Evenimentul Zilei > Opinii > Invitatii EVZ > E oficial! Americanii modifică virusul gripei aviare astfel încât să se poată transmite de la om la om. Există riscul unei pandemii „accidentale”. Istoria altfel decât o înveți la școală
E oficial! Americanii modifică virusul gripei aviare astfel încât să se poată transmite de la om la om. Există riscul unei pandemii
„accidentale”. Istoria altfel decât o înveți la școală

E oficial! Americanii modifică virusul gripei aviare astfel încât să se poată transmite de la om la om. Există riscul unei pandemii „accidentale”. Istoria altfel decât o înveți la școală

Mă întreb dacă cu cumva există cercuri de interese care chiar își doresc să dea apă la moară teoriilor conspirației.

După toate speculațiile că virusul HIV a fost creat în laborator și „scăpat” mai mult sau mai puțin accidental în lume, Guvernul Statelor Unite a luat recent o decizie puțin spus controversată. Institutul Național al Sănătății a decis să ridice interdicția privind experimentele de inginerie genetică asupra virusurilor gripei aviare.

Cu alte cuvinte, cercetătorii vor avea dreptul să modifice acest virus astfel încât să se poată transmite între oameni. Oficial, nu e vorba de vreo intenție criminală, nici de dorința de a crea o armă biologică letală. Oamenii de știință implicați în acest proiect extrem de periculos spun că scopul lor este să „protejeze sănătatea umană”, mai precis să studieze virusul astfel încât să fie pregătiți să intervină eficient în cazul unei pandemii.

Profesorul Steven Salzberg, un expert în inginerie biomedicală de la Universitatea Johns Hopkins din Maryland, declară însă că nu poate înțelege decizia luată de autoritățile americane, având în vedere riscurile enorme pentru umanitate pe care le implică acest experiment, care poate fi ușor scăpat de sub control.

Deși la poziția de bun simț a profesorului Salzberg s-au raliat sute de oameni de știință din întreaga lume, Institutul Național al Sănătății din SUA nu a dat înapoi. Cercetătorii Ron Fouchier și Yoshihiro Hawaoka de la Universitatea din Wisconsin vor avea posibilitatea să-și reia cercetările pentru care în 2014 au primit nu mai puțin de șase sute de mii de dolari de la Institutul de Sănătate.

Totul se va face însă în cel mai mare secret. 

Conform unei informații apărute luna trecută în revista Science, un consiliu al guvernului a decis să permită continuarea cercetării, dar nu va publica în mod public detaliile acestei revizuiri a normelor legale. Ca urmare, guvernul va lua în considerare noi cereri de finanțare pentru aceste cercetări care vizează răspândire a gripei aviare între mamifere.

Pentru că asta studiază Fouchier și Yoshihiro- cum poate trece virusul de la un dihor la altul numai prin respirație. Profesorul Salzberg crede că tot proiectul e o nebunie periculoasă. "Una dintre cele mai periculoase tulpini de gripa aviara care circulă astăzi este H5N1.

Această tulpină a trecut, ocazional, de la păsări la oameni și a provocat o rată a mortalității care se apropie de 50%. E cu mult mai gravă decât orice gripă umană”. Din fericire, spune Salzberg, virusul nu s-a transmis direct între oameni, afirmă profesorul Salzberg care spune că tocmai cercetările celor doi colegi de la Wisconsin ar putea transforma gripa aviară într-o pandemie. Salzberg spune că riscul e imens, iar eventualele beneficii sunt nule.

"Nici măcar nu depozităm vaccinuri pentru gripa sezonieră normală, deoarece se produc foarte repede mutații, așa că trebuie să producem noi vaccinuri în fiecare an. (…) Iar ideea că se poate prezice o viitoare tulpină de pandemie atât de precis încât să putem proiecta un vaccin bazat pe această predicție e ridicolă.".

Lumea s-a mai confruntat cu un virus devastator la sfârșitul Primului Război Mondial. În 1918, gripa spaniolă, care a fost luată tot de la păsări, a provocat moartea a circa 3 la sută din populația lumii de la acea dată- între 50 și 100 de milioane de oameni.

Astăzi însă pericolul este cu mult mai mare pentru că așezările umane sunt mult mai populate, iar ușurința cu care se poate ajunge într-un timp foarte scurt în orice colț al lumii ar face imposibilă ținerea sub control a gripei.

Publicat in categoriile: Invitatii EVZ
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: