Şerban, zis "Habitu", fără ocupaţie, a reuşit să fugă. Zecile de mii de lei au fost confiscate imediat, "desigur, bani nemunciţi".
Judecaţi la cinema
"Dar pentru fapta lor condamnabilă, n-au scăpat ieftin," scria jurnalistul de la "Gazeta Gorjului". Procesul public a avut loc pe 20 decembrie 1981 în cinematograful "23 August" din Târgu Jiu, în faţa a sute de oameni. Din boxa arestaţilor, acuzaţii şi-au recunsocut faptele şi au lăsat sentinţa la aprecierea instanţei. Toţi barbugii au primit o condamnare de şase luni de închisoare. "Habitu" a fost condamnat în lipsă şi a fost pus sub urmărire.
Piţurcă a declarat recurs: a susţinut că este fotbalist de valoare, că este încadrat în muncă şi că a fost sincer în timpul procesului. Cererea de reexaminare a fost respinsă. Oricum, el a fost eliberat după câteva zile de arest, la ordinul direct al clanului Ceauşescu. Viitorul Scorniceşti avea nevoie de victorii, deoarece echipa reprezenta satul unde s-a născut primul fiu al ţării, Nicolae Ceauşescu.
Condamnat şi în "Valiza"
După acest incident, Victor Piţurcă şi-a continuat cariera fotbalistică, a ajuns la Steaua Bucureşti cu care a câştigat Cupa Campionilor Europeni (1986) şi Supercupa Europei (1987). Din 15 iunie 2011 este, pentru a a treia oară, selecţioner al echipei naţionale de fotbal. Cu Justiţia s-a mai întâlnit în 2008, când a fost pus sub acuzare în dosarul "Valiza", pentru favorizarea infractorului Gigi Becali. În 2013, el a fost condamnat în acest dosar la un de închisoare cu suspendare.
Victor Piţurcă mai apare în instanţe când se judecă cu fosta sa amantă, balerina Vica Blochina, pentru pensia alimentară a fiului său, Edan (6 ani). El a fost obligat de judecători să-i plătească Vicăi aproximativ 9.000 de euro lunar şi 100.000 de euro retroactiv pensie alimentară, dar a contestat decizia.
Ce se întâmpla pe vremea când Piţurcă juca barbut
> În Bucureşti se mai deschideau patru magazine tip Materna în Pantelimon, Titulescu, Băneasa şi Armata Poporului. *Consiliul de Stat al Republicii Socialiste România a hotărât o reorganizare teritorială. Printre altele s-a înfiinţat Sectorul Agricol Ilfov subordonat Consiliului Popular al Municipiului Bucureşti.
> La Sala Dalles se deschidea o expoziţie retrospectivă a pictorului Constantin Piliuţă cu prilejul împlinirii a 25 de ani de activitate artistică.
> La Cinematograful Scala avea loc premiera filmului "Punga cu libelule", despre evenimentele de la 23 August 1944, cu Marcel Iureş, Ion Caramitru şi Gheorghe Visu în rolurile principale.
> A fost inaugurat, în prezenţa tovarăşului Nicolae Ceauşescu, noul Pod Grant.
> La Triajul Bucureşti II începe să fie utilizat calculatorul în exploatarea parcului de locomotive.
> Este terminat Hotelul Bucureşti, de pe Calea Victoriei. Cu 850 de locuri de cazare şi 174 de apartanmente şi 17 corpuri de clădire el devine cel mai mare din Capitală.
> Clubul Steaua împlineşte 35 de ani de existenţă.
> Organizaţia Municipală de Partid şi Institutul de Cercetări Chimice (condus de Elena Ceauşescu) sunt decorate cu Steaua RSR Claca I.
CITIȚI mai multe articole din cadrul campaniei în secțiunea AMINTIRI DIN EPOCA DE AUR.
E strigator la cer! Ce pret va avea in Romania Samsung Galaxy S10

Stirile zilei
animalzoo.ro
doctorulzilei.ro
De ce este orgasmul cea mai eficientă metodă prin care ne...
Alte articole din categoria: Amintiri din Epoca de Aur
Alte articole din categorie
14,90Lei
14,90Lei
14,90Lei
LASA UN COMENTARIU