Dezvăluiri despre situația școlară a lui Nicolae Ceaușescu. Notele cu care și-a luat „Diploma de Maturitate”. Facsimile

Dezvăluiri despre situația școlară a lui Nicolae Ceaușescu. Notele cu care și-a luat „Diploma de Maturitate”. Facsimile

Despre Nicolae Ceaușescu, dictatorul comunist care a condus România cu mână de fier timp de 24 de ani, între 1965 și 1989, se știe că era de meserie cizmar. Partidul comunist l-a făcut general, iar mai apoi l-a susținut să obțină mai multe funcții politice de conducere în stat. Tot partidul l-a ajutat să-și termine și școala, ca să-și poată lua „Certificatul de maturitate”, așa cum se numea, pe vremea aceea, diploma de bacalaureat.

Înainte de 1989 circulau o mulțime de bancuri pe seama pregătirii școlare a dictatoruluiNicolae Ceaușescu și a soției acestuia, Elena. El era numit când „cizmar”, când „analfabet”, când „Geniul din Carpați”, din cauza carențelor de educație, în timp ce ea, care deținea mai multe titluri universitare, era numită, ironic, „Savanta de renume mondial” cel mai adesea, „Codoi”. Această din urmă poreclă i-a fost atribuită după formula dioxidului de carbon (CO2), pe care se spune că savanta ar fi citit-o întocmai, într-un discurs public.

Despre Nicolae Ceaușescu se spune, totuși, că n-ar fi fost chiar un elev foarte slab în școală. Istoricul Lavinia Betea, care a publicat mai multe cărți despre epoca comunistă, a dezvăluit într-un podcast de pe EVZ Play, că în școala primară, micul Nicolae Ceaușescu era cam al treilea din clasă, de la Scornicești.

Ne puteți urmări și pe Google News

Sursa foto: Facebook

 

În 1925, conform Laviniei Betea, când elevul Nicolae intra pe băncile școlii, se învățau materii precum „Scrierea și exerciții gramaticale”, „Exerciții de compunere” sau „Exerciții de intuiție”. Iar Ceaușescu avea cele mai mari note la „Cetire” și „Exerciții de memorie și liberă reproducere”, nota 9. Era pasionat și de matematică, având de asemenea nota 9 la „Aritmetică” și „Geometrie.”

„Ceaușescu era cam al treilea în clasă. Părinții nu vedeau un mare viitor în școală, m-am convins de acest lucru. Și nici n-ar fi avut cu ce să-l întrețină”, spunea istoricul Lavinia Betea, în emisiunea lui Ionuț Cristache.

Nicolae Ceaușescu a absolvit studii superioare

Totodată, colonelul în rezevă Adrian Eugen Cristea dezvăluia în cartea sa, „A fi sau a avea”, că fostul dictator comunist își finalizare studiile universitare la Moscova și la București.

„Necesită, totuși, câteva cuvinte și despre pregătirea intelectuală pe care o avea Nicolae Ceaușescu. Absolvise Academia Frunze din Moscova și apoi o facultate în cadrul Academiei de Științe Economice (ASE) din București. Și-a luat un doctorat în Științe Economice”, dezvăluia Adrian Eugen Cristea în cartea sa, citat de evz.ro.

Noi documente despre situația școlară a lui Nicolae Ceaușescu

Acum, Arhivele Naționale ale României publică o serie de documente, privind activitatea școlară a fostului dictator comunist, din care putem descoperi cum și-a obținut, în 1965, „Diploma de Maturitate”, echivalentul diplomei de bacalaureat. El a obținut note de 10. Între documentele prezentate se află și cele două lucrări ale dictatorului, în baza cărora și-a obținut diploma, la „Limba română” și „Matematică”.

„Recent, Arhivele Naționale ale României și-au îmbogățit patrimoniul cu documente școlare referitoare la Nicolae Ceaușescu, mărturii importante pentru istoria comunismului românesc. Documentele au fost integrate în Colecția Nicolae Ceaușescu păstrată de instituția noastră și vor fi accesibile în curând prin Sala de studiu a Serviciului Arhive Naționale Istorice Centrale din Bucureșt”, se arată într-o postare de pe contul oficial de Facebook a Arhivelor Naționale.

Sursa foto. Facebook

Alte documente arată că dictatorul a obținut, nota 10, maximă, la examenele pe care le-a dat pentru finalizarea studiilor în cadrul Școlii Superioare de Partid Ștefan Gheorghiu.

„Pe baza rezultatelor obținute, a fost declarat DIPLOMAT al Facultății de Economie Generală, secția „Economie Politică, specialitatea Economie Politică”, se arată într-o situație cu notele obținute pe timpul școlarizării.

Dacă ai date sau informaţii care pot deveni o ştire, transmite-le pe adresa pont@evz.ro