Un grup bipartizan al deputaților american au depus miercuri proiecte de lege care vor interzice vânzare de cipuri sau alte componente către Huawei Technologies, ZTE și alte companii chineze de telecomunicații care se fac vinovate de încălcarea sancțiunilor Statelor Unite sau a legilor privitoare la controlul exporturilor.
Legea propusă a atras critici negative din partea Chinei. Purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe, Hua Chunying, a numit aceste lege"isteria" legislației Statelor Unite și a specificat că va intensifica un război comercial amar între Beijing și Washington, conform Reutes.
„De fapt, întreaga lume poate vedea foarte clar că intenția reală a Statelor Unite este să-și angajeze aparatul de stat în orice mod conștient de a suprima și bloca companiile chineze de înaltă tehnologie", a afirmat Hua.
Proiectul face referire în mod direct la companiile ZTE și Huawei, ambele sunt privite cu suspiciune de Statele Unite din cauza temerilor că echipamentele lor pot fi folosite pentru spionarea americanilor. Aceste companii au fost acuzate că nu respectă sancţiunile americane împotriva Iranului.
În prezent, compania Huawei este cel mai mare producător de echipamente de telecomunicaţii din lume.
“Huawei este practic o unitate de colectare de informaţii a Partidului Comunist Chinez, al cărei fondator a fost inginer în Armata de Eliberare a Poporului. Dacă companii chineze de telecomunicaţii cum este Huawei încalcă sancţiunile sau legile noastre de control al exporturilor, trebuie să primească pedeapsa cu moartea, care va fi asigurată de acest ordin”, a scris senatorul republican, Tom Cotton întru-un comunicat.
Fondatorul Huawei, Ren Zhengfei, a negat în recent că această companie ar fi folosită de guvern pentru spionaj.
ZTE a plătit anul tecute amendă de 1 miliard de dolari Statelor Unite, pentru că a încălcat embargoul american împotriva Iranului. În cadrul acordului, Statele Unite au impus companiei chineze să cumpre componente americane necesare la fabricarea de smartphone-uri şi a altor dispozitive.